Nem mindenki teheti meg, hogy kamrában vagy pincében raktároz télire, és a fagyasztás sem feltétlen megoldás, ha szűkös a konyhánk. A balkonkertek kialakítása alkalmas lehet arra, hogy télen is friss zöldekhez jussunk. Ha jól válogatjuk meg, milyen magokat vetünk a cserepekbe, akár egész télen ehetünk friss zöldségeket. Erre adunk most tippet.
Galambbegy történetét mindenki ismeri, de talán inkább Aranyhaj néven. A nagy gubancot a mesében, melyet az amerikai filmóriás is vászonra vitt, egy növény okozta. Az eredeti történetben róla kapta a főhősnő a nevét. Az örök életet és fiatalságot ígérő galambbegysaláta, melyet manapság inkább madársalátaként ismerünk, valóban képes az egészség védelmére.
A téli napok tökéletes zöldsége
A Grimm testvérek által lejegyzett mesét Európa számtalan folklórjában megtaláljuk hasonló történettel. A gyermekáldásra sokáig várakozó pár az egészséges várandósságot egy növénytől reméli, melyet azonban nehéz megszerezni. Hol egy kietlen sziklán terem, hol pedig a szomszéd boszorkány kertjében. Az asszonynak végül sikerül ennie belőle, és különleges tulajdonságokkal bíró lánya születik. Az aranyhajú kislány továbbörökíti a galambbegy csodálatos tulajdonságait: aki a haját fésüli, annak örök életet és egészséget ad. A boszorkány elrabolja a gyermeket, és toronyba zárva őrzi. Hajából nem szabad levágni, hiszen akkor oda lenne a képessége is. A toronyból végül ennek köszönhetően menekül meg – majd a mese különféle változataiban máshogy, de hazajut családjához, s végül megszabadul az őt néha akadályozó, varázslatos hajkoronától, hogy végre mindennapi életet élhessen.
A galambbegyet salátának nevezzük, ám nem az, csak salátaként fogyasztjuk leveleit. Őshazája a mediterráneum és Közép-Európa. Magyarországon bokros, cserjés területeken, fasorok mellett, parlagos, füves helyeken, legelőkön, lucernásokban is gyakori. Az agyagosabb talajú szántóföldeket is kedveli, a vetések szélén kifejezetten jól érzi magát. S ami a városi életmódhoz szokottaknak fontosabb, akár egy virágcserépben vagy balkonládában is megterem az ablakban. Az amerikai kontinens egyes területein is előforduló madársaláta ott gyomnövény, rendszeresen irtják – Európában viszont élelmezési célokra is régóta használják, főzelékek, saláták, mártások alapanyaga.
Fagytűrő képessége és igénytelensége miatt századok óta az egyszerű nép kedvelt salátafélesége volt. Nemzetközi elismertségét XIV. Lajos francia király udvari szakácsának köszönheti.
A madársaláta fontos szerepet tölt be a vitaminokban szegényebb téli hónapokban. Ugyan nyáron is vethető, de a melegben felvirágzik, és ez az ízélményt ronthatja. Kifejezetten ideális azonban ősszel elvetni a magokat, ugyanis a hűvösebb levegőnek köszönhetően akár egész télen virágzásmentesen terem. Mivel a snidlinghez hasonlóan, terebélyesedve nő, érdemes a tövek között tenyérnyi helyet hagyni, hogy oldalra is kiteljesedhessen. Leveleit szedegethetjük majd.
A galambbegy szereti a napfényt és a félárnyékot is, és bármely normális kerti talaj megfelel neki. Ha télire termesztenénk, szeptember közepéig van időnk elvetni a magokat kültéren, ám melegházi körülmények között is eléldegél. Tartsuk mindig nedvesen a talajt. Akár a vetést követően egy hónappal már élvezhetjük saját salátánkat.
Vitamindús téli zöldség
A madársaláta A- és C-vitaminban rendkívül gazdag növény, és ennek köszönhetően képes lehet a szervezetünk természetes védekezőképességét növelni, ha ezt esszük. B9-vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően a téli fáradtság és kimerültség megelőzésére is hatékony lehet. Ha nyáron is bőséggel fogyasztjuk, a bőrünket is védheti az UV-sugárzással szemben.
Folsavtartalma is kiemelkedő, de csak nyers formájában. Ennek köszönhetően segítheti a pihentető alvást, és a stressz ellen is bevethető. 93 százaléka víz, jól hidratál és méregtelenít. Sok benne a réz, a cink, a magnézium és a vas is, ez utóbbi hasznosítására magas C-vitamin-tartalma segítség lehet. Étvágyjavítóként is alkalmazzák a népi orvoslásban.
A fitokémiai összetevőit vizsgáló kutatás során arra is fény derült, hogy kiemelten magas hatékonysággal képes a többi, zöld növényhez képest is a rákos sejtek elleni védelemben segíteni, kiemelten igaz ez a vastagbélrák megelőzésére.
A magról is vethető madársaláta fagytűrő képességének köszönhetően a balkonon vagy az ablakban is megterem. A piacokon gyökérrel együtt vásárolhatjuk az apró töveket, ha mi is termesztenénk belőle otthon. Roppanó, bársonyos felszínű, haragoszöld levelei a legfinomabbak, a hervadt, foltos, sárguló levelek már íztelenek lehetnek. Akár hűtőben is tárolhatjuk pár napig, nedves kendőbe tekerve a szüretelés után.
Érdemes nyersen fogyasztani, ha vitamintartalmát teljes egészében kiélveznénk, a hő hatására annak jelentős része és folsavtartalma is távozik. Ennek ellenére ízletes lehet főzelékként is, csak kevésbé vitamindús. Tehetjük simán vajas kenyérre vagy szendvicsekbe, készíthetünk belőle salátát ecettel, citromlével. Kásába is keverhetjük, de a rizottókban és omlettekben is megállja a helyét.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés