Csökkenti a gyulladást és védi a szívet, mégis kidobod a szemétbe

GettyImages-1350248096
Olvasási idő kb. 3 perc

A petrezselyemre és a korianderre is igaz, hogy kár kidobni a szárát: mindkettő egészséges, és remek alapanyag lehet számos ételhez.

A legtöbb ember a főzésnél levágja a petrezselyem és a koriander szárát, majd automatikusan kidobja a szemétbe. A szakemberek azonban ezt nagy pazarlásnak tartják, mivel a leveleikhez hasonlóan értékes vitaminokat és növényi vegyületeket tartalmaznak.

Tele vannak vitaminnal

A petrezselyem és a koriander egyaránt kiváló vitaminforrás. A rákellenes hatásáról is ismert petrezselyem K-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, az erős csontozathoz és a szív egészségéhez, valamint megtalálható benne a B- és a C-vitamin is – csakúgy, mint a korianderben.

Mindkét növény számos antioxidánst, illetve olyan anyagot tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyulladást, vagy késleltetnek bizonyos típusú sejtkárosodásokat.

Magas antioxidáns-tartalma miatt a koriander fogyasztása a szív- és érrendszerre nézve is előnyös lehet, mivel elősegíti a vérnyomás és a szívritmus szabályozását.

A petrezselyemnek minden része egészséges
A petrezselyemnek minden része egészségesWestend61 / Getty Images Hungary

Így használd fel a petrezselyem szárát

A petrezselyem szárától sokan azért is idegenkednek, mert keményebb állagú és intenzívebb aromájú a levelekhez képest, ám ettől még ugyanúgy ehető, és megfelelő módon elkészítve ízletes is lehet. A szakemberek elsősorban alaplevekhez, levesekhez, illetve babfélék, sült halak ízesítéséhez ajánlják. De turmixolt formában felhasználhatod akár pesztószósz készítéséhez is, vagy apróra vágva hozzáadhatod salátákhoz, ezzel újszerű, ropogós textúrát kölcsönözve neki.

Kár kidobni a szárát
Kár kidobni a szárátZardinax / Getty Images Hungary

Ami a koriander szárát illeti, ezt a petrezselyemszár alternatívájaként használhatod. Emellett apróra vágva különféle készételek, sültek, curryk és salátaöntetek kiegészítője lehet, illetve feldobhatod vele akár a sült krumplit is. Csak arra figyelj, hogy

vágd le róluk a túl kemény, göcsörtös vagy megfeketedett darabokat, amelyek elronthatják az összhatást.

Ha a szárakat éppen nem tudod semmilyen ételhez felhasználni, megoldás lehet, ha lefagyasztod őket, így később még bármikor hasznukat veheted. Végső esetben pedig még mindig ott a lehetőség, hogy a komposztba kerüljenek. Ezáltal hasznos tápanyaggal szolgálhatnak a kertben termő növények számára. 

Szívesen olvasnál bővebben is a magyar konyha kötelező elemének számító petrezselyem által nyújtotta egészségügyi előnyökről? Akkor kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek