Ez a szúrós virág értékes gyógynövény: javítja a májműködést, és lassítja a kognitív hanyatlást

GettyImages-488765814

Gazdag antioxidáns-tartalma miatt a máriatövisnek számos jótékony, egészségvédő hatást tulajdonítanak.

A máriatövis, amit népiesen őszbogáncsnak, szamárkórónak vagy boldogasszony tövisének is neveznek, egy őszirózsafélék családjába tartozó, bíborszínű virágzatú növényfaj, ami eredendően a mediterrán térségből származik, de napjainkban már világszerte termesztik. Gyógyászati célokra elsősorban termését hasznosítják, amely nagy mennyiségű fehérjét és különféle növényi vegyületeket tartalmaz.

A máriatövis egészségügyi előnyei

Bár a máriatövis népi gyógyászatban történő felhasználásának komoly hagyományai vannak, potenciális gyógyhatásait kiterjedt humánvizsgálatok egyelőre nem támasztják alá. Mindaz, amit eddig tudunk róla, ugyanakkor arra utal, hogy több szempontból is jótékony hatással lehet a szervezetre.

A máriatövis erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik jelentősebb kockázatok nélkül.

A következőkből megtudhatod, hogy a korai kutatások szerint a máriatövis milyen egészségügyi előnyöket nyújthat számodra.

A máriatövis egészségvédő hatású növényi vegyületeket, köztük antioxidánsokat tartalmaz
A máriatövis egészségvédő hatású növényi vegyületeket, köztük antioxidánsokat tartalmazdomnicky / Getty Images Hungary

1. A májfunkciók javítása

A máriatövis az egyik legelterjedtebb táplálékkiegészítő azok körében, akik májbetegségben, például májzsugorban, hepatitis B-ben vagy zsírmájbetegségben szenvednek.

Valójában a máriatövis a májbetegségek vonatkozásában legtöbbet kutatott növény.

A kutatók úgy gondolják, hogy a máriatövis javíthatja a májfunkciókat azáltal, hogy semlegesíti a szabad gyököket és gátolja a méreganyagok elraktározódását a májban. Fontos azonban kiemelni, hogy a hagyományos orvosi ellátást nem helyettesíti, így csak annak kiegészítésére javasolt használni.

2. A cukorbetegség kezelése

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a máriatövis segíthet a vércukorszint csökkentésében 2-es típusú cukorbetegség estén anélkül, hogy olyan mellékhatásokat vonna maga után, mint az egyes gyógyszeres kezelések nyomán jelentkező súlygyarapodás vagy a májszövődmények.

Ennek megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek, a dietetikusok mindenesetre azt javasolják a cukorbetegségben vagy prediabéteszben szenvedőknek, hogy legyenek óvatosak a szedésével, hiszen a túl alacsony vércukorszint, más néven hipoglikémia rájuk nézve fokozott veszélyt jelent.

3. Az agy védelme

Más tanulmányok szerint a máriatövis lelassíthatja az életkor előrehaladtával tapasztalható kognitív hanyatlást, vagyis bizonyos szintű védelmet nyújthat az ezzel összefüggő betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór (ami sok más, antioxidánsokban gazdag zöldség-gyümölcsről és gyógynövényről is elmondható).

4. A csontok erősítése

Állatmodelleken végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a máriatövis erősítheti a csontokat, illetve védelmet nyújthat a csontvesztés és a csontritkulás ellen.

5. A kemoterápia kiegészítése

A tanulmányokból az is kiderül, hogy a máriatövis fogyasztása előnyes lehet azon betegek számára, akik kemoterápiás kezelésen esnek át, mivel javíthatja annak eredményét és csökkenti a fellépő mellékhatásokat. Feltevések szerint ez szintén a növény antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.

A gyógynövény tea formájában is fogyasztható
A gyógynövény tea formájában is fogyaszthatóStefan Tomic / Getty Images Hungary

6. Aknekontroll

A máriatövisben lévő antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatása ígéretesnek bizonyult a pattanások kezelésében is. Egy kisebb léptékű tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik 8 héten át napi 210 milligramm máriatövist szedtek, az aknés elváltozások 53 százalékkal csökkentek.

Miért pont máriatövis? 

„A máriatövist más néven Mária tövises tejének is hívják. Ennek egy régi monda az alapja, mely szerint Mária menekülni kényszerült Jézussal, és futtában gyorsan megszoptatta, majd miután végzett, egy csepp tej hullott az egyik közeli virágra. Ebből lett a máriatövis.

Erre figyelj a szedésénél

A táplálékkiegészítő és tea formájában is elérhető máriatövist a legtöbb ember jól tolerálja, még nagyobb, 700 mg-os napi dózis esetén is. Bár előfordulhatnak bizonyos mellékhatásai – mint a fejfájás, a hányinger és egyéb gyomor-bél rendszeri panaszok –, ezek általában enyhébb lefolyásúak.

Azzal viszont számolni kell, hogy akik allergiásak a parlagfűre, a százszorszépre, a körömvirágra és a krizantémra, azoknál a máriatövis is allergén reakciót válthat ki. Minden esetben kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt bármilyen gyógynövény szedésébe kezdenénk!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra