Csak pazarlás és fölösleges a napi 8 pohár víz, amit megiszunk

GettyImages-1351541062 (1)

A tudósok szerint túl sok az a napi nyolc pohár víz, amit a jelenlegi ajánlások szerint el kellene fogyasztania minden felnőtt embernek. Nemcsak a szervezetünknek, de a pénztárcánknak sincs rá szüksége.

Az Aberdeeni Egyetem tudósai felfedezték, hogy a napi két liter víz ajánlott bevitele gyakran több, mint amennyire az embereknek szüksége van. Tekintettel arra, hogy a napi vízbevitel fele élelmiszerből származik, a tudósok becslése szerint az embereknek csak napi 1,5-1,8 literre van szükségük.

Tévedésből iszunk 8 pohár vizet

A kutatásban részt vevő John Speakman professzor a BBC-nek elmondta, hogy az eredeti becslés, miszerint napi két liter vízre lenne szüksége az emberi szervezetnek, egy enyhe tévedésből származik.

A napi elfogyasztott nyolc pohár víz túl soknak bizonyult
A napi elfogyasztott nyolc pohár víz túl soknak bizonyultmikroman6 / Getty Images Hungary

Ugyanis az a víz, amelyet meg kellene innunk, az a javasolt napi vízfogyasztás és az ételeinkből származó víz mennyisége közti különbség kellene, hogy legyen. 

A korábbi téves számítás abból adódott, hogy a kutatások során nem vizsgálták, hogy az emberek mit és mennyit esznek.

A vízfogyasztás leginkább egyénfüggő

A legfrissebb kutatás során a világ 23 országából több mint 5600 ember vízfogyasztási szokásait figyelték meg. Voltak köztük csecsemők, forró, párás szubtrópusi környezetben és magas, hegyvidéki területen élők, valamint sportolók, terhes és szoptató édesanyák, illetve idős emberek.

A vizsgálatban részt vevőkkel olyan vizet itattak, amelyben a hidrogénmolekulák egy részét a deutérium nevű elem stabil izotópja helyettesítette.

Ez az emberi szervezetben természetes módon megtalálható, és az egészségre teljesen ártalmatlan. A felesleges deutérium kiürülésének sebessége azt mutatta meg, hogy milyen gyorsan halad át az emberi szervezeten a víz.

Kiderült, hogy a legtöbb vizet a 20–35 év közötti férfiak fogyasztják, az ő szervezetük átlagosan napi 4,2 litert forgatott meg. Ez az életkor előrehaladtával 2,5 literre csökkent.

A 20–40 éves nőknek átlagosan 3,3 liter víz haladt át a szervezetükön, ami szintén 2,5 literre csökkent 90 éves korukra.

Az élelmiszerekből is jut víz a szervezetünkbe

De, mint a kutatás során kiderült, a szervezet vízforgalma nem pontosan egyenlő az ivóvízszükséglettel, mivel a legtöbb élelmiszer vizet is tartalmaz, ezért az étkezéssel is jelentős mennyiségű veszünk magunkhoz.

A tanulmány bebizonyította, hogy az az általános javaslat, miszerint mindannyiunknak napi nyolc pohár vizet kellene meginnia, a legtöbbünknek valószínűleg túl sok.

A brit professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy a túl sok víz elfogyasztásának lehetnek negatív hatásai is. Mint elmondta: a tiszta ivóvíz nincs ingyen.

„Ha az emberek átlagosan fél literrel többet isznak, mint amennyire szükségük van, és ezt megszorozzuk az Egyesült Királyságban élő felnőttek 40 milliójával, az azt jelenti, hogy feleslegesen iszunk és pisilünk ki 20 millió liter vizet. Ennek pedig költsége van.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek