Egy orvos egy héten át mindennap krumplit evett: ez történt vele

GettyImages-1140854027
Olvasási idő kb. 7 perc

A krumpli hosszú idők óta a diéták feketelistáján szerepel, pedig előnyeit tekintve érdemes újragondolni szerepét az étkezésünkben, ugyanis jelentős pozitív hatása van a szervezetünkre. Egy amerikai orvos kipróbálta, hogy egy héten keresztül mindennap burgonyát evett, tapasztalatait pedig a nyilvánossággal is megosztotta.

Ha te is folyamatosan csipszek és édességek után sóvárogsz, próbáld ki, hogy hetente gyakrabban beiktatod az étrendedbe a burgonyát. A nassolnivaló utáni epekedés sokszor annak a jele, hogy nem laktál jól, mert nem kellőképpen tápláló, amit eszel. A keményítőben gazdag zöldség amellett, hogy eltelít, számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A burgonya pozitív hatása sütve és főve is jelentős, de csak akkor, ha nem a gyorséttermi sült krumplival pakolod meg a hasad, mert az sokaknál gyakran puffadást okoz.

Ideje újragondolni a burgonyát

Akár héjában, akár anélkül sütjük vagy főzzük meg finom omlósra, akár ropogósra pirítjuk, a burgonya sokféleképpen igen sokak kedvence szerte a világon. Még az igazán egészséges mediterrán diétájáról ismert Olaszországban is igen gyakran az étkezések része. Igen sok paleodiéta-követő is egyetért azzal, hogy a mértékkel fogyasztott burgonya egészséges táplálék. Ez mindenképpen jó hír azoknak, akik el sem tudják képzelni, hogy legalább köretként ne fogyasszanak krumplit.

A krumpli is jótékonyan hat az egészségünkre
A krumpli is jótékonyan hat az egészségünkreAnastasiia Kulikovska / Getty Images Hungary

Hogy alátámassza a fent leírtakat, és hogy végre lekerüljön a szénhidrátban gazdag zöldségek tiltólistájáról a krumpli, egy amerikai orvos úgy döntött, hogy saját magán teszteli, hogyan reagál a szervezete arra, ha mindennap eszik ebből az immár hétezer éve fogyasztott keményítőben gazdag zöldségből.

A burgonya egészségügyi előnyei

A burgonyáról kevésbé közismert, hogy tele van C- és B6-vitaminnal, valamint káliummal, rosttal és antioxidánsokkal. Ahogyan arról már korábban is írtunk, mindez egyebek között fokozza az immunitást, támogatja az anyagcserét, az emésztőrendszer és az agy egészséges működését, illetve szabályozza a vérnyomást. A benne lévő keményítő pozitív hatást gyakorol az inzulintermelésre és a bélrendszer működésére.

Ha mértékkel fogyasztjuk, a krumpli sem okoz súlygyarapodást
Ha mértékkel fogyasztjuk, a krumpli sem okoz súlygyarapodástStefano Guidi / Getty Images Hungary

Számos jótékony tulajdonsága ellenére a burgonyát igen gyakran kárhoztatják, mondván, hogy hizlal.

Egy nemrég elvégzett kutatás azonban bebizonyította, hogy párolva vagy kevés telítetlen zsiradékon és minimális sóval elkészítve egy közepes méretű burgonya biztonsággal része lehet akár naponta is az egészséges táplálkozásnak anélkül, hogy növelné a szív- és a cukorbetegség vagy a stroke kockázatát.

Így lesz igazán egészséges a krumpli

Fontos tehát szem előtt tartani, hogy a burgonya egészségügyi előnyeit jelentősen befolyásolja az elkészítés módja. További kutatás igazolja, hogy a burgonya táplálóbb alternatívája lehet az olyan finomított gabonafélékből készült szénhidrátoknak, mint a fehér kenyér, a fehér rizs és a tészta.

Táplálkozási szakértők szerint a burgonya elkészítésének legegészségesebb módja közé tartozik a főzés, a sütés és a párolás, különösen akkor, ha héjjal készül.

A héj elfogyasztása maximalizálja a burgonyából származó rostokat és tápanyagokat. Ezek az egészségesebb főzési módszerek biztosítják, hogy a burgonya alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagban gazdag étel maradjon.

Ha nem hámozzuk meg, a krumpli még egészségesebb étel lesz
Ha nem hámozzuk meg, a krumpli még egészségesebb étel leszCapelle.r / Getty Images Hungary

Ám ha kalóriadús sajttal vagy tejföllel fogyasztjuk, már nem lesz olyan egészséges táplálék. A zsíros tejtermékek helyett válasszunk inkább görög joghurtot, vagy ízesítsük fűszerekkel, egy kevés olívaolajjal, így lelkiismeret-furdalás nélkül fokozhatjuk a zöldség ízét.

Burgonya a mindennapokban

A burgonya amellett, hogy tápláló, előnyére szolgál, hogy igen jól beilleszthető az étkezésekbe. A kísérletező amerikai orvos igen ötletesen megtalálta a módját, hogy beillessze minden étkezésébe. 

Reggelire főve fogyasztotta sok más, színes zöldséggel elkészítve, így kiegyensúlyozottan indult a napja. Az ebéd alkalmat kínált arra, hogy egy egyszerű, de mégis laktató, vegyes zöldségekkel készült sült burgonyát fogyasszon. Vacsorára pedig olívaolajjal és fokhagymával készült burgonyapürét, valamint egy kiadós krumplilevest főzött zöldségekkel és fűszerekkel ízesítve.

A burgonya előnye, hogy sokféleképpen beilleszthető az étrendünkbe
A burgonya előnye, hogy sokféleképpen beilleszthető az étrendünkbeThomas Barwick / Getty Images Hungary

Bevallása szerint az orvos igyekezett saját készítésű burgonyás ételt fogyasztani, ám a hét vége felé elcsábult egy gyorsétterem kínálatát látva, ahol evett is sült csirkét sült krumplival.

Energiát ad, eltelít és csökkenti a sóvárgást

Az orvos beszámolójából kiderül, hogy a mindennapi burgonyafogyasztás egyik legfigyelemreméltóbb hatása a tartós energiaszint volt, amit megtapasztalt. Ez annak köszönhető, hogy a burgonyában lévő összetett szénhidrátok fokozatosabb és egyenletesebb energiafelszabadulást biztosítanak, mint a feldolgozott élelmiszerekben található egyszerű cukrok, amelyek hirtelen vércukorszint-emelkedést okoznak. 

A burgonya energiastabilizáló hatásának köszönhetően nem volt szükség tízóraira és a délutáni koffeinbevitelre sem. 

A kísérletező orvosnak nemcsak az energiaszintje lett magasabb, hanem sokkal hosszabb ideig érezte magát jóllakottnak, amikor mindennap krumplit evett. Ennek az az oka, hogy a burgonya rosttartalma jelentősen hozzájárult a hosszan tartó telítettségérzéshez. A rostok lassítják az emésztési folyamatot, lehetővé téve a tápanyagok egyenletesebb felszívódását. A legjobb hatás elérése érdekében héjával együtt javasolt a burgonyát elfogyasztani. Ez nemcsak az állandó energiaszint fenntartásában segít, hanem javítja az emésztőrendszer működését is.

Az orvos szintén fontos tapasztalatként említi kísérlete kapcsán azt a tényt, hogy a burgonya jelentősen csökkentette a nassolási kedvét, így az egészségtelen rágcsálnivalók közül sem a sós, sem az édes után nem sóvárgott.

Ennek a pozitív előnynek tudományos magyarázata is van. A burgonyában található összetett szénhidrátok biztosítják a vércukorszint fokozatos emelkedését, ami segít megelőzni a hirtelen sóvárgást, amely gyakran a vércukorszint csökkenését követi. A vércukorszint egyenletes szinten tartása pedig segít az egészségesebb étkezési szokások betartásában.

Törekedni kell a változatosságra

Az egy héten át tartó krumplidiéta vége felé közeledve természetes volt, hogy a kísérletező kedvű orvos más egészséges szénhidrátforrások után is vágyakozott. Ekkor jó alternatívának tűnt, hogy vacsorára quinoát fogyasszon, ami tökéletes fehérjeforrás is, megtalálható benne mind a kilenc esszenciális aminosav, továbbá gazdag vasban és magnéziumban is. További lehetőséget kínálhat még a rosttartalmáról és a benne lévő szelénéről ismert barna rizs, valamint a teljes kiőrlésű kuszkusz, amely bővelkedik B-vitaminban.

A krumpli fogyasztása akár betegségektől is megmenthet
A krumpli fogyasztása akár betegségektől is megmentheturbazon / Getty Images Hungary

Összességében tehát megállapítható, hogy a burgonya egészséges zöldség, mértékkel és megfelelő módon elkészítve bátran fogyasztható, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a változatos étrend segíthet abban, hogy valóban egészségesen táplálkozzunk.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan érdemes tárolni a zöldségeket, hogy ne romoljanak meg, olvasd el az alábbi cikkünket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek