A bogyóknak nemcsak az E-vitamin-tartalma magas, hanem antioxidánsokban is gazdagok: mindezeknek köszönhetően a szívedet védik, valamint megelőzhetik a csontritkulást és akár a daganatos megbetegedések kialakulását is. A bogyókban megtalálható egészséges zsírok teszik lehetővé, hogy az egyik legegészségesebb olajat, az olívaolajat előállíthassuk belőlük: ez a mediterrán étrend egyik alapvető fontosságú eleme.
Az olajbogyó pozitív hatásainak sora hosszú
Az olajbogyók színe változatos lehet: az eredetileg zöld termés színe feketére válthat, amikor érett, de az is előfordulhat, hogy zöld marad, és léteznek lilába hajló árnyalatú olívát termő fák is. A bogyók zsírtartalma 11-15 százalék, amelynek közel háromnegyede olajsav. Ez az egyszeresen telítetlen zsírsav az olívaolaj fő összetevője.
Az olajsavnak gyulladáscsökkentő hatása van, egyben a szívbetegségek kockázatát is csökkenti, de a rák elleni küzdelemben is segíthet.
Szénhidrátot ugyanakkor mérsékelt mennyiségben tartalmaznak a jellegzetes ízű bogyók, mindössze 4-6 százalékos arányban. Ennek a java is rost, ezért az emészthető szénhidráttartalom meglehetősen kicsi.
Számtalan fontos tápanyagot tartalmaz
Az olívabogyó vitaminokban és ásványi anyagokban ugyanakkor bővelkedik: a következő értékes tápanyagok mind megtalálhatók benne.
- E-vitamin – általában a magas zsírtartalmú növényi élelmiszerek fontos összetevője
- Vas – különösen a fekete olívabogyóban van jelen
- Réz – ez az alapvető ásványi anyag sokszor hiányzik étrendünkből, ami a szívbetegség előfordulásának kockázatát emeli
- Kalcium – a csontok, az izmok és az idegek egészségéhez elengedhetetlen fontosságú. Az olíva feldolgozásának egyes módszerei kalciumot adnak a gyümölcshöz
- Nátrium – a legtöbb olajbogyó nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, mivel sós lében vásárolhatod meg.
Ez még nem minden, ugyanis antioxidánsokból is jó néhány típust tartalmaznak a kis bogyók. Ezek közt van az oleuropein, a hidroxi-tirozol, a rákellenes hatású tirozol, a gyulladáscsökkentő oleanolsav és a szív egészségét védő kvercetin.
A fentiek ismeretében hogyan segít egészséged megérzésében az olívabogyó? Az olajsav részt vállal koleszterinszinted csökkentésében, szíved egészségéhez pedig azzal is hozzájárul az olajbogyó, hogy potenciálisan csökkenti a vérnyomást.
Csontjaidra is jó hatása van, ha fogyasztod a kesernyés ízű bogyókat:
Európa mediterrán területein alacsony a csontritkulás előfordulása, amiért részben az olajbogyó felel a mediterrán diéta révén.
Laboratóriumi tesztek mellett állatokon végzet kísérletek is alátámasztották ezt.
A daganatos megbetegedések és a krónikus betegségek előfordulása is alacsonyabb a mediterrán régióban – ebben is részt vállalhat az ott gyakran fogyasztott olajbogyó.
Ezt fontos tudnod, ha gyakran eszed
Az olívabogyót kesernyés íze miatt nem frissen fogyasztják, hanem pácolva és fermentálva: ennek hatására csökken keserűsége, valamint feltételezhetően koleszterintartalma is. Napok vagy hónapok kérdése, mire az olajbogyó fogyasztásra készen áll:
jelenleg is tanulmányozzák, hogy probiotikus hatása van-e a bogyóknak.
Ritkán előfordul, hogy fogyasztását követően allergiás reakciót tapasztalnak az olajbogyóra érzékenyek. Egyes fajtái a feldolgozás következtében magas akrilamidtartalomra tesznek szert: ez az anyag egyes kutatások szerint összefüggésbe hozható a rák magas kockázatával, ezért vannak, akik teljes mértékben kerülik az akrilamidot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A termelők ezért igyekeznek csökkenteni az akrilamid felhalmozódását a gyártás során.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés