Mennyire biztonságos megenni a nyers halat? Így lehet bajod tőle

GettyImages-1466597775

A nyers hal fogyasztásának régi hagyományai vannak, ám ez még nem jelenti azt, hogy ne lennének bizonyos kockázatai.

Ha egészséges vagy, akkor a nyers hal fogyasztásából akár még profitálhatsz is, mivel ebben a formában több ómega-3 zsírsavat tartalmazhat, mint ha valamilyen hőkezelésen esne át. Ezt a zsírsavat – amely kutatások szerint nagyban hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez – a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálkozással kell bevinni. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy a nyers hal fogyasztásánál nagyobb a fertőzésveszély, ami egyes emberekre nézve fokozott kockázattal jár.

Sütve-főzve mindenképp biztonságosabb

Az ételmérgezés megelőzésének egyetlen biztos módja, ha a halat úgy készítik el, hogy belső hőmérséklete meghaladja a 60 Celsius-fokot. Ha azonban betartasz néhány általános érvényű szabályt, a nyers halételek esetében is jelentősen csökkentheted a kockázatokat (ezekre később még részletesebben is kitérünk).

A sütésnél legalább 60 fokos belső hőmérsékletre kell törekedni
A sütésnél legalább 60 fokos belső hőmérsékletre kell törekedniwundervisuals / Getty Images Hungary

Használd az érzékeidet

Ahhoz, hogy ne kelljen tartanod a nyers hal fogyasztásától, fontos, hogy azt a lehető legfrissebb formában, megbízható helyről szerezd be. De honnan lehet tudni, hogy friss-e a hal? A Nébih szerint erről a következő módon bizonyosodhatsz meg:

„A friss hal először is az illatáról ismerhető fel. A bántóan erős szag az előrehaladott romlás egyik jele. A külső jegyek szintén árulkodnak a frissességről. A friss hal szeme tiszta, telt, domború, esetleg üveges, vizes csillogású. Ha a szem beesett, száraz hatású, akkor az áru nem friss.”

Árulkodó lehet a hal kopoltyúja is, amelynek élénkvörösnek vagy rózsaszínnek kell lennie. Ha haloványnak tűnik, vagy kifehéredett, a hal nem friss.

„Ha egészben vásárolunk halat, nyomással vizsgáljuk meg a ruganyosságát is. Amennyiben a húsa (bőre) kemény, és nyomás után azonnal visszaugrik, biztos, hogy kitűnő állapotú áruval van dolgunk – ellenkező esetben az ujjunk nem ütközik ellenállásba, esetleg a bőr belapul.

Érdemes még figyelni az úszók és pikkelyek állapotára is: a friss hal úszói nedvesek, pikkelyei mélyen, szilárdan tapadnak a testhez, és elszíneződéstől mentesek. Ne vegyük meg a halat, ha úszói szárazak, roncsoltak, a szélek felé kifehéredők! Ugyanez érvényes a lazán ülő, szikkadt, pergő pikkelyekre is” – áll a hivatal Ételt csak okosan oldalán közzétett útmutatójában.

A nyers halak és tengeri herkentyűk fogyasztásánál nagyon sok múlik a frissességen
A nyers halak és tengeri herkentyűk fogyasztásánál nagyon sok múlik a frissességenAlexRaths / Getty Images Hungary

Nyilván, ha étteremben rendelsz halat, akkor erre nincs lehetőséged. Ez esetben legfeljebb annyit tehetsz, hogy megpróbálsz informálódni az adott helyről az interneten.

Figyelj oda az élelmiszer-biztonságra

Mint minden nyers élelmiszerre, úgy a halra is igaz, hogy szabad szemmel nem látható szennyeződéseket, mikoroganizmusokat tartalmazhat. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért kiemelten kell ügyelni a keresztszennyeződések megelőzésére.

Figyelj oda például, hogy a halból származó lé ne szennyezze be a hűtőt, a konyhai munkafelületet és eszközöket.

Emellett elengedhetetlen a rendszeres kézmosás és a megfelelő tárolási hőmérsékletek betartása is.

Fagyaszd le a halat

Sokan azt gondolják, hogy a nyers hal frissen a legjobb, ám az élelmiszer-biztonsági szempontokat szem előtt tartva fogyasztása előtt érdemes lehet lefagyasztani. Ez ugyanis elpusztítja a parazitákat, kórokozókat, amelyek megbetegíthetnek.

Ajánlások szerint a fagyasztási hőmérsékletnek el kell érni a mínusz 20 Celsius-fokot.

Ha a hal egy héten át a fagyasztóban marad, biztos lehetsz benne, hogy nem maradnak benne az egészségre ártalmas mikroorganizmusok (de hasonló eredményt érhetsz el a mínusz 35 fokon 15 órán át történő fagyasztással is).

Létezik néhány kivétel is. Az ajánlások szerint a fagyasztás elhagyható a legtöbb tonhalfajtánál, illetve a tenyésztésre nevelt halaknál is.

A fagyasztás elpusztítja a kórokozókat
A fagyasztás elpusztítja a kórokozókatKurgu128 / Getty Images Hungary

A nyers hal fogyasztásának veszélyei

A nyers halhoz kapcsolódó leggyakoribb élelmiszer-eredetű megbetegedések a következők:

  • Szalmonella: A szalmonellafertőzés következtében fellépő szalmonellózis általában 12–72 órával az étkezés után kezdődik, és 4–7 napig tart, miközben hasmenést, lázat és hasi fájdalmat okoz.
  • Vibrio vulnificus: Az így nevezett húsevő baktérium a nyers halból az emberi szervezetbe jutva 24 órán belül vált ki tüneteket, melyek a hasmenéstől a hasi fájdalmon át a hányásig terjednek, de általában 3 napon belül elmúlnak.
  • Parazita galandférgek: Az apró laposférgek hasi fájdalmat, hasmenést, hányást és súlycsökkenést okozhatnak. Ezek a panaszok a galandféregpetékkel fertőzött hal elfogyasztását követően még sokáig visszamaradhatnak. Ha a galandférgek elszaporodnak, vagy különösen nagyra nőnek, nagyobb baj is történhet: elzárhatják az emésztőrendszert, cisztákat képezhetnek az izmokban, vagy ritkább esetben az agyban is, amit súlyos rohamok kísérhetnek.

Fontos kiemelni, hogy az nyers hal fogyasztásának kockázata a legtöbb egészséges ember számára minimálisnak mondható. A terhes kismamák, az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti korosztály tagjai, illetve a legyengült immunrendszerű betegek szervezete azonban nem feltétlenül tudja leküzdeni a fertőzést, így akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat miatta.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra