Apró mérete ellenére a lencse igen tápláló. Ez az oka annak, hogy a kutatók egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak aziránt, hogy milyen hatású lehet, milyen előnyökkel járhat, ha az emberek rendszeresen fogyasztják. A legfrissebb tanulmány azt sugallja, hogy különösen jól járhatnak ezzel a hüvelyessel azok, akiknél magasabb az anyagcsere-betegségek kockázata.
![Minden betegség a bélrendszeredben kezdődik? Íme a meglepő igazság](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4369/43699/436997/43699762_3334950_afa430c5a9c7709fa08c3098023f1e7b_wm.jpg)
Vajon köze lehet a betegségeknek a mikrobiom állapotához, vagy az csak azok után megy tönkre, miután megbetegedtünk egy egészen más ok miatt?
Tovább olvasomA lencse újabb előnye: koleszterin- és vércukorszint-csökkentő ez a hüvelyes
A Nutrients című folyóiratban publikált kutatás konkrét összefüggést talált a 12 hétig tartó napi lencsefogyasztás és az alacsonyabb „rossz” LDL-koleszterinszint, az összkoleszterin, illetve az étkezés utáni vércukorszint, továbbá a szervezetben tapasztalható gyulladás mértéke között a vizsgált populációban. A felfedezés azért is jelentős, mert a magas koleszterin- és vércukorszint, illetve a gyulladás
kulcsszerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásában.
„Ez az információ tovább erősíti a hüvelyeseken alapuló étrendi stratégiák kidolgozásának fontosságát a betegségek kockázatának csökkentése és a metabolikus szindróma progressziójának lelassítása vagy visszafordítása érdekében” – jegyezték meg a szerzők. A hüvelyesek közé tartozik a lencsén kívül a vesebab és a csicseriborsó is.
![Ez a mártogatós megóvhat a gyakori ráktípusoktól](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4729/47292/472929/47292927_3605747_bbe7161854b31188281bf9104d548a0b_wm.jpg)
A csicseriborsó jó lehetőséget ad, hogy változatosabbá tegyük szendvicseinket. De nem is gondolnád, milyen sok előnye van, ha rendszeresen fogyasztod.
Tovább olvasom![A hüvelyesek, köztük a lencse, számos egészségügyi előnyt kínálnak](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5664/56645/566452/56645253_ccd55973d4ea1fa588a5e055c696a4d0_wm.jpg)
Will Bulsiewicz gasztroenterológus a kutatást értékelve megjegyezte, a vizsgálatban csak 38 ember vett részt, akiknél magas volt az anyagcsere-betegségek kockázata. Az eredmények azonban összhangban állnak a korábbi hasonló kutatásokkal.
Az eddigi kutatások elsősorban a lencsefogyasztás általános egészségügyi hatásait vizsgálták, és mostanáig kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy miként befolyásolhatja az anyagcsere egészségét, ahogy azzal is, hogy mi történik, amikor az étrend nagy részét teszi ki.
Már napi 150 gramm után élvezheted a lencse előnyeit
Az ismeretek hiányának pótlására a tudósok egy 12 hetes kísérletet folytattak, amelynek során összehasonlították a lencse- és a húsalapú ételek hatását az anyagcserére. A kutatók arra kérték a résztvevők felét, hogy úgy állítsák össze ebédjüket, hogy az körülbelül 150 gramm lencsét tartalmazzon. Hasonló ételeket fogyasztott a többi résztvevő is, de ők a lencse helyett pulykával vagy csirkével. Eközben a kutatók vérvizsgálatokat végeztek, és kérdőívek segítségével felmérték egészségügyi állapotukat és étkezési szokásaikat.
Amellett, hogy megállapították, hogy a lencsét fogyasztóknál alacsonyabb szinten maradtak az anyagcserével kapcsolatos egészségügyi markerek, a kutatócsapat azt is felfedezte, hogy étrendjük nem okozott jelentősebb gyomor-bélrendszeri problémákat.
„Eredményeink arra utalnak, hogy a napi lencsefogyasztás segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és az étkezés utáni glikémiás és gyulladásos válaszokat anélkül, hogy emésztőrendszeri stresszt okozna” – számoltak be a szerzők.
A lencsefogyasztás és a jobb anyagcsere közötti kapcsolatban ugyanakkor az elkészített ételek alacsonyabb nátrium- és szénhidráttartalma is közrejátszhatott.
![Naponta érdemes fogyasztani](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5664/56645/566452/56645295_052051f997b0a283f603d6f2eb8c752e_wm.jpg)
Több oka van, miért bír egészségégügyi előnyökkel a lencse
Több magyarázat is van arra, hogy a lencse miért javíthatja az anyagcsere egészségét. „A fermentálható rostok kölcsönhatásba lépnek bélmikrobáinkkal, és rövid szénláncú zsírsavakat, például propionátot termelnek, amelyek segítenek javítani az inzulinérzékenységet. Ugyanakkor az élelmi rostok lassítják a cukor felszívódását az étrendünkben” – magyarázta Bulsiewicz.
Ez az oka annak, hogy aki lencsét evett ebédre, annak jobb lesz a vércukorszintje vacsora közben.
Hasonló hatással van a vércukorszintre a lencsében lévő fehérje és rezisztens keményítő is. Ami pedig a koleszterint illeti, az oldható rostokról kimutatták, hogy csökkentik a szintjét azáltal, hogy korlátozzák felszívódását, és a székletürítés részeként is segítik eltávolítását. A lencse emellett gazdag forrása a szaponinoknak, azoknak a bioaktív vegyületeknek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, míg gyulladáscsökkentő képességét a polifenoloknak köszönheti.
Arról, hogy a magyarok által is kedvelt lencse milyen további egészségügyi előnyöket kínál, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.
![Szívvédő hatása miatt is fogyaszd ezt az egészséges finomságot](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4931/49319/493199/49319938_3759602_90d874b651192f59230c73cbcce9fe7f_wm.jpg)
Számtalan fontos tápanyag forrása lehet ez a kultúrnövény, amelynek különösen a szív- és érrendszer szempontjából fontos a fogyasztása.
Tovább olvasom![](https://kep.index.hu/1/0/5970/59705/597054/59705465_e23a9415b985c63913fec687fae97681_wm.jpg)
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés