Milyen gyakran kell edzeni ahhoz, hogy meglátsszon az eredménye?

GettyImages-1239395297

A mennyiség vagy a minőség a fontosabb a fittségünk érdekében?

Az élsportolók hetente akár 10–14 alkalommal is edzhetnek, hogy formába hozzák magukat például az olimpiára. Nekünk, egyszerű halandóknak azonban nem kell ilyen szigorú napirendet követnünk (őszintén, nem is lenne rá időnk). De vajon mi az ideális?

Az edzés gyakoriságát számos tényező befolyásolja, például a cél, az edzés intenzitása és az esetleges korábbi sérülések. A választott sport típusa is megszabhatja, hányszor érdemes edzeni. A Teesside University két előadója, Matthew Wright (biomechanika és erő) és Jonathan Taylor (sport és egészség) kifejti a miérteket.

A sportolás szervezetünk különböző részeire gyakorol stresszhatást. Ez kimerültséget okoz, és az adott stresszhatáshoz kapcsolatos alkalmazkodáshoz, azaz fejlődéshez vezet. Ha például súlyt emelsz, azzal erősebbé válnak az izmaid, ám a szíved egészségét nem javítja, mert a súlyemelés a vázizomzatra fejti ki a stresszhatást, nem pedig a kardiovaszkuláris izmokra. A fejlődés pedig csak akkor megy végbe, ha megfelelő arányban kombinálod a pihenést és az ismétlést. A stresszhatás ismétlése nélkül a fejlődés elvész, pihenés nélkül pedig a szervezet nem tud magához térni és alkalmazkodni. Röviden tehát: minden a rendszerességen múlik, azaz a helyes arányú ismétlésen és pihenésen.

Ám hogy egy kicsit bonyolítsuk, a test nem minden rendszerének ugyanolyan hosszú a pihenési szakasza. A sprintelés vagy magas intenzitású edzés okozta, a test idegrendszerére ható stresszből például tovább tart felépülni, mint egy alacsony intenzitású edzés, például kocogás okozta stresszből, amely a szívre és a tüdőre hat. A választott sportágtól függően tehát lehet, hogy többet vagy kevesebbet kell edzened, mint gondolnád.

A rendszeresség nagyon fontos
A rendszeresség nagyon fontosFG Trade / Getty Images Hungary

Az állóképesség edzése

Az állóképesség edzésekor az alacsony intenzitású gyakorlatok rendszeres ismétlése hasznos. Ha rendszeresen edzel ugyanazon az alacsonyabb intenzitáson, a tested hatékonyabban hasznosítja az oxigént, idővel pedig sokkal könnyebb lesz az edzés. A sikeres hosszútávfutók például edzésük kb. 80 százalékát alacsony intenzitással végzik, a nagyobb intenzitásúakat pedig gondosan megtervezik, és legalább 48 órát hagynak egy-egy ilyen edzés között. Így hatékonyabb a pihenés-felépülés szakasza, és elkerülhetők a sérülések is.

Készségalapú sportok

Az olyan sportok, mint az úszás, a tenisz és a harcművészetek fizikai és technikai készségeket igényelnek. Ez a terület még mindig nem elég jól kutatott, de általánosságban elmondható, hogy a következetes és célszerű gyakorlás fejleszti az ilyen sportokban nyújtott teljesítményt. Az úszóedzők például nagy mennyiségű, alacsony intenzitású edzések sorával segítenek az úszóknak a technikák tökéletesítésében és a vízben való hatékonyabb mozgás elérésében. Ám ha ugyanazt a típusú edzést ismételgeted, túlterheléses sérüléseket kockáztatsz, ezért jobb, ha váltogatod az edzés okozta stresszhatást, és megtalálod az egyensúlyt az intenzív, a könnyebb napok és a pihenőnapok között.

Erőnléti edzés

Az izomtömeg növelésénél a heti több alkalommal történő edzéssel nagyobb izomerőre tehetsz szert. Talán azért, mert a megnövelt edzésszám az izmok méretét és erejét is fokozza. Ám a pihenés és a felépülés (beleértve a megfelelő tápanyagok bevitelét is) ugyanolyan fontos az izmok méretének növelése érdekében. Az izomerősítő gyakorlatokat általánosságban ajánlott heti két vagy több napon végezni. Ha az izomtömeg növelése a cél, okosan teszed, ha különböző napokon különböző izomcsoportokra fókuszálsz, így elég inger éri az izmokat a gyarapodáshoz, de elkerülöd a sérülést az elegendő felépülési idő biztosításával. Az erő növelésére ezzel ellentétben heti egy nap is elegendő. A teljes testes mozgások, például a guggolások és kitörések a megfelelő technikával elvégezve kiválóak az erőd fejlesztésére. Érdemes megemlíteni, hogy ha a teljesítőképességed maximumáig fokozod az edzést, míg végül nem tudsz több emelést végezni egy adott eszközön, azzal egyáltalán nem járulsz hozzá az erőd fokozásához. Sokkal hatásosabb az edzés, ha hagyunk egy kis tartalék erőt.

Egészség és fittség

Az átlagos, formába kerülni kívánó ember számára a legfontosabb nem feltétlenül az, hogy mennyit sportol, hanem az elvégzett gyakorlatok minősége. A magas intenzitású (HIIT) edzés például segít az egészség és erőnlét javításában. Az ilyen edzésnél rövid ideig végzel gyakorlatokat maximális erőfeszítéssel, majd utána pihenés következik. Ha hetente háromszor négy–hét kör intenzív, egyperces gyakorlatot végzel 75 másodperces pihehőkkel megszakítva, az sokat javít a fittségeden és a mentális egészségeden. Azok számára, akik nem sportolnak rendszeresen, heti kevesebb mint 30 perc már jótékony hatású lehet.

Az, hogy többet vagy kevesebbet sportolj-e, számos dologtól függ, köztük attól, hogy milyen gyakran tudsz rá időt szakítani, mik a céljaid, és milyen intenzitású edzést végzel. Ajánlott az edzések fajtáját egy héten belül váltogatni, és elegendő felépülési időt hagyni az intenzív vagy erőnléti napok között – ez hetente legalább egy pihenőnapot jelent. Általánosságban azonban elmondható, hogy a leghatékonyabb edzésprogram az, amelyet kitartóan, hosszú időn keresztül végzel.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra