Mennyire biztonságos megenni a nyers halat? Így lehet bajod tőle

GettyImages-1466597775

A nyers hal fogyasztásának régi hagyományai vannak, ám ez még nem jelenti azt, hogy ne lennének bizonyos kockázatai.

Ha egészséges vagy, akkor a nyers hal fogyasztásából akár még profitálhatsz is, mivel ebben a formában több ómega-3 zsírsavat tartalmazhat, mint ha valamilyen hőkezelésen esne át. Ezt a zsírsavat – amely kutatások szerint nagyban hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez – a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálkozással kell bevinni. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy a nyers hal fogyasztásánál nagyobb a fertőzésveszély, ami egyes emberekre nézve fokozott kockázattal jár.

Sütve-főzve mindenképp biztonságosabb

Az ételmérgezés megelőzésének egyetlen biztos módja, ha a halat úgy készítik el, hogy belső hőmérséklete meghaladja a 60 Celsius-fokot. Ha azonban betartasz néhány általános érvényű szabályt, a nyers halételek esetében is jelentősen csökkentheted a kockázatokat (ezekre később még részletesebben is kitérünk).

A sütésnél legalább 60 fokos belső hőmérsékletre kell törekedni
A sütésnél legalább 60 fokos belső hőmérsékletre kell törekedniwundervisuals / Getty Images Hungary

Használd az érzékeidet

Ahhoz, hogy ne kelljen tartanod a nyers hal fogyasztásától, fontos, hogy azt a lehető legfrissebb formában, megbízható helyről szerezd be. De honnan lehet tudni, hogy friss-e a hal? A Nébih szerint erről a következő módon bizonyosodhatsz meg:

„A friss hal először is az illatáról ismerhető fel. A bántóan erős szag az előrehaladott romlás egyik jele. A külső jegyek szintén árulkodnak a frissességről. A friss hal szeme tiszta, telt, domború, esetleg üveges, vizes csillogású. Ha a szem beesett, száraz hatású, akkor az áru nem friss.”

Árulkodó lehet a hal kopoltyúja is, amelynek élénkvörösnek vagy rózsaszínnek kell lennie. Ha haloványnak tűnik, vagy kifehéredett, a hal nem friss.

„Ha egészben vásárolunk halat, nyomással vizsgáljuk meg a ruganyosságát is. Amennyiben a húsa (bőre) kemény, és nyomás után azonnal visszaugrik, biztos, hogy kitűnő állapotú áruval van dolgunk – ellenkező esetben az ujjunk nem ütközik ellenállásba, esetleg a bőr belapul.

Érdemes még figyelni az úszók és pikkelyek állapotára is: a friss hal úszói nedvesek, pikkelyei mélyen, szilárdan tapadnak a testhez, és elszíneződéstől mentesek. Ne vegyük meg a halat, ha úszói szárazak, roncsoltak, a szélek felé kifehéredők! Ugyanez érvényes a lazán ülő, szikkadt, pergő pikkelyekre is” – áll a hivatal Ételt csak okosan oldalán közzétett útmutatójában.

A nyers halak és tengeri herkentyűk fogyasztásánál nagyon sok múlik a frissességen
A nyers halak és tengeri herkentyűk fogyasztásánál nagyon sok múlik a frissességenAlexRaths / Getty Images Hungary

Nyilván, ha étteremben rendelsz halat, akkor erre nincs lehetőséged. Ez esetben legfeljebb annyit tehetsz, hogy megpróbálsz informálódni az adott helyről az interneten.

Figyelj oda az élelmiszer-biztonságra

Mint minden nyers élelmiszerre, úgy a halra is igaz, hogy szabad szemmel nem látható szennyeződéseket, mikoroganizmusokat tartalmazhat. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért kiemelten kell ügyelni a keresztszennyeződések megelőzésére.

Figyelj oda például, hogy a halból származó lé ne szennyezze be a hűtőt, a konyhai munkafelületet és eszközöket.

Emellett elengedhetetlen a rendszeres kézmosás és a megfelelő tárolási hőmérsékletek betartása is.

Fagyaszd le a halat

Sokan azt gondolják, hogy a nyers hal frissen a legjobb, ám az élelmiszer-biztonsági szempontokat szem előtt tartva fogyasztása előtt érdemes lehet lefagyasztani. Ez ugyanis elpusztítja a parazitákat, kórokozókat, amelyek megbetegíthetnek.

Ajánlások szerint a fagyasztási hőmérsékletnek el kell érni a mínusz 20 Celsius-fokot.

Ha a hal egy héten át a fagyasztóban marad, biztos lehetsz benne, hogy nem maradnak benne az egészségre ártalmas mikroorganizmusok (de hasonló eredményt érhetsz el a mínusz 35 fokon 15 órán át történő fagyasztással is).

Létezik néhány kivétel is. Az ajánlások szerint a fagyasztás elhagyható a legtöbb tonhalfajtánál, illetve a tenyésztésre nevelt halaknál is.

A fagyasztás elpusztítja a kórokozókat
A fagyasztás elpusztítja a kórokozókatKurgu128 / Getty Images Hungary

A nyers hal fogyasztásának veszélyei

A nyers halhoz kapcsolódó leggyakoribb élelmiszer-eredetű megbetegedések a következők:

  • Szalmonella: A szalmonellafertőzés következtében fellépő szalmonellózis általában 12–72 órával az étkezés után kezdődik, és 4–7 napig tart, miközben hasmenést, lázat és hasi fájdalmat okoz.
  • Vibrio vulnificus: Az így nevezett húsevő baktérium a nyers halból az emberi szervezetbe jutva 24 órán belül vált ki tüneteket, melyek a hasmenéstől a hasi fájdalmon át a hányásig terjednek, de általában 3 napon belül elmúlnak.
  • Parazita galandférgek: Az apró laposférgek hasi fájdalmat, hasmenést, hányást és súlycsökkenést okozhatnak. Ezek a panaszok a galandféregpetékkel fertőzött hal elfogyasztását követően még sokáig visszamaradhatnak. Ha a galandférgek elszaporodnak, vagy különösen nagyra nőnek, nagyobb baj is történhet: elzárhatják az emésztőrendszert, cisztákat képezhetnek az izmokban, vagy ritkább esetben az agyban is, amit súlyos rohamok kísérhetnek.

Fontos kiemelni, hogy az nyers hal fogyasztásának kockázata a legtöbb egészséges ember számára minimálisnak mondható. A terhes kismamák, az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti korosztály tagjai, illetve a legyengült immunrendszerű betegek szervezete azonban nem feltétlenül tudja leküzdeni a fertőzést, így akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat miatta.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek