5 ok, miért ne igyál vizet gyümölcsevés után

GettyImages-864858266

Nagyon fontos, hogy a megfelelő hidratáltság érdekében mindennap elegendő vizet fogyasszunk. Ám vannak bizonyos esetek, amikor lehet, hogy jobban járunk, ha nem iszunk vizet. Ilyen a gyümölcsevés.

A vízivással kapcsolatban nagyon sok a megválaszolatlan kérdés. Mikor jó vizet inni? Kinek, mikor hány liter víz lenne elegendő naponta? Baj-e, ha étkezések között vizet iszunk? És az örök dilemma: közvetlenül gyümölcsfogyasztás után lehet vizet inni?

Nem egészséges gyümölcs után vizet inni

A víz nemcsak hidratálja a szervezetünket, hanem segít egyensúlyban tartani a testhőmérsékletünket is. Ráadásul a víz az egyetlen forrás, amely segít kiüríteni a testből a salakanyagokat

A víz nagyon fontos a szervezetünknek, de nem mindegy, mikor isszuk
A víz nagyon fontos a szervezetünknek, de nem mindegy, mikor isszukCasarsaGuru / Getty Images Hungary

Ugyanakkor a gyümölcsre is nagy szüksége van a szervezetünknek, egyebek között a kiszáradás, a bőrérzékenység és a vitaminhiány megelőzése érdekében. 

Ám ezek együttes fogyasztása vagy a gyümölcsevés utáni vízivás nem feltétlenül, nem mindenki számára egészséges szokás. 

Ezért legyünk óvatosak, ha vizet innánk gyümölcsfogyasztás után

Érdemes óvatosnak lenni, ha közvetlenül étkezés, különösen gyümölcsfogyasztás után iszunk vizet, mert előfordulhat, hogy lelassíthatja az emésztést, és egyéb egészségügyi problémákat is okozhat.

Egy olyan lédús gyümölcs után, mint a dinnye, már ne igyunk vizet
Egy olyan lédús gyümölcs után, mint a dinnye, már ne igyunk vizetChristine Schneider / Getty Images Hungary

Shweta Mahadik, az indiai Fortis Kórház táplálkozási szakértője öt okot is felsorolt, hogy miért mondjunk nemet a vízre közvetlenül gyümölcsfogyasztás után:

1. Gyomorgörcsöt okozhat

A gyümölcsök sok cukrot és élesztőt tartalmaznak, és ha közvetlenül elfogyasztásuk után vizet iszunk, a folyadék felhígítja a gyomorsavat. Ebben a közegben az élesztő szaporodásnak indulhat, ami szén-dioxid és alkohol termelődését eredményezi, majd pedig gázképződést okoz a gyomorban.

2. Befolyásolhatja a szervezet pH-értékét

A víz fogyasztása gyümölcsök, különösen a magas víztartalmú görögdinnye, sárgadinnye, narancs és eper elfogyasztása után felborítja az emésztőrendszer pH-értékét, vagyis a savasság és a lúgosság szintjét. Ez azért történhet meg, mert a magas víztartalmú gyümölcsök kevésbé savasítják a gyomrot.

3. Lelassíthatja az emésztést

Gyümölcsevés után közvetlenül kerülni kell a vizet, mert ez a kombináció megzavarhatja a gyomorban zajló felszívódási és emésztési folyamatokat, ami savasodást eredményez. Ez az oka annak, hogy néhányan émelyegnek gyümölcsevés után. Különösen ügyelni kell nagy mennyiségű cseresznye elfogyasztása után, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes azonnal elpusztítani. Ha a felhígított emésztőnedvek életben hagyják, az élesztőgomba erjesztő munkája nyomán puffadás, gyomorfájás lehet a panasz. 

A vízivással érdemes legalább egy órát várni gyümölcsfogyasztás után.

4. Segít a gyomornedv hígításában

A gyümölcsevést követően azért sem ajánlatos közvetlenül vizet inni, mert az étkezés után elfogyasztott víz felhígítja a gyomornedvet és az emésztéshez szükséges emésztőenzimeket. A gyomornedv hígítása csökkenti az emésztőenzimek kiválasztódását, ami gyomorégést és savtúltengést okozhat.

5. Növeli a vércukorszintet

A gyümölcsfogyasztás utáni víz lelassítja az emésztést, így sok emésztetlen étel marad a szervezetben. Ez zsírrá alakul, és az inzulinszint növekedését okozza, ami megemelheti a vércukorszintet, ezáltal cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet.

Ezért is kell óvatosnak lenni, ha vizet innánk különösen citrusfélék és magas víztartalmú gyümölcsök fogyasztása után.

Mielőtt a pohár után nyúlnánk, szánjunk legalább fél, de inkább egy óra hosszát a gyümölcsök megemésztésére.

Ez után az étel után sem ajánlatos vizet inni

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy közvetlenül tejfogyasztás után sem javasolt vizet inni, mert a víz lelassítja a tejfehérjék anyagcseréjét és savassá teszi a gyomrot, ez pedig megzavarhatja az emberi szervezet egyensúlyát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra