Mai kedvencünk neve annyi ajánlásban szerepel, hogy muszáj egy kicsit a fókuszba kerülnie, hiszen ízletes és egyben nagyon divatos is.
A hummusz ráadásul könnyen összedobható, finom, millióféleképpen variálható, és sokkal jobban laktat, mint ha csak uborkacsíkokat majszolnál joghurttal.
A csicseriborsókrém a Közel-Keletről érkezett hozzánk, és mind a növényi étrendet folytatók, mind a húsevők között hamar nagy népszerűségre tett szert.
A hagyományos hummusz olívaolajjal, fokhagymával készül, amit friss citromlével, római köménnyel és sóval ízesítenek, majd tahinivel, vagyis szezámmagpasztával keverik össze. Így áll össze sűrű, krémes, kenhető állagú krémmé vagy mártogatóssá, amit aztán kedved szerint variálhatsz.
A finomság, amit gasztroenterológusok is rajonganak
Az egészséges bélrendszer megalapozza az általános egészséget. Ez bár az immunitáshoz kapcsolódik, még a mentális egészségére is hatással lehet.
Ami az emésztőrendszer gondozását illeti, jótékony probiotikumainak köszönhetően a joghurt tipikusan a legnépszerűbb snack – de nem ez az egyetlen lehetőség.
Ha olyan tápláló nassolnivalót keresel, amely megfelel a gyomrodnak, a gasztroenterológusoknak van egy jó tippjük: sárgaréparudak és egyéb zöldségek hummuszba való mártogatása.
Ez a snack segíthet a bélrendszer egészségének megőrzésében,
mert magas rosttartalmú, sokféle tápanyagot kínál, és még a gyulladásokat is csillapíthatja.
Miért a hummusz és a zöldségek kombinációja a legjobb snack?
Sok mindent lehet szeretni a hummuszban és a zöldségekben. Ez a finomság ízletes, megnyugtató és tápanyagban gazdag. A bélrendszer egészségének elősegítésére is kiváló választás: íme, előnyeinek sora!
1. Egészséges zsírokat kínál szervezetünknek
Számos tápanyag kulcsszerepet játszik az egészséges emésztésben, és ha erről van szó, gyakran a probiotikumok állnak a középpontban.
A probiotikumok mellett Aniruddh Setya gasztroenterológus javaslata szerint az egészséges zsírok fogyasztását is építsd be az étrendedbe.
„A hummusz, amelyet általában olívaolajjal készítenek, nagyon jó zsírforrás” – mondja.
A Nature 2022. áprilisi kutatása szerint a növényi alapú egészséges zsírok, például az olívaolaj segíthetnek növelni a baktériumok sokféleségét a bélben. A baktériumok sokfélesége az egészséges mikrobiom markere.
A kutatók azt javasolják, hogy étrendedben a telített zsírokat cseréld ki több többszörösen telítetlen zsírokra, például ómega-3 és ómega-6 zsírsavakra. Az olívaolaj és a tahini, a hummusz készítéséhez általában használt két összetevő, egyaránt egészséges zsírok forrásai.
2. Magas rosttartalmú
Az élelmi rostokat okkal emlegetik annyit az egészséges bélrendszer kapcsán. A rostdús táplálkozás az emésztést segíti, szerepe a székrekedés megelőzésében ismert, de segíthet a bélrendszeri betegségekben, például a divertikulózisban szenvedőknek is.
„A zöldségből származó rostok mind székrekedés, mind hasmenés esetén segíthetnek”
– emelte ki Setya.
A csicseriborsó és tahini egyaránt rostforrások: egy adag hummusz rostszükségletünk akár negyedét is biztosíthatja.
3. Antioxidánsokat kínál
A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek antioxidánsként is működnek, és azért fontosak, mert segítenek kivédeni a szabad gyökök által okozott károkat, amelyek növelhetik a betegségek kockázatát.
Sok betegséget okozó baktérium a bélrendszeren keresztül jut be a szervezetbe, ezért érdemes arra összpontosítani, hogy ezekből a tápanyagokból minél több kerüljön be a napi étrendbe. „A zöldségekben, például a sárgarépában lévő polifenolok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek helyreállíthatják a bélrendszer egészségét” – folytatta Setya.
Az International Journal of Molecular Sciences 2018. márciusi áttekintése szerint sok növényi élelmiszer tartalmaz polifenolokat, de a hummuszban lévő olívaolaj figyelemre méltó forrás, számtalan egészségügyi előnnyel.
4. Gyulladáscsökkentő
A gyulladás a szervezet természetes válasza a kórokozók megjelenésére. Ám ha az immunrendszered hosszabb ideig túlterhelt, krónikus gyulladásos állapotba kerülhet, ahol az egészséges sejteket kezdi megtámadni.
A Harvard Health Publishing szerint a krónikus gyulladás egyre több egészségügyi állapothoz kapcsolódik, például a szívbetegséghez, elhízáshoz és a kettes típusú cukorbetegséghez.
A Harvard Health Publishing szerint a mediterrán étrend az egyik legjobb étkezési mód a gyulladások csökkentésére. Ennek az az oka, hogy az olyan élelmiszerek, mint a hummusz és az olívaolaj, olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy küzdenek ellene.
Hummusz az emésztőrendszer egészségéért
A legegyszerűbb hummusz otthoni elkészítéséhez a következő összetevőket kell krémesre keverned:
- Főtt csicseriborsó
- Extraszűz olívaolaj
- Citromlé
- Fokhagyma
- Fekete bors
- Paprika
- Tahini
- Petrezselyem
Ezeket dolgozd össze krémesre, és ha szeretnéd, ízesítsd tovább kedvenc fűszereiddel. Csilivel, füstölt paprikával hagyományos, fahéjjal és római köménnyel még izgalmasabb lesz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés