A mediterrán finomság, ami segít a csontritkulás és a daganatos betegségek megelőzésében

GettyImages-1487156012
Olvasási idő kb. 4 perc

A mangó, a cseresznye és a pisztácia rokonát, az olajbogyót ma már hazánkban is számos változatban vásárolhatod meg: sok oka van annak, amiért megéri rendszeresen fogyasztani!

A bogyóknak nemcsak az E-vitamin-tartalma magas, hanem antioxidánsokban is gazdagok: mindezeknek köszönhetően a szívedet védik, valamint megelőzhetik a csontritkulást és akár a daganatos megbetegedések kialakulását is. A bogyókban megtalálható egészséges zsírok teszik lehetővé, hogy az egyik legegészségesebb olajat, az olívaolajat előállíthassuk belőlük: ez a mediterrán étrend egyik alapvető fontosságú eleme.

Az olajbogyó pozitív hatásainak sora hosszú

Az olajbogyók színe változatos lehet: az eredetileg zöld termés színe feketére válthat, amikor érett, de az is előfordulhat, hogy zöld marad, és léteznek lilába hajló árnyalatú olívát termő fák is. A bogyók zsírtartalma 11-15 százalék, amelynek közel háromnegyede olajsav. Ez az egyszeresen telítetlen zsírsav az olívaolaj fő összetevője. 

Az olajsavnak gyulladáscsökkentő hatása van, egyben a szívbetegségek kockázatát is csökkenti, de a rák elleni küzdelemben is segíthet.

Szénhidrátot ugyanakkor mérsékelt mennyiségben tartalmaznak a jellegzetes ízű bogyók, mindössze 4-6 százalékos arányban. Ennek a java is rost, ezért az emészthető szénhidráttartalom meglehetősen kicsi.

Az olajbogyófajtáknak se szeri, se száma
Az olajbogyófajtáknak se szeri, se számaOwen Franken / Getty Images Hungary

Számtalan fontos tápanyagot tartalmaz

Az olívabogyó vitaminokban és ásványi anyagokban ugyanakkor bővelkedik: a következő értékes tápanyagok mind megtalálhatók benne.

  • E-vitamin – általában a magas zsírtartalmú növényi élelmiszerek fontos összetevője
  • Vas – különösen a fekete olívabogyóban van jelen
  • Réz – ez az alapvető ásványi anyag sokszor hiányzik étrendünkből, ami a szívbetegség előfordulásának kockázatát emeli
  • Kalcium – a csontok, az izmok és az idegek egészségéhez elengedhetetlen fontosságú. Az olíva feldolgozásának egyes módszerei kalciumot adnak a gyümölcshöz
  • Nátrium – a legtöbb olajbogyó nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, mivel sós lében vásárolhatod meg.

Ez még nem minden, ugyanis antioxidánsokból is jó néhány típust tartalmaznak a kis bogyók. Ezek közt van az oleuropein, a hidroxi-tirozol, a rákellenes hatású tirozol, a gyulladáscsökkentő oleanolsav és a szív egészségét védő kvercetin.

Igazán egészséges, csontjaidnak is jót tesz
Igazán egészséges, csontjaidnak is jót teszChris Clor / Getty Images Hungary

A fentiek ismeretében hogyan segít egészséged megérzésében az olívabogyó? Az olajsav részt vállal koleszterinszinted csökkentésében, szíved egészségéhez pedig azzal is hozzájárul az olajbogyó, hogy potenciálisan csökkenti a vérnyomást.

Csontjaidra is jó hatása van, ha fogyasztod a kesernyés ízű bogyókat:

Európa mediterrán területein alacsony a csontritkulás előfordulása, amiért részben az olajbogyó felel a mediterrán diéta révén.

Laboratóriumi tesztek mellett állatokon végzet kísérletek is alátámasztották ezt.

A daganatos megbetegedések és a krónikus betegségek előfordulása is alacsonyabb a mediterrán régióban – ebben is részt vállalhat az ott gyakran fogyasztott olajbogyó.

Ezt fontos tudnod, ha gyakran eszed

Az olívabogyót kesernyés íze miatt nem frissen fogyasztják, hanem pácolva és fermentálva: ennek hatására csökken keserűsége, valamint feltételezhetően koleszterintartalma is. Napok vagy hónapok kérdése, mire az olajbogyó fogyasztásra készen áll: 

jelenleg is tanulmányozzák, hogy probiotikus hatása van-e a bogyóknak.

Ritkán előfordul, hogy fogyasztását követően allergiás reakciót tapasztalnak az olajbogyóra érzékenyek. Egyes fajtái a feldolgozás következtében magas akrilamidtartalomra tesznek szert: ez az anyag egyes kutatások szerint összefüggésbe hozható a rák magas kockázatával, ezért vannak, akik teljes mértékben kerülik az akrilamidot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A termelők ezért igyekeznek csökkenteni az akrilamid felhalmozódását a gyártás során.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek