Ez történik valójában a testeddel, ha kiszáradsz – télen is bekövetkezhet

GettyImages-1144113556
Olvasási idő kb. 7 perc

A kiszáradás súlyos problémákhoz vezethet, jobb megelőzni, illetve időben észrevenni a figyelmeztető jeleket.

Dehidratáció, azaz kiszáradás esetében a szervezet víztartalma csökken, és ezt az elektrolit-háztartás felborulása is kísérheti, és ez bizony akár a hideg hónapokban is megtörténhet. Általában a napi fiziológiás folyamatok során a testből különböző módokon, például izzadással távozó folyadék az étkezés és az ivás során pótlásra kerül, de vannak olyan állapotok, amikor a folyadékvesztés a normálisnál nagyobb méreteket ölt. Idesorolhatók például a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek, de akár a fokozott izzadást eredményező intenzív fizikai aktivitás, gyerekeknél a nagy melegben történő játék is.

Mi történik valójában a testeddel, ha kiszáradsz?

Végtelen sok tanács létezik az egészséges életmód vezetésével kapcsolatban, és a hidratáltság az egyik alaptétel, amelyet újra és újra megismételnek. Talán te is azon tűnődsz, hogy minek ez a felhajtás. Ha minden mást jól csinálsz, mennyire lehet fontos a hidratálás? Egy szóval: nagyon.

„Szerkezeti vagy funkcionális szempontból a víz egyfajta mosó- és tisztítószer a testünk számára”

– mondja Zach Bush, belgyógyászatra, endokrinológiára és hospice-ellátásra szakosodott orvos.

A vízre a test minden sejtjének szüksége van a megfelelő működéshez, magyarázza, és létfontosságú abban, hogy segítse szervezetünket a mindennapi belélegzett és elfogyasztott méreganyagoktól való megszabadulásban.

Az agyad

Amikor a test kiszárad, sejtjei jelet küldenek az agynak, ami azt jelzi, hogy szomjas vagy. De a kiszáradás meglepőbb módon is hatással van az agyra.

Van egy-két szinte ordító, árulkodó jel
Van egy-két szinte ordító, árulkodó jelCasarsaGuru / Getty Images Hungary

Bár a mechanizmus nem teljesen ismert, a kiszáradás összefügg a hangulat és a kognitív teljesítmény csökkenésével.

A Journal of the American College of Nutrition 2013. júniusi áttekintése feltárta, hogy mindössze 2 százalékos kiszáradási szint elegendő ahhoz, hogy rontsa a teljesítményt a figyelmet, a pszichomotoros és azonnali memóriakészséget igénylő feladatokban.

Egy 2012. februári tanulmány, amelyet a Journal of Nutritionben publikáltak, azt is megállapította, hogy még az enyhe kiszáradás is elég ahhoz, hogy hangulati zavarokat okozzon.

A kiszáradás az agyban is problémákat okozhat, ha az elektrolitszint túl alacsony. Az elektrolitok ásványi anyagok, mint a kálium és a nátrium, amelyek elősegítik az elektromos jelek átjutását a sejtek között.

Ha túl alacsony az elektrolittartalom, akkor ezek a jelek meghibásodhatnak vagy megszakadhatnak, ami akaratlan izomrángásokat, sőt görcsrohamokat is okozhat.

Zavar a sportteljesítményben

A kiszáradás jelentősen befolyásolhatja a sportoló teljesítményét: a kutatások azt sugallják, hogy a testtömeg 2%-ának megfelelő folyadékvesztés elegendő ahhoz, hogy észlelhető teljesítménycsökkenést okozzon.

A kiszáradás a sportolók pulzusszámának és testhőmérsékletének növekedését okozhatja, valamint azt, hogy jobban érzékeli, milyen nehéz a gyakorlat, különösen melegben végzett edzés esetén.

A Cleveland Klinika szerint a sport általi kiszáradás tünetei eltérőek lehetnek az egyéneknél, de a leggyakoribb tünetek közé tartozik a légszomj, a kipirult bőr és a szédülés.

A vesék és a húgyúti rendszer porzik

Amikor az ember kissé kiszárad, a sejtjei jelet küldenek a hipotalamusznak, amely vazopresszint szabadít fel, amely antidiuretikus hormonként (ADH) is ismert. Ez a hormon arra utasítja a veséket, hogy kevesebb vizet távolítsanak el a vérből, ami a vizeletmennyiség csökkenéséhez és sötétebb, koncentráltabb vizelethez vezet.

„A vesék jelentik a vér fő szűrőjét, és megfelelő folyadék hiányában nem tudják kiüríteni a természetes bomlástermékeket és méreganyagokat a véráramból” – mondja dr. Bush. „Elképesztő módon a veséink akár 180-200 liter folyadékot is képesek mozgatni naponta” – teszi hozzá.

Ha hosszú ideig folyamatosan kiszáradt állapotban vagy, a veséidnek extra keményen kell dolgozniuk. A National Kidney Foundation szerint ez akut vesekárosodást okozhat.

„A folyadékbevitel hiánya nagyban hozzájárulhat a vesekőképződéshez” – foglalta össze Julie Stefanski dietetikus. A Mayo Klinika szerint a meleg, száraz éghajlaton élők és azok, akik sokat izzadnak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint mások.

A véred sem örül neki

A szervezetnek folyadékra van szüksége a vér előállításához, így ha a folyadékszint csökken, a vér mennyisége is csökken.

„A véráramnak megfelelő folyadékra van szüksége a szervezetben a megfelelő vérnyomás fenntartásához”

– jelentette ki Stefanski. A kiszáradás hipotóniához vagy alacsony vérnyomáshoz vezethet, ami ájulást is okozhat.

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára szerint szélsőséges szinten ez vészhelyzetet, úgynevezett hipovolémiás sokkot eredményezhet, ahol az alacsony vértérfogat a vérnyomás és a véroxigén mennyiségének jelentős csökkenéséhez vezet. A szív nem képes elegendő vért pumpálni a szervezetben, ami szervi elégtelenségbe torkollhat.

Ahogy a vér sűrűsödik, a szervezet növeli a pulzusszámot és a légzésszámot, hogy ezt kompenzálja, lényegében stresszállapotba hozva a szervezetet.

„Nem szokatlan ilyenkor olyan dolgokat tapasztalni, mint a fejfájás, a fáradtság, a szem megerőltetése, a nemi vágy csökkenése és az alvásminőség romlása, mivel az agy stresszreakciós állapotban van”

– zárta dr. Bush.

Az emésztőrendszer

A bélrendszernek megfelelő hidratációra van szüksége a zökkenőmentes működéshez. Vízre van szükség a salakanyag mozgásához az emésztőrendszeren keresztül és a bélrendszer egészségéhez.

„Rendszeres folyadékbevitel nélkül a bélmozgás nehézségekbe ütközhet”

– folytatta Stefanski, hozzátéve, hogy a kiszáradás károsíthatja a bél nyálkahártyáját és a mikrobiomját is, amelyek fontosak az emésztés és az általános egészség szempontjából.

A bőröd is más képet mutat

Bár lehet, hogy nem veszed észre, valójában a bőr az immunrendszer legnagyobb szerve, hangsúlyozta Stefanski. Az egészséges bőr természetes gátként működik a környezetünkből származó kórokozókkal szemben, de a nem megfelelő folyadékbevitel az ajkak megrepedezését és a bőr kiszáradását okozhatja, ahová a kórokozók bejuthatnak.

A jó hidratálás elengedhetetlen az egészséges bőrhöz. 

Ne várd meg, amíg baj lesz
Ne várd meg, amíg baj leszKenny Williamson / Getty Images Hungary

Kiszáradási statisztikák és információk

A kiszáradás gyakori idős felnőtteknél: egy 2021. májusi kutatás szerint az Egyesült Államokban az idősebb felnőttek 17–28%-ánál fordul elő. Az olyan krónikus betegségekben szenvedők, akik gyakrabban vizelnek vagy izzadnak, ideértve a cukorbetegséget, a cisztás fibrózist vagy a veseproblémákat, jobban ki vannak téve a kiszáradás kockázatának.

A szakemberek a felnőttek számára legtöbbször napi 2-3 liter közötti bevitelt javasolnak. A több fizikai tevékenységet folytató embereknek több vizet kell inniuk, mint az ülő életmódot folytatóknak.

A sötétsárga vizelet azt jelezheti, hogy a szervezeted kiszáradt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek