A mediterrán finomság, ami segít a csontritkulás és a daganatos betegségek megelőzésében

GettyImages-1487156012

A mangó, a cseresznye és a pisztácia rokonát, az olajbogyót ma már hazánkban is számos változatban vásárolhatod meg: sok oka van annak, amiért megéri rendszeresen fogyasztani!

A bogyóknak nemcsak az E-vitamin-tartalma magas, hanem antioxidánsokban is gazdagok: mindezeknek köszönhetően a szívedet védik, valamint megelőzhetik a csontritkulást és akár a daganatos megbetegedések kialakulását is. A bogyókban megtalálható egészséges zsírok teszik lehetővé, hogy az egyik legegészségesebb olajat, az olívaolajat előállíthassuk belőlük: ez a mediterrán étrend egyik alapvető fontosságú eleme.

Az olajbogyó pozitív hatásainak sora hosszú

Az olajbogyók színe változatos lehet: az eredetileg zöld termés színe feketére válthat, amikor érett, de az is előfordulhat, hogy zöld marad, és léteznek lilába hajló árnyalatú olívát termő fák is. A bogyók zsírtartalma 11-15 százalék, amelynek közel háromnegyede olajsav. Ez az egyszeresen telítetlen zsírsav az olívaolaj fő összetevője. 

Az olajsavnak gyulladáscsökkentő hatása van, egyben a szívbetegségek kockázatát is csökkenti, de a rák elleni küzdelemben is segíthet.

Szénhidrátot ugyanakkor mérsékelt mennyiségben tartalmaznak a jellegzetes ízű bogyók, mindössze 4-6 százalékos arányban. Ennek a java is rost, ezért az emészthető szénhidráttartalom meglehetősen kicsi.

Az olajbogyófajtáknak se szeri, se száma
Az olajbogyófajtáknak se szeri, se számaOwen Franken / Getty Images Hungary

Számtalan fontos tápanyagot tartalmaz

Az olívabogyó vitaminokban és ásványi anyagokban ugyanakkor bővelkedik: a következő értékes tápanyagok mind megtalálhatók benne.

  • E-vitamin – általában a magas zsírtartalmú növényi élelmiszerek fontos összetevője
  • Vas – különösen a fekete olívabogyóban van jelen
  • Réz – ez az alapvető ásványi anyag sokszor hiányzik étrendünkből, ami a szívbetegség előfordulásának kockázatát emeli
  • Kalcium – a csontok, az izmok és az idegek egészségéhez elengedhetetlen fontosságú. Az olíva feldolgozásának egyes módszerei kalciumot adnak a gyümölcshöz
  • Nátrium – a legtöbb olajbogyó nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, mivel sós lében vásárolhatod meg.

Ez még nem minden, ugyanis antioxidánsokból is jó néhány típust tartalmaznak a kis bogyók. Ezek közt van az oleuropein, a hidroxi-tirozol, a rákellenes hatású tirozol, a gyulladáscsökkentő oleanolsav és a szív egészségét védő kvercetin.

Igazán egészséges, csontjaidnak is jót tesz
Igazán egészséges, csontjaidnak is jót teszChris Clor / Getty Images Hungary

A fentiek ismeretében hogyan segít egészséged megérzésében az olívabogyó? Az olajsav részt vállal koleszterinszinted csökkentésében, szíved egészségéhez pedig azzal is hozzájárul az olajbogyó, hogy potenciálisan csökkenti a vérnyomást.

Csontjaidra is jó hatása van, ha fogyasztod a kesernyés ízű bogyókat:

Európa mediterrán területein alacsony a csontritkulás előfordulása, amiért részben az olajbogyó felel a mediterrán diéta révén.

Laboratóriumi tesztek mellett állatokon végzet kísérletek is alátámasztották ezt.

A daganatos megbetegedések és a krónikus betegségek előfordulása is alacsonyabb a mediterrán régióban – ebben is részt vállalhat az ott gyakran fogyasztott olajbogyó.

Ezt fontos tudnod, ha gyakran eszed

Az olívabogyót kesernyés íze miatt nem frissen fogyasztják, hanem pácolva és fermentálva: ennek hatására csökken keserűsége, valamint feltételezhetően koleszterintartalma is. Napok vagy hónapok kérdése, mire az olajbogyó fogyasztásra készen áll: 

jelenleg is tanulmányozzák, hogy probiotikus hatása van-e a bogyóknak.

Ritkán előfordul, hogy fogyasztását követően allergiás reakciót tapasztalnak az olajbogyóra érzékenyek. Egyes fajtái a feldolgozás következtében magas akrilamidtartalomra tesznek szert: ez az anyag egyes kutatások szerint összefüggésbe hozható a rák magas kockázatával, ezért vannak, akik teljes mértékben kerülik az akrilamidot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A termelők ezért igyekeznek csökkenteni az akrilamid felhalmozódását a gyártás során.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra