A szakemberek által javasolt élelmiszerek között vannak tejtermékek is, melyek mértékkel fogyasztva kifejezetten előnyösek lehetnek, mert összetételüknek köszönhetően fogyasztásukkal megelőzhetjük akár az agyvérzést is.
Ügyeljünk a koleszterinszintünkre
A koleszterin az a zsírszerű vegyület, amely kivétel nélkül minden sejtünkben megtalálható. A szervezetnek szüksége van rá az emésztést elősegítő hormonok és a D-vitamin előállításához. A koleszterin mennyiségét azonban érdemes kordában tartani, mert ha megnő a vér koleszterinszintje, akkor az érelzáródáshoz, szívproblémákhoz és agyvérzéshez is vezethet. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az étrendünk megváltoztatásával, illetve rendszeresen végzett testmozgással a koleszterinszint az egészséges tartományban tartható és csökkenthető is.
Az ételek közül a joghurtok, a mini shot típusú italok és az egészséges zsírokat tartalmazó kenhető termékek segíthetnek lejjebb tornászni a magas koleszterinszintet, és ezáltal megelőzni a szívproblémákat.
Bár a tej nem jelent közvetlen kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, ám a tejtermékek fogyasztásával azért kell vigyázni, mert megnövelhetik a testtömegindexet. A sovány joghurtok ezalól kivételt jelentenek.
Mindemellett javasolt minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ugyanis a koleszterinhez méretében és küllemre nagyon hasonló növényi szterinek és sztanolok különösen hasznosak, hiszen meggátolják a koleszterin felszívódását a bélből, így elfogyasztásuk után a szervezet nem tárolja.
A gabonák és az olajos magvak is segítenek
A dietetikusok azt javasolják, hogy a béta-glükánnak nevezett oldható, gélképző rostot tartalmazó zabot és árpát is iktassuk be az étrendünkbe, hiszen azáltal, hogy az emésztés során a béta-glükán felszívódik a koleszterinben és az epesavakban, segít csökkenteni a koleszterint. A magas koleszterinszint megszüntetése érdekében hasznos lenne a zabból és az árpából készült ételeinket dióval és szójával is kiegészíteni, ízesíteni. Ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy a fehérjében és rostban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben gazdag diófélék és szójaételek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében.
Jobb, ha ezeket csak mértékkel fogyasztjuk
Annak, aki szeretné elkerülni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, csökkentenie kell a koleszterinszint-növelő élelmiszerek fogyasztását. Az orvosok és a dietetikusok javaslata alapján érdemes minél kevesebb húsos pitét vagy tésztát, kolbászokat, zsíros húsokat, vajat, disznózsírt, ghít, tejszínt és kemény sajtokat, tortákat és kekszeket, valamint kókuszolajat vagy pálmaolajat tartalmazó élelmiszereket enni.
A testmozgás a koleszterinszint kezelésében is kulcsfontosságú, ami leginkább akkor hatásos, ha hetente legalább másfél órát mozgunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés