A világon a szívbetegség a vezető halálok a férfiak és a nők körében egyaránt. A betegség Magyarországon évente több mint 60 ezer halálesetet okoz, pedig kellő odafigyeléssel nem kellene, hogy majdnem minden második magyar kardiovaszkuláris probléma miatt hunyjon el.
Így hatnak a bélbaktériumok a szívünkre
A legújabb kutatások kimutatták, hogy egyes bélbaktériumok elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Amikor ugyanis az emésztés során bizonyos tápanyagokkal táplálkoznak, a bélbaktériumok trimetil-amin-N-oxidot (TMAO) termelnek. A TMAO tehát nem más, mint a beleinkben található egyes baktériumok anyagcseréjének mellékterméke. Valójában az étkezéssel bevitt anyagok emésztése során keletkező trimetilamin (TMA) alakul át a májban TMAO-vá. A Floridai Egyetem által vezetett kutatásban résztvevő szakemberek szerint a TMAO szintje segíthet előre jelezni a jövőbeni szív- és érrendszeri betegségeket.
A kutatás során a tudósok azt vizsgálták meg, hogy milyen lehetőségek rejlenek a jótékony fitokemikáliákban gazdag narancshéjkivonatokban a TMAO és a TMA termelésének csökkentése érdekében.
Több hasznos vegyületre bukkantak
A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a narancshéjkivonat hatékonyan gátolta az anyagcsere során keletkező káros vegyi anyagok termelését. A kutatók a kivonatban egy feruloil-putreszcin nevű vegyületet is találtak, amely szintén gátolja a káros vegyi anyagok termeléséért felelős enzimet. Ez mindenképpen egy újszerű felfedezés, amely rávilágít a feruloil-putreszcin korábban fel nem ismert egészségügyi potenciáljára a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
A narancshéjjal kapcsolatos felfedezés azért jelentős, mert az Amerikai Egyesült Államokban évente ötmillió tonna narancshéj keletkezik a narancslégyártás során, miután a floridai narancs közel 95 százalékát gyümölcslé készítésére használják. A gyümölcshéj körülbelül fele szarvasmarhák etetésére szolgál, míg a többi kárba vész annak ellenére, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szerint a természetes narancshéjkivonatot biztonsággal fogyaszthatják az emberek.
Új terápiás lehetőségekre van mód
A legfrissebb kutatás eredményei alapján a narancshéj, amely gyakran hulladékként végzi, értékes egészségmegőrző vagy egészségjavító összetevőkké, például étrend-kiegészítőkké vagy élelmiszer-összetevőkké is válhatna. A szakemberek úgy vélik, kutatásuk megnyitja az utat a narancshéjból kinyerhető bioaktív vegyületekkel dúsított funkcionális élelmiszerek kifejlesztése előtt, melyek új terápiás stratégiákat kínálnak a szív egészségének megőrzése érdekében.
A komló virága a sörkészítés és -ízesítés mellett számos egészségügyi célra is használható. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen előnyökkel járhat a fogyasztása.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés