Ez történik a testeddel, ha mindennap pizzát eszel

GettyImages-1327239745 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Az igazi rajongókat semmi nem rettenti el attól, hogy akár mindennap a könnyed ételnek egyáltalán nem nevezhető pizzát falatozzák. Azt gondolnánk, hogy legalább a nyári hőségben le tudnak mondani a kemencében sült olasz finomságról.

Szó se róla, a pizza az egyik legfinomabb étel, és talán a világon az egyik legkedveltebb. Finom, különösen sajttal megrakva, a feltéteket pedig akár a kedvünk és az ízlésünk szerint is alakíthatjuk. A pizzaevéssel azonban nem árt mértéket tartani.

„Nem éreztem magam igazán jóllakottnak”

A Reader's Digest újságírója is pizzaimádó, és egy alkalommal arra vállalkozott, hogy egy héten keresztül mindennap beiktatja az étrendjébe a pizzát. A kísérlet során tapasztaltakról az olvasóknak is beszámolt. 

A családi, baráti vacsorák egyik kedvelt étele a pizza
A családi, baráti vacsorák egyik kedvelt étele a pizzad3sign / Getty Images Hungary

Visszaemlékezése szerint minden azzal a barátnőjével elfogyasztott vacsorával kezdődött, amikor épp pizzázni mentek, de hiába evett meg egy jókora adagot a ropogósra sült, hússal, sajtokkal és zöldségekkel jól megrakott, ínycsiklandóra fűszerezett ételből, alig pár óra múlva már azt érezte, ismét farkaséhes. Mindezt meglepődve tapasztalta, és az érzést azon nyomban az időeltolódás miatt, a repülést követő jetlagre fogta. 

Aznap hiába evett, egész végig nem érezte magát igazán jóllakottnak.

Másnap este úgy döntött, vacsorára rendel egy pizzát, amiből a pepperoni és olvasztott sajt csábításának engedve megevett két hatalmas szeletet, a maradék pizzát pedig a hűtőbe tette, és lefeküdt.

Miután a pizza óriási volt, az újságíró pedig nem szereti az ételt pazarolni, ezért mindaddig, amíg a pizza el nem fogyott, mindennap evett belőle. Így esett meg vele, hogy egy héten keresztül mindennap pizzát evett. A „kísérletből” pedig az alábbi tapasztalatokat szűrte le.

A mindennapi pizzaevés felborítja az emésztést

A pizzában lévő glutént és tejet nehezen emészti meg a szervezet, ami igencsak megterheli a gyomrot. Ráadásul a gyomor és a belek irritációja gyakran okoz hasmenést, ami kiszáríthatja a szervezetet. A késő esti étkezés sokkal jobban megterheli az emésztőrendszerünket, mint ha legalább három órával lefekvés előtt ennénk. 

A bőrünket is megterheli

A pizza úgy az igazi, ha jól meg van rakva sajttal, ami megolvadva lavinaként terül el, megkoronázva a többi feltétet, evés közben pedig gusztusosan nyúlik egyik szeletről a másikra. 

Ám a mindennapos tejtermék-fogyasztás pattanásokat okozhat, és ezt kutatások is igazolják.

Rabul ejti a testünket és az elménket is

A pizza magas kalória- és szénhidráttartalma elnehezít, és nem csupán az emésztésünket lassítja le, hanem bennünket is, ezáltal közvetve hatással van az életmódunkra is, hiszen fáradtabbnak érezzük magunkat.

A mindennapi pizzaevéstől fáradtabbnak érezhetjük magunkat
A mindennapi pizzaevéstől fáradtabbnak érezhetjük magunkatEkaterina Demidova / Getty Images Hungary

Emellett egy idő után azt érezhetjük, hogy a könnyedebb, például a zöldségekből, gyümölcsökből és fehér húsokból álló ételek már nem laktatnak, telítenek el olyan jól, mint korábban. És ilyenkor elindul a lavina… a jóllakottság érzésének reményében hajlamosak lehetünk arra, hogy ismét a pizza után nyúljunk. Az érzést pedig egy idő után nagyon nehéz elfojtani.

Így lehet egészségesebb a pizza

Egy másik, de szintén a mindennapi pizzaevés következményeit kutató kísérlet kapcsán Amy Gorin amerikai táplálkozási tanácsadó elmondta: egyetlen módja van annak, hogy a pizzarajongók valóra váltsák azt az álmukat, hogy minden főétkezéskor pizzát egyenek.

Ha mindennap pizzát eszünk, a koleszterinszintünk is megemelkedhet
Ha mindennap pizzát eszünk, a koleszterinszintünk is megemelkedhetBoy_Anupong / Getty Images Hungary

Ez pedig nem más, mint hogy a pizza minden összetevőjét úgy választják meg, hogy sokféle élelmiszert tartalmazzon, beleértve a gyümölcsöt, a zöldséget, a sovány fehérjét, a teljes kiőrlésű gabonát és az egészséges zsírokat is. Például a hagyományos tésztát lecserélik valamilyen zöldségből, akár karfiolból, brokkoliból, gombából vagy teljes kiőrlésű rozslisztből készült alapra. 

A hagyományos szósz helyett pedig sült babot vagy pestót használnak, a pizzára pedig rengeteg zöldséget tesznek, és nem raknak meg minden egyes pizzát sajttal.

A dietetikus azt is elmondta, hogy ha a hagyományos pizzából naponta háromszor fogyasztunk, a szervezetünk túl sok telített zsírhoz jut a sajtból és az olyan feltétekből, mint a pepperoni vagy a kolbász. A túlzásba vitt zsírfogyasztás pedig növelheti a koleszterinszintet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek