Indul a szezonja ennek az isteni gyümölcsnek, amely csökkenti a vércukorszintet és a gyulladást

GettyImages-1268505664

A málnát általában kellemes íze miatt fogyasztják, nem is sejtve, hogy mennyire egészséges.

A málna több egyszerű gyümölcsnél. Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert, a hellenisztikus korban pedig a termékenység szimbólumává vált. A legenda szerint az egykor fehér gyümölcsöt Zeusz dajkájának, Idának a vére festette pirosra, miután az asszony megszúrta magát a töviseivel. A Boldogasszony csipkéjének is nevezett málna később Európa-szerte fontos alapanyag lett, amit nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként és természetes textilfestékként is alkalmaztak. Lássuk, hogy mi teszi annyira különlegessé ezt a jellegzetesen édes és fanyar ízű bogyós gyümölcsöt.

A málna táplálkozási és egészségügyi előnyei

A málna gazdag tápanyagforrás, amelyben számos vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és rost található. Ezek mind egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, és jótékonyan hatnak a szervezet működésére, méghozzá a következő módokon.

A málnát a történelem során gyógynövényként is fogyasztották
A málnát a történelem során gyógynövényként is fogyasztottákJohner Images / Getty Images Hungary

1. Erősíti az immunrendszert

Egycsészényi (125 gramm) málna az ajánlott napi C-vitamin-szükséglet több mint felét képes fedezni, így erősíti az immunrendszer működését, ragyogóbbá teszi a bőrt, valamint elősegíti a szervezet regenerációját.

2. Támogatja az emésztést

A bogyós gyümölcsök általában magas rosttartalommal bírnak, ami különösen igaz a málnára. Ilyen téren nehéz is versenybe szállni vele, hiszen már

egy adagjából is 8 gramm rosthoz juthatsz.

Ezek között oldható és oldhatatlan rostok, illetve prebiotikumok is vannak, amelyek táplálékul szolgálnak az egészséges bélbaktériumok számára, ami nemcsak az emésztésre, hanem az egész szervezet működésére pozitívan hat.

3. Erősíti a csontokat

A málna tele van mangánnal, amely arról ismert, hogy elősegíti a kalcium felszívódását, részt vesz a szénhidrátok lebontásában, erősíti a csontokat, és hozzájárul a kötőszövetek építéséhez. Viszonyításként, egy adag málna a napi mangánszükséglet több mint 40 százalékát biztosítja.

4. Csökkenti a gyulladást

A málna számos bioaktív növényi vegyületet, mint például flavonoidokat, aszkorbinsavat, antocianinokat és ellagsavat tartalmaz, amelyek antioxidánsként működve semlegesítik a szabad gyököket, ezáltal csökkentik a gyulladást, és védelmet nyújtanak a krónikus betegségekkel szemben.

Ez a szuperegészséges gyümölcs a kertedben is megterem
Ez a szuperegészséges gyümölcs a kertedben is megteremgolero / Getty Images Hungary

5. Serkenti az agyműködést

Kutatások azt mutatják, hogy a málna jó hatással van az agyműködésre. Egy szisztematikus áttekintés úgy találta, hogy a bogyós gyümölcsök – köztük a málna – még táplálékkiegészítő formájában is javítják a kognitív képességeket, a memóriát és a koncentrációt.

Ez a málnában is fellelhető flavonoidoknak is köszönhető, amelyek közrejátszhatnak az olyan neurodegeneratív rendellenességek megelőzésében is, mint az Alzheimer-kór.

6. Fiatalon tart

Antioxidáns- és C-vitamin-tartalma révén a málna kisimítja a ráncokat, gátolja a bőr öregedését, és hidratálja azt, magas rost- és víztartalma által pedig segít a szervezetnek megszabadulni a salakanyagoktól, amelyek fáradttá és petyhüdtté teszik a bőrt.

7. Szabályozza a vércukorszintet

Egy, az Annals of Nutrition and Metabolism című folyóiratban publikált tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a málnafogyasztás csökkenti a gyulladást és a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy az inzulinszükségletet is csökkenti, sőt potenciálisan javítja az inzulinérzékenységet a prediabéteszes betegeknél, ami megfékezheti a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődését.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra