Csupán néhány perc reggelenként, és jobb lesz az életed

GettyImages-1362111397
Olvasási idő kb. 4 perc

Mindannyian testi, lelki és szellemi teljességre vágyunk, az ezekhez vezető utat pedig soha nem késő elkezdeni. Akár már holnap, ébredés után megteheted az első lépést.

Nem véltelen, hogy évezredek óta – különösen a keleti népeknél – egy igazán teljes naphoz hozzátartozik a meditáció. Ha meditálsz, képes vagy egyszerre koncentrálni, pihenni, de akár kiüríteni az elmédet is. Sokak számára ez a technika maga a spirituális élmény. Bár sokan úgy gondolják, hogy nincs rossz napszak a meditálásra, a lényeg, hogy képesek legyünk időt szánni rá, mégis a reggelt tartják a legelőnyösebbnek. 

Jól indul a napod

A healthline.com cikkében összegyűjtötték négy olyan érvet, amely mindenképpen a reggeli meditálás mellett szól. 

Aine Rock, Los Angeles-i okleveles meditációs oktató és integratív wellness-szakértő úgy találja, hogy a reggeli meditáció megadja az alaphangot a nap további részére.

Az egész napod jobb lesz, ha a reggelt így indítod
Az egész napod jobb lesz, ha a reggelt így indítodMaria Korneeva / Getty Images Hungary

„A reggeli meditáció megalapozza a nyugalmat és az egyensúlyt az előttünk álló napra” – nyilatkozta az egészségügyi szaklapnak.

Segít a gondolatok központosításában, a stressz kezelésében és az általános érzelmi jólét javításában.

Bizonyára te is észrevetted már, hogy ha korábban kelsz, és elmész futni, vagy csak befejezed az előző napról maradt munkát, energikusabban vágsz bele a napba, hiszen úgy érzed, már tettél azért, hogy kipipálhass egyet a teendőid listájáról. Idő kell ahhoz, hogy ne kötelességnek fogd fel, hogy fél órával hamarabbra állítsd az ébresztőórát, hogy meditálj, de nemsokára szinte várni fogod ezeket az alkalmakat, hiszen pontosan tudod majd, hogy az egész napod jobb lesz általuk. 

A meditáció segít a különösen stresszes napokon 

Gandhinak tulajdonítják azt a szokást, miszerint a különösen sok feladatot tartogató napokon egy helyett két órát meditált. A reggeli meditáció segíthet a szorongás, az aggodalom, a stressz és akár a vizsgadrukk leküzdésében is. Ha egy fontos megbeszélés vár rád a munkahelyeden, vagy a gyermeked dolgozatot ír, próbáljatok reggel együtt meditálni. 

„A meditáció segíthet felkészülni egy különösen nehéz napra is – szögezte le a szakértő. Meglepő módon éppen akkor nagyon fontos, hogy ne mulaszd el a meditálást, amikor azt gondolod, hogy erre végképp nincs időd, vagy annyira stresszes vagy, hogy esélytelen kiüríteni az elméd és megnyugtatni a lelked.”

A reggel csendes és békés

A reggeli meditáció megalapozhatja a napodat, a reggel pedig megalapozhatja a lehetőséget a meditációra. 

Caroline Schmidt klinikai szociális munkás szerint a reggelek általában a béke érzését hordozzák azelőtt, hogy a nap beindulna.

Az elméd ilyenkor – hacsak nem szörnyű rémálmod volt – a veleszületett béke érzését támogatja, nem értek még benyomások – akár pozitív vagy negatív, így jobban tudsz fókuszálni.

Arról nem is beszélve, hogy amikor egy egész család vesz körül napközben, a kora reggeli órák adnak lehetőséget, hogy magaddal foglalkozz.

„A kora reggelek a tökéletes időszak, hogy egyedül légy, míg mindenki más tovább alszik – mondja Caroline Schmidt. Ez az idő neked szól, és egyedül neked. És ez olyasvalami, amit nagyon ritkán tapasztalhatunk meg egy olyan világban, ahol szinte egyáltalán nem tudjuk magunkat kivonni a nyüzsgésből, hiszen a telefonunk még az éjjeliszekrényünkön is ott van.”

Könnyű a gyakorlás

Napközben nehezebb megteremteni a meditálás lehetőségét. Kell találnunk egy nyugodt helyet, ahol kényelemben elhelyezkedünk, kikapcsoljuk a telefont, és természetesen egy átlagos munkanapon erre semmi esélyünk nincsen. A reggel lehetőséget nyújt arra, hogy nyugodt és biztonságos környezetben, kényelmesen meditáljunk; az ágyunkban.

Meditáció előtt ne nézz rá a telefonodra!
Meditáció előtt ne nézz rá a telefonodra!Natalia Lebedinskaia / Getty Images Hungary

Különösen azoknak javasolják, akik most kezdenek el meditálni; ilyenkor még biztosan nem tudod hosszú időre kikapcsolni az egyéb gondolataidat, most viszont a takaró alatt bátran próbálgathatod, hogy megy neked a meditáció. Nincs arra vonatkozóan egybehangzó vélemény, hogy mennyi időt kell meditálni, hogy eredményt érj el. Egy 2018-as tanulmányban a résztvevők 8 héten át mindennap 13 percet meditáltak, és már ennyi idő elegendő volt, hogy jelentkezzenek a pozitív hatások. A szakértők úgy tartják, akár reggel néhány perc elmélyülés is elegendő, hogy felvértezve induljunk neki az előttünk álló kihívásoknak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek