A májunknak kulcsfontosságú szerepe van az általános egészségünk megőrzése szempontjából. Ha túlzásba visszük a zsíros, sós és cukros ételek fogyasztását, amiket a máj nehezebben emészt meg, akár májbetegséghez és anyagcserezavarokhoz is vezethet. De ha tudatosan ügyelünk a táplálkozásunkra, elősegíthetjük a májunk egészségét. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek a máj számára a legjobb ételek és italok közé tartoznak.
A nyári szezon egyik legjobb májvédője: a paradicsom
A paradicsom kiváló a máj- és a vesetakarításhoz is, miután sok vizet tartalmaz, és egyben vízhajtó hatású is. Éppen ezért gyakran használják tisztítókúrák során. Emellett óvja a máj egészségét, segíti a vér megtisztulását, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, ráadásul sok fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A benne található C-vitamin támogatja a zsírsejtek lebontását, rostjai pedig az emésztőrendszert szabadítják meg a káros salakanyagoktól.
Napi 3-4 csésze kávé biztosíthatja a máj védelmét
Kutatások igazolják, hogy mind a koffeintartalmú, mind a koffeinmentes, illetve az instant kávé is csökkenti a krónikus májbetegség és szövődményeinek kockázatát. A szakemberek javaslata szerint napi 3-4 csésze kávé elfogyasztása biztosítja a maximális védőhatást.
Szintén bizonyított, hogy a rendszeres, hosszú távú kávéfogyasztás nemcsak az egészséges emberek esetében, hanem a májbetegségben és a krónikus alkoholfogyasztásban szenvedők esetében is védi a májenzimeket.
Reggeli étel a máj védelmében: zabpehely
A zabban lévő speciális rostok különösen hasznosak lehetnek a máj számára. A zab és a zabpehely nagy mennyiségű béta-glükánnak nevezett vegyületeket is tartalmaz, melyek segítenek egyensúlyban tartani az immunrendszert és leküzdeni a gyulladást, valamint csökkenthetik a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.
Továbbá a zabból származó béta-glükánok segíthetnek csökkenteni a zsír mennyiségét a májában, ami szintén segíthet a máj védelmében.
A fokhagyma méregteleníti a májat
A nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékelheti a zsírfelhalmozódást és a májrák kockázatát is. A fokhagyma segít aktiválni a májban lévő enzimeket, amelyek eltávolítják a szervezetre káros méreganyagokat. A fokhagyma két természetes vegyületet is tartalmaz, az allicint és a szelént, amelyek megtisztítják a májat, és megvédik a károsodástól.
Mindemellett a fokhagyma csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, melyek túlterhelhetik a májat, és megakadályozhatják a megfelelő működését.
A zöld tea a májrák és a hepatitis kockázatát is csökkenti
A zöld tea kifejezetten magas antioxidáns-tartalmú. Ezek a molekulák lehetővé teszik a máj aktiválását és méregtelenítését, így csökkentik a májbetegségek, például a fibrózis, a zsírmáj és a hepatitis kockázatát. Az antioxidáns tulajdonságairól ismert polifenolok csökkentik a vérzsírszintet és javítják a szív- és az érrendszer egészséget. Emellett a zöld tea csökkentheti a májrák kockázatát is.
Egyes gyümölcsök és halak is hasznosak a máj számára
Az olyan piros vagy sötét bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna és fekete ribizli, gazdagok a polifenoloknak nevezett antioxidánsokban, amelyek segíthetnek megvédeni a májat a károsodásoktól. Számos állatkísérlet igazolta már, hogy a bogyós gyümölcsökben lévő polifenolok csökkentik a májkárosodást.
A szőlő héjában és magjában található vegyület enyhíti a májproblémák tüneteit, beleértve a máj megnagyobbodását, gyulladását és a zsír felhalmozódását.
A zsíros halak és halolajat tartalmazó kiegészítők fogyasztása csökkentheti a májbetegségek kockázatát. A zsíros hal ómega-3 zsírsavakban gazdag, melyek segítenek csökkenteni a gyulladást. Ezek a zsírok különösen hasznosak a máj számára is, mivel megakadályozzák a felesleges zsírok felhalmozódását, és fenntartják az enzimszintet a májban.
A dió és az olívaolaj és javítja a májműködést
A dió általában telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek a vegyületek segíthetnek megelőzni a zsírmáj kialakulását, valamint csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt.
A túl sok zsírfogyasztás nem tesz jót a májnak, ám egyes zsírok jótékonyan hatnak. Egy tanulmány szerint az olívaolaj, a mediterrán étrend részeként, segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, és javítja a májműködést, ami az olaj magas telítetlenzsírsav-tartalmának köszönhető.
Azok a nők, akik következetesen tartják magukat a mediterrán étrend szabályaihoz, sokkal tovább élhetnek, mint azok, akik más egyéb módon étkeznek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés