Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakemberei tápanyagsűrűségük alapján osztályozták a különféle zöldségeket. Ez azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer egy-egy adagja mennyi vitamint és ásványi anyagot, vagyis mikrotápanyagot tartalmaz. A lista első helyezettje némi meglepetéssel szolgálhat.
Ez a világ legegészségesebb zöldsége
Amikor egészséges zöldségekre gondolunk, gyakran a spenót vagy a cékla jut először eszünkbe. De az egyetlen zöldség, amely a maximális 100 pontos értéket érte a listán,
a vízitorma lett.
A hazánkban is termő, a mustárfélék családjába tartozó zöldség tormaszerű íze miatt a gasztronómiában is használatos, a népi gyógyászatban azonban évezredek óta gyógynövényként ismerik.
Szakemberek szerint a vízitorma (hivatalos nevén orvosi vízitorma) fogyasztása számos jótékony hatással járhat, ami gazdag tápanyagtartalmára vezethető vissza: magas az A-vitamin- és káliumtartalma, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
Ez megmagyarázza, hogy James Cook kapitány miért tartotta a zöldséget a skorbut gyógymódjának, miközben megkerülte a Földet.
A vízitorma potenciális egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy elősegítheti a hidratációt, támogathatja a csontképződést, segíthet megőrizni a szem egészségét, és antioxidáns tulajdonságai miatt csökkentheti a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés