Ne csak italba tedd: a vesekőtől is megmenthet ez a fanyar gyümölcs

GettyImages-508768432
Olvasási idő kb. 3 perc

Jellegzetes külseje miatt sokan ismerjük a lime-ot: kár lenne csak hűsítő innivalókba facsarnunk, számos előnyét ugyanis másképp is kiaknázhatjuk!

Az apró, kemény, zöld héjú citrusféle már a magyar boltokban is meglehetősen elterjedt. Igazi C-vitamin-bomba, de emellett számos antioxidánsból is feltankolhatunk, ha fogyasztjuk. Tartalmaz kisebb mennyiségben riboflavint, niacint, folátot, foszfort és magnéziumot is. Immunrendszered optimális működését nagyban támogatja a benne található jelentős mennyiségű C-vitamin, de nem csak emiatt érdemes minél többször hozzáadni ételeidhez és italaidhoz!

A lime egészségesebbé teheti bőrödet

Ennek részben a C-vitaminhoz van köze: a kollagén termelődéséhez szükség van erre a vitaminra, a kollagén pedig feszessé és egészségessé teszi bőröd. Ezen túl az antioxidánsok is tesznek azért, hogy bőröd szebb legyen – az öregedés folyamata elleni harcban van nagy szerepük. 

Segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ami idő előtti ráncosodáshoz vezethetne.

A lime is olyan gyümölcs, mely teli van C-vitaminnal
A lime is olyan gyümölcs, mely teli van C-vitaminnalRuben Bonilla Gonzalo / Getty Images Hungary

Egy egerekben végzett kutatás már megmutatta, hogy citruslé fogyasztásával kevesebb ránc alakul ki, mint anélkül, illetve a kollagéntermelésre is előnyösen hat, ha például lime levét iszod.

A szívbetegség rizikója is csökkenhet e gyümölcs fogyasztásával

A szívbetegségeknek, a világ vezető halálozási okának számos rizikófaktora van. Ezek közé sorolható a magas vérnyomás, amely ellen kitűnően lehet C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel, például lime fogyasztásával küzdeni.

Ez a vitamin az érelmeszesedés megelőzésében is nagy szerepet vállal.

Segíthet megelőzni a vesekövességet

Nagyon koncentrált vizelet vagy túl sok kalcium fogyasztása esetén vesénkben kövek alakulhatnak ki, melyek távozása meglehetősen fájdalmas folyamat. A citrusfélékben található citromsav citrát létrehozásához vezet, amely gátolja a vesekövesség kialakulását. Emellett még a vas felszívódásában is segít az, ha sok C-vitamint fogyasztunk.

Hűsítő finomságok ideális hozzávalója
Hűsítő finomságok ideális hozzávalójaValeriu Dragomir / 500px / Getty Images Hungary

A rákot is megelőzheted fogyasztásával

Bizonyos rákfajták előfordulási aránya alacsonyabb, ha citrusféléket fogyasztunk: a bennük található flavonoidok állíthatják le az abnormális sejtek burjánzását.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a citrusfélék hátráltatják a vastagbélben, a torokban, a hasnyálmirigyben, az emlőben és a csontvelőben a rákos sejtek burjánzását vagy terjedését,

de limfóma és más daganatos megbetegedések esetén is hasonló a hatásuk.

Bátran fogyaszd tehát a lime-tartalmú ételeket: öntheted levét italodba, de gyümölcssalátára is tehetsz belőle, süteményekben is használhatod, vagy thai ételek fűszerezésére is bevetheted. Más citrusfélékkel együtt fogyasztva frissítő és egészséges gyümölcs!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek