Az apró, kemény, zöld héjú citrusféle már a magyar boltokban is meglehetősen elterjedt. Igazi C-vitamin-bomba, de emellett számos antioxidánsból is feltankolhatunk, ha fogyasztjuk. Tartalmaz kisebb mennyiségben riboflavint, niacint, folátot, foszfort és magnéziumot is. Immunrendszered optimális működését nagyban támogatja a benne található jelentős mennyiségű C-vitamin, de nem csak emiatt érdemes minél többször hozzáadni ételeidhez és italaidhoz!
A lime egészségesebbé teheti bőrödet
Ennek részben a C-vitaminhoz van köze: a kollagén termelődéséhez szükség van erre a vitaminra, a kollagén pedig feszessé és egészségessé teszi bőröd. Ezen túl az antioxidánsok is tesznek azért, hogy bőröd szebb legyen – az öregedés folyamata elleni harcban van nagy szerepük.
Segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ami idő előtti ráncosodáshoz vezethetne.
Egy egerekben végzett kutatás már megmutatta, hogy citruslé fogyasztásával kevesebb ránc alakul ki, mint anélkül, illetve a kollagéntermelésre is előnyösen hat, ha például lime levét iszod.
A szívbetegség rizikója is csökkenhet e gyümölcs fogyasztásával
A szívbetegségeknek, a világ vezető halálozási okának számos rizikófaktora van. Ezek közé sorolható a magas vérnyomás, amely ellen kitűnően lehet C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel, például lime fogyasztásával küzdeni.
Ez a vitamin az érelmeszesedés megelőzésében is nagy szerepet vállal.
Segíthet megelőzni a vesekövességet
Nagyon koncentrált vizelet vagy túl sok kalcium fogyasztása esetén vesénkben kövek alakulhatnak ki, melyek távozása meglehetősen fájdalmas folyamat. A citrusfélékben található citromsav citrát létrehozásához vezet, amely gátolja a vesekövesség kialakulását. Emellett még a vas felszívódásában is segít az, ha sok C-vitamint fogyasztunk.
A rákot is megelőzheted fogyasztásával
Bizonyos rákfajták előfordulási aránya alacsonyabb, ha citrusféléket fogyasztunk: a bennük található flavonoidok állíthatják le az abnormális sejtek burjánzását.
Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a citrusfélék hátráltatják a vastagbélben, a torokban, a hasnyálmirigyben, az emlőben és a csontvelőben a rákos sejtek burjánzását vagy terjedését,
de limfóma és más daganatos megbetegedések esetén is hasonló a hatásuk.
Bátran fogyaszd tehát a lime-tartalmú ételeket: öntheted levét italodba, de gyümölcssalátára is tehetsz belőle, süteményekben is használhatod, vagy thai ételek fűszerezésére is bevetheted. Más citrusfélékkel együtt fogyasztva frissítő és egészséges gyümölcs!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés