Akár házilag is könnyen elkészíthető, de a boltok polcain is megtaláljuk. A paradicsomlé népszerűsége megkopott ugyan az elmúlt évtizedek során, pedig számos oka van, miért lenne érdemes néha innunk.
Egy friss kutatás támasztja alá azt, amit a népi orvoslással foglalkozók hosszú ideje tudnak: a paradicsom, lé formájában fogyasztva is kifejezetten egészséges, jót tesz a vérnyomásnak, és a koleszterinszintet is csökkenti.
A paradicsom leve igazán szívbarát ital
Közel 500 ember egészségét vették górcső alá egy japán vizsgálatban. A résztvevők feladata annyi volt csupán, hogy igyanak annyi paradicsomlevet, amennyi csak jólesik nekik. A vizsgálat végén azok vérnyomása, akiket nem kezeltek gyógyszeresen, szignifikánsan csökkent: a szisztolés vérnyomásuk 141,2-ről 137 Hgmm-re, míg a diasztolés vérnyomásuk 83,3-ről 80,9 Hgmm-re. A vérnyomás mellett az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét is csökkentette a fokozott paradicsomlé-fogyasztás, 125 érintett önkéntes esetében volt látványos hatása a koleszterinre az üdítőnek. Ehhez nem is kellett sokat inniuk, mintegy 2 dl-t fogyasztottak átlagosan naponta a vizsgált személyek.
A pozitív hatások a férfiak és nők esetében egyaránt érvényesültek, korosztálytól függetlenül.
Zöldségnek tartjuk, pedig gyümölcs
Nemhiába tartják a paradicsomot az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. A benne található nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhetően kifejezetten jó hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre, ráadásul képes szabályozni a vérzsírszintet. Nemcsak karotinoidokat, de likopint, A-, C- és E-vitamint tartalmaz.
A likopin hatása a véráramba kerülő zsírok esetén érvényesül igazán, jelentős mértékben csökkenti ugyanis a véráramban található zsírok peroxidációját, ezzel gátolva a gyulladásos folyamatokat és a vérerek leszűkülését.
Korábbi kutatások már alátámasztották az egészségre gyakorolt pozitív hatásait, ezt több ízben mi is megírtuk már a Díványon, azonban korábban csak a friss, nyers paradicsom esetében firtatták ezt a vizsgálatok során.
A vérnyomást is helyre teszi a paradicsom
A most elvégzett, három évig tartó japán kutatás igazolta, hogy a paradicsomfogyasztás előnyös nemcsak a szívet, az érrendszert és a koleszterinszintet, de a vérnyomást tekintve is. Azok, akik a legtöbbet fogyasztották a gyümölcsből, nemcsak alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek a vizsgálatsorozat idején, de sokkal kisebb eséllyel alakult ki náluk magas vérnyomás: a paradicsom tehát a hipertónia megelőzésére is kiváló.
A mostani, Japánban végzett vizsgálat volt az első, mely a paradicsomlé hatásait elemezte. A résztvevők átlagosan 200 ml paradicsomlevet ittak naponta. A szakemberek szerint érdemes ezt beilleszteni az étrendünkbe, hiszen általában olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a friss verzióhoz.
Nem csak a paradicsom segíti szíved egészséges működését, itt olvashatsz egy másik, igazán hasznos táplálékról is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés