A szakemberek által javasolt élelmiszerek között vannak tejtermékek is, melyek mértékkel fogyasztva kifejezetten előnyösek lehetnek, mert összetételüknek köszönhetően fogyasztásukkal megelőzhetjük akár az agyvérzést is.
Ügyeljünk a koleszterinszintünkre
A koleszterin az a zsírszerű vegyület, amely kivétel nélkül minden sejtünkben megtalálható. A szervezetnek szüksége van rá az emésztést elősegítő hormonok és a D-vitamin előállításához. A koleszterin mennyiségét azonban érdemes kordában tartani, mert ha megnő a vér koleszterinszintje, akkor az érelzáródáshoz, szívproblémákhoz és agyvérzéshez is vezethet. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az étrendünk megváltoztatásával, illetve rendszeresen végzett testmozgással a koleszterinszint az egészséges tartományban tartható és csökkenthető is.

Az ételek közül a joghurtok, a mini shot típusú italok és az egészséges zsírokat tartalmazó kenhető termékek segíthetnek lejjebb tornászni a magas koleszterinszintet, és ezáltal megelőzni a szívproblémákat.
Bár a tej nem jelent közvetlen kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, ám a tejtermékek fogyasztásával azért kell vigyázni, mert megnövelhetik a testtömegindexet. A sovány joghurtok ezalól kivételt jelentenek.
Mindemellett javasolt minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ugyanis a koleszterinhez méretében és küllemre nagyon hasonló növényi szterinek és sztanolok különösen hasznosak, hiszen meggátolják a koleszterin felszívódását a bélből, így elfogyasztásuk után a szervezet nem tárolja.
A gabonák és az olajos magvak is segítenek
A dietetikusok azt javasolják, hogy a béta-glükánnak nevezett oldható, gélképző rostot tartalmazó zabot és árpát is iktassuk be az étrendünkbe, hiszen azáltal, hogy az emésztés során a béta-glükán felszívódik a koleszterinben és az epesavakban, segít csökkenteni a koleszterint. A magas koleszterinszint megszüntetése érdekében hasznos lenne a zabból és az árpából készült ételeinket dióval és szójával is kiegészíteni, ízesíteni. Ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy a fehérjében és rostban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben gazdag diófélék és szójaételek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében.

Jobb, ha ezeket csak mértékkel fogyasztjuk
Annak, aki szeretné elkerülni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, csökkentenie kell a koleszterinszint-növelő élelmiszerek fogyasztását. Az orvosok és a dietetikusok javaslata alapján érdemes minél kevesebb húsos pitét vagy tésztát, kolbászokat, zsíros húsokat, vajat, disznózsírt, ghít, tejszínt és kemény sajtokat, tortákat és kekszeket, valamint kókuszolajat vagy pálmaolajat tartalmazó élelmiszereket enni.
A testmozgás a koleszterinszint kezelésében is kulcsfontosságú, ami leginkább akkor hatásos, ha hetente legalább másfél órát mozgunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés