A csonthéjas gyümölcsnek tekinthető, de a kesudióval és a pisztáciával botanikai rokonságot mutató mangó nagyjából 5 ezer évvel ezelőtt Indiából indult világhódító útjára. Manapság már Dél- és Közép-Amerikában, Mexikóban és Haitin termesztik, és nem csupán kissé fanyar, édes ízvilága miatt kedvelik. Lauren Manaker dietetikus szerint a mangó rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz.
1. Tele van rostokkal
A mangó rostokban gazdag, ezért jótékonyan hat a bélrendszer egészségére, illetve lelassítja a cukor felszívódását, vagyis közreműködik a vércukorszint szabályozásában. A rostokban dús táplálkozás további előnyökkel is jár, hiszen kutatások szerint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a reflux, az elhízás és a magas vérnyomás kockázatát.
2. Támogatja az immunrendszer működését
A mangó több mint 20 értékes tápanyagot, köztük C-vitamint (a javasolt napi bevitel 50 százalékát) és A-vitamint (a javasolt napi bevitel 35 százalékát) tartalmaz. Miközben az előbbi védi a szervezetet az oxidatív stressztől és a napsugárzás káros hatásaitól, addig az utóbbi elősegíti a fertőzések és gyulladások leküzdését.
3. Óvja a szívet
Ez a mangóban található mangiferin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet, védi a szívszövetet a károsodástól, valamint hatékonyan veszi fel a harcot az oxidatív stresszel, hozzájárulva a sejtek egészségének megőrzéséhez. A gyümölcs magas rosttartalma ráadásul szintén a szív javát szolgálja.
4. Védi a szemet
„A trópusi gyümölcs karotinoidokat, luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztva megvédhetik a szemet a kék fény által kiváltott károktól” – emelte ki Manaker. Ha tehát sokat ülsz a képernyő előtt, itt egy újabb ok, hogy helyet szoríts a mangónak az étrendedben.
5. Rákellenes hatású
A dietetikus szerint a mangóban természetesen előforduló mangiferin nemcsak a szívet védi, hanem páratlan antidiabetikus és rákellenes tulajdonságokkal is bír. Az erőteljes antioxidáns segíthet megállítani a daganatok és a rákos sejtek növekedését, de fontos szerephez juthat a megelőzésben is – különösen a tüdő-, a vastagbél- és a mellrák, illetve az idegsejt eredetű daganatos megbetegedésekkel szemben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés