Ha gyakran tévedsz el, az demenciára is utalhat: ennyi hiba számít normálisnak

GettyImages-1498530768

Agyunk fiatalkorunkban működik a legoptimálisabban, így már a negyvenes éveinkben érezhetjük, hogy lassabban, nehézkesebben oldjuk meg a problémákat. De hol van az a pont, ahol a memóriavesztés miatt már meg kellene ijednünk?

Alapvetően egy lassú, folyamatos hanyatlás teljesen normális: agyunk a testünk többi részével együtt öregszik. Az agysejtek zsugorodnak, a köztük lévő kapcsolódások nem olyan gyorsak már.  Ám ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk szellemi teljesítőképességünkre: egyrészt azért, mert olyan, mint egy izom, azaz ha eddzük, hatékonyabban működik, és tovább marad fiatalos, másrészt a szokatlan kognitív hanyatlás akár egy komoly betegség hírnöke is lehet. 

De mi számít a szokásosnál erősebb romlásnak? Mondjuk, az elmúlt öt évben ugyanazon az útvonalon vezettél haza a munkából. De mostanában ugyanabban a kereszteződésben már meg kell állnod, és nehezen emlékszel, hogy balra vagy jobbra kell-e fordulnod. Ez normális, ha éppen nagyon stresszes heteid voltak, esetleg mert hőség van, vagy már a kognitív hanyatlás, sőt akár a demencia jele?

A gyakori eltévedés a memóriavesztés jele is lehet
A gyakori eltévedés a memóriavesztés jele is lehetRobin Skjoldborg / Getty Images Hungary

Felejteni egy bizonyos szintig normális

Memóriánk úgy van felépítve, hogy bizonyos fokú felejtés a rendszerbe van kalibrálva. Ez nem hiba, nem betegség jele, hanem létező jellemző. Az emlékek fokozott megőrzése nem csak az anyagcserénket terheli, a túl sok felesleges információ lelassíthatja vagy akadályozhatja bizonyos más, fontosabb tények előhívását. A gond ott van, hogy nem mi döntjük el, mit tartunk fontosnak, hanem az agyunk maga. Persze memorizálással és más gyakorlatokkal befolyásolhatjuk a folyamatot, de alapvetően agyunk a közösségi információkat részesíti előnyben (például a legújabb pletykák), de könnyen elveti az absztrakt információkat (ilyenek például a számok).

Mikor van baj?

A memóriavesztés akkor válik problémássá, amikor elkezdi befolyásolni a szokásos mindennapi életet. Nem jelent nagy problémát, ha nem emlékszel a megszokott kereszteződésben, merre is kell kanyarodni. Nem normális azonban elfelejteni, miért ülsz a volán mögött, hova kell menned, vagy egyáltalán, hogyan kell vezetni. Ezek már annak a jelei, hogy valami nem stimmel, ezért érdemes időpontot kérni a neurológiára. 

A memóriavesztés a demencia jele lehet

Ahhoz, hogy megértsük memóriánk működését, meg kell ismerkednünk az enyhe kognitív károsodással is. Ez szintén egy természetes folyamat: az öregedéssel összefüggő memóriavesztést nevezik így addig a pontig, amíg a szokásos mederben halad szép lassan. A károsodás lehet stabil, javulhat vagy romolhat. A romlás maga viszont már jel: a jövőbeni betegségek, például a demencia három-ötszörösre megnövekedett kockázatát jelzi. Az enyhe kognitív károsodásban szenvedők 10-15%-ánál alakul ki demencia. Esetükben a szokásos tevékenységek elvégzésének képessége fokozatosan és jelentős mértékben romlik. A memóriavesztésen kívül más nyelvi, gondolkodási és döntési készségekkel kapcsolatos problémák is jelentkezhetnek. Ugyanakkor nem szabad kétségbeesni tőle: ha képesek vagyunk ezt felismerni, az nagyon jó hír, hiszen lehetőséget kapunk arra, hogy fejlesszük az agyunkat, egészségesebben táplálkozzunk, többet tegyünk a demencia megelőzéséért, egyáltalán: átgondoljuk a jövőnket. 

Vigyázz, ha gyakrabban tévedsz el

A tájékozódási képességekre szintén figyelni kell. Bár valóban normális, hogy időnként irányt tévesztünk, ha ez gyakran megtörténik, az az Alzheimer-kór és a demencia leggyakoribb típusának korai jele. Az MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy a térbeli környezetünk emlékeivel dolgozó agyi területek sérülnek a leghamarabb. Ha magadon vagy szüleiden azt veszed észre, hogy egyre nehezebb a tájékozódás, indokolt egy alapos kivizsgálás. Persze ezt nehéz mérni, ha sosem mozdulunk ki: már csak ezért is érdemes az időskort minél aktívabban, ingergazdagabban eltölteni. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra