Ezt választották a világ legegészségesebb zöldségének: te eleget eszel belőle?

GettyImages-587547404

Mezőgazdasági és táplálkozási szakértők szerint ez lehet a világ legegészségesebb zöldsége.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakemberei tápanyagsűrűségük alapján osztályozták a különféle zöldségeket. Ez azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer egy-egy adagja mennyi vitamint és ásványi anyagot, vagyis mikrotápanyagot tartalmaz. A lista első helyezettje némi meglepetéssel szolgálhat.

Ez a világ legegészségesebb zöldsége

Amikor egészséges zöldségekre gondolunk, gyakran a spenót vagy a cékla jut először eszünkbe. De az egyetlen zöldség, amely a maximális 100 pontos értéket érte a listán,

a vízitorma lett.

A hazánkban is termő, a mustárfélék családjába tartozó zöldség tormaszerű íze miatt a gasztronómiában is használatos, a népi gyógyászatban azonban évezredek óta gyógynövényként ismerik.

A vízitormát tartják a legegészségesebb zöldségnek
A vízitormát tartják a legegészségesebb zöldségnekchameleonseye / Getty Images Hungary

Szakemberek szerint a vízitorma (hivatalos nevén orvosi vízitorma) fogyasztása számos jótékony hatással járhat, ami gazdag tápanyagtartalmára vezethető vissza: magas az A-vitamin- és káliumtartalma, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Ez megmagyarázza, hogy James Cook kapitány miért tartotta a zöldséget a skorbut gyógymódjának, miközben megkerülte a Földet.

A vízitorma potenciális egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy elősegítheti a hidratációt, támogathatja a csontképződést, segíthet megőrizni a szem egészségét, és antioxidáns tulajdonságai miatt csökkentheti a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra