Még az adalékanyagok között is egyedülálló a pálmaolaj, hiszen természetes összetevője számtalan ételünknek. Utánajártunk, miért is veszélyes. Tarts velünk!
Olcsó, de nagy árat fizetünk a pálmaolajért
A legolcsóbban előállítható növényi olaj a világon a pálmaolaj, mégis nagy árat fizetünk érte. Te is ettél már belőle, amennyiben valaha egy falat feldolgozott élelmiszer lecsúszott a torkodon, ugyanis ez az olajféle a készételek 50 százalékának része.

A szuperkáros olajat már az egyiptomiak is használták
Azok a fák, melyekből a pálmaolajat ki lehet nyerni, Nyugat-Afrikában őshonosak. Ezek gyümölcséből, illetve magjából sajtolják ki aztán az olajat, melyet a világon a legolcsóbb előállítani, és így a gyártók jelentős része a profitmaximalizálás egyik kiváló eszközeként tekint rá. Nem a modern technikának köszönhető, hogy a pálmafa gyümölcséből képes kinyerni az ember az olajat, már az ókori Egyiptomban is képesek voltak előállítani ezt.
Gazdaságossága a viszonylag kis helyigény és a nagy hozamú termelés együttállásában rejlik, egytonnányi pálmaolajhoz ugyanis összesen 0,26 hektárnyi termőterületre van szükség, ez más olajak esetén mintegy tízszeres méretű területen valósulhatna csak meg. A gyümölcsöket ráadásul gyermekmunka igénybevételével takarítják be.

Az egyik régi, magyar fejlesztésű játék elkészítésében gyerekmunkások is részt vettek, napjainkban jobb sorsú társaiknak okoz önfeledt pillanatokat.
Tovább olvasomEz mind a pálmaolaj neve a címkéken
Növényi olaj, növényi zsír, pálma, pálmaolaj, pálmamagolaj, sztearát, sztearinsav, pálmasav, de itt messze nincs vége a sornak: hetven név alatt találkozhatsz vele, ezeket keresd itt!
Ez már csak azért is aggályos többek között, mert egy kifejlett pálma akár 70 méterre is megnőhet, a termések betakarításához nehéz és veszélyes eszközök kellenek. A fákat ráadásul – hiába élnének több száz évig – egy idő után kivágják, ugyanis olyan magasra növekednének, hogy nem lehetne hasznosítani a terményeiket.
Manapság Indonézia és Malajzia adja a legtöbb pálmaolajat a világnak.
Pálmaolajat találunk az élelmiszerek mellett tisztítószerekben, kozmetikai cikkekben, illetve bio-üzemanyagként is felhasználják ezt az olajat. Ha már élelmiszer: ez a növényi zsírforrás nemcsak a margarinokban és egyéb krémekben, többek között sokak kedvencében, a fehér kupakos mogyorókrémben, hanem csokoládékban, a fagylaltokban, drazsékban, és egyéb, feldolgozott élelmiszerekben is ott lapul.

Mi a közös a csokis kekszben, a Nutellában és a meggysörben? Csupán annyi, hogy a történetük ugyanúgy indult: egyszerűen hiba csúszott a gépezetbe.
Tovább olvasom
Természetes Q10-forrás
Maga a pálma termésének olaja számtalan egészségügyi előnnyel bír, ezért sokan szuperélelmiszerként tekintenek rá. Polifenolokban és antioxidánsokban gazdag, E-vitamin-tartalma kiemelkedően magas, 15-ször annyi a béta-karotin benne, mint a sárgarépában, és Q10-et is nagy mennyiségben tartalmaz. Zsírsavainak fele telítetlen, ami miatt az állati zsíroknál jóval egészségesebb, azonban egyre inkább látványosabbá válik az is, hogy nagy mennyiségű fogyasztása akár rákkeltő is lehet.

Különleges színváltozatban is elérhető ez a zöldség, ami a rák és a szívbetegség ellen is hatékony.
Tovább olvasomA készételekben azonban keveset használnak fel belőle, és nem is ez az oka annak, hogy veszélyesnek tekintik.
A környezetre gyakorolt hatása az, ami miatt egyre jobban hallhatóak azok a hangok, melyek a veszélyekre figyelmeztetnek a pálmaolajjal kapcsolatban.

A világ pálmaolajkészletének 90 százalékát adó két ázsiai ország jövőjét eközben éppen a pálmafaültetvényekben látják – nem véletlenül, hiszen az esőerdők helyére ültetik az olajpálmákat, felégetve azokat. Ez rengeteg égésterméket hoz létre, szennyezi a levegőt, fákat pusztít, melyek állatok élőhelyei is egyben. Nem túlzás tehát veszélyes élelmiszernek titulálni a pálmaolajat.
Sokan próbálnak pálmaolajmentesen élni, de szinte lehetetlen
Bár maga a pálmamagolaj fogyasztása egészséges is lehet, az előállítása hatalmas károkat okoz az egész Föld számára. Nagy fába vágjuk a fejszénket, hogyha szeretnénk kizárni életünkből, ugyanis szinte mindenben megtaláljuk. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogyan érdemes nekikezdeni annak, ha mégis megpróbálnánk, és arról is olvashatsz, az élővilág számára mekkora veszéllyel jár, ha nem törődünk egyáltalán a jelenlétével mindennapi használati cikkeinkben.

Ha valami nem ártalmas az egészségedre, még nem jelenti azt, hogy jó, ha ilyet eszel. 30 napos pálmaolajböjtöt tartottam, mesélek.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés