Mindent beborít az értéktelennek hitt növény, amely az érfalakat és a májat is tisztítja

GettyImages-961108622
Olvasási idő kb. 6 perc

A pitypangot mindenki nagyon jól ismeri, ha máshonnan nem, gyermekkorából egészen biztosan. A virágból font koszorúk sok kislányfejre felkerülnek, de vajon arról mennyien tudnak, hogy a növényt gyógyhatása miatt évezredek óta használják a népi gyógyászatban?

A gyermekláncfű olyan növény, amelyet szinte mindenhol láthatsz nőni. Nagyvárosi parkokban vagy sétányokon is feltűnik, amint beköszönt a tavasz, de egészen nyár végéig színfoltja a zöld mezőknek. Másodvirágzása őszre esik, ilyenkor ismét kisárgulnak a mezők, majd jellegzetes, fehér bóbitája teszi ismét izgalmassá virágát a gyermekek számára.

Van, aki gyomként irtaná a pitypangot

Ahogyan arra Megyeri Szabolcs is rámutat, rengeteg neve alakult ki a magyar nyelvben: békavirág, buborékfű, cikóvirág, csürkevirág, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, gyermekláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, kutyatej, lámpavirág, lánclapi, marcivirág, pampula, papatyi virág, pimpiparé. Bármelyiket is hallod, a Taraxacum officinale latin nevet viselő növényre gondol beszélgetőtársad. 

A sokféle elnevezés is arra utal, hogy nagyon gyakori ez a hobbikertészek által időnként gyomnak tartott növény.

A nyers pitypangsalátának is jó hatása van, de szárítva is fogyaszthatod tea vagy kávé formájában
A nyers pitypangsalátának is jó hatása van, de szárítva is fogyaszthatod tea vagy kávé formájábanredstallion / Getty Images Hungary

A pitypang úgynevezett karógyökere ugyanis nagyon mélyre, 15-20 centiméterre is lenyúlhat a földbe, ezért elég nehéz kiirtani, amikor valahol már megtelepedett. Ha valakinek igazán konkrét elképzelései vannak azzal kapcsolatosan, hogy milyen típusú kertet szeretne kialakítani, a sárga virág ebbe belerondíthat. Vegyszerrel irtható, ám ebben az esetben minden más is kipusztul, ami körülötte nőtt, kapálással talajlazítással leginkább csak kordában lehet tartani szaporodását. Fekete nejlonnal való letakarása esetén is elpusztul, de ebben az esetben ez a körülötte található, egyéb növényekkel is így lesz, ráadásul a hosszas takarás nem túl esztétikus látvány. Ha csak néhány tő jelent meg a kertben, azt még felszedéssel lehet orvosolni.

Ennyi mindenre jó a pitypang: vércukortól májgondokig

Egyszerűbb lehet ugyanakkor, ha nem elűzni próbáljuk meg, hanem inkább megismerjük, és hatásait kiaknázzuk. A hagyományos népi gyógyászatban a vese- és májgondok mellet húgyúti megbetegedések gyógyszere volt a gyermekláncfű, amelyet vízhajtóként is rendszeresen ittak.

Epehajtó, emésztésserkentő és étvágyjavító hatása volt még ismert, de a vércukorszint csökkentésére is bevetették.

Antioxidánsként, gyulladáscsökkentőként és a bélflórát ápoló prebiotikumként fogyasztották eleink a pitypangból készített italokat, tinktúrákat. Sokféleképp készítették ezeket: szárított és tisztított gyökerét kávé gyanánt főzték meg, zsenge levelét kesernyés salátaként tálalták. A friss virágzatból készült szirup pitypangméz név alatt került a kamrákba, leveleit megszárították, majd teát főztek azokból. A friss levelek alkoholba áztatásával nyert tinktúrát érfaltisztító hatású, vércukrot és gyulladást csökkentő hasznos készítményként fogyasztották, legfeljebb napi 20 cseppes mennyiségben.

Nemcsak szép, de jó is neked a pitypang
Nemcsak szép, de jó is neked a pitypangWestend61 / Getty Images Hungary

A tudomány is alátámasztja a pitypang számtalan jó hatását

Ezt tartja tehát a néphiedelem a pitypangról, de vajon a tudomány mennyit támaszt alá a fenti állításokból? A kutatások a következő előnyöket bizonyították:

  • gyulladáscsökkentő: a taraxaszterol révén megvalósuló hatás segít a fehérvérsejtek működését kordában tartani, megelőzve a szükségtelen gyulladásos folyamatokat;
  • vérnyomáscsökkentő: káliumforrásként segít a vese működésének optimalizálásában, illetve a vérkeringést is serkenti;
  • májvédő: a benne található poliszaharidok segítik a májműködést;
  • immunvédő: a C-vitamin révén támogatja szervezeted védekezőrendszerének működését.

Mely esetekben jobb kerülni a pitypang fogyasztását?

Ha kiaknáznád a pitypang pozitív élettani hatásait, fontos tudnod, hogy bizonyos állapotok és betegségek kizárják fogyasztását. Állapotos nők mellett nem ajánlott pitypangot fogyasztania annak, aki a keresztesvirágúak bármelyikére allergiás. Szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek szintén nem javasolják, hogy bármilyen formájában éljenek ezzel a gyógynövénnyel. Epegyulladás, fekély vagy bélelzáródás esetén is kerülni kell az alkalmazását, illetve azok se fogyasszák, akik vérhígító készítményeket kell, hogy szedjenek. Ha máj- vagy vesebetegség miatt kezel orvosod, szintén helyesebb, ha nem próbálod ki a pitypang hatását, illetve 

a rendszeresen gyógyszert szedőknek is érdemes egyeztetniük kezelőorvosukkal arról, hogy a pitypang és gyógyszerük megfér-e egymással.

Ha szívesen olvasnál arról is, hogy egy másik, gyomként kezelt növény milyen pozitív élettani hatásokkal bír, ajánljuk ezt a cikkünket is, melyben a csalán előnyeit foglaltuk össze!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek