Ízületi fájdalmak, köszvény: ezeket az élelmiszereket kerüld!

GettyImages-1331054111

A rendszeres laborvizsgálatokkal általában a vér húgysavszintjét is mérik. Amennyiben ez a normál szint felett van, az orvos köszvényt diagnosztizál és purinszegény diétát javasol. Azonban sokan nem tudják, hogy ez pontosan mit is jelent. Segítünk.

A purinszegény diétát a köszvénytől szenvedő embereknek írják elő. A köszvény tulajdonképpen a szervezetünkben végbemenő purinanyagcsere zavara miatt alakulhat ki. A betegség főként az ízületek gyulladásával, duzzanatával és égő fájdalmával jár, amit a testfolyadékokban feldúsult húgysav okoz. 

A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purinvegyületek lebontásából származó végtermék. A purinvegyületek a táplálékkal fehérje formájában jutnak az emésztőrendszerünkbe. Az emésztés folyamata során a bekerült fehérje nagy része húgysavvá alakul és a keringésbe kerül. Normál körülmények között a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van, a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, azonban ha ez az egyensúly felbomlik, a vérben keringő túl sok húgysav kikristályosodik és különböző helyeken lerakódik, ahol idővel gyulladást is okoz.

A purinszegény étrend célja a vér húgysavszintjének csökkentése, melyet a purinfogyasztás mérséklésével tudunk elérni. 

A purinszegény étrend

A diéta során olyan táplálékok fogyasztására helyezzük a hangsúlyt, amelyek purintartalma alacsonyabb. Emellett figyelnünk kell arra, hogy zsírszegény nyersanyagokat és ételkészítési eljárásokat alkalmazzunk, és nagyon fontos, hogy a betegség fennállása alatt teljes mértékben kerüljük az alkoholfogyasztást, az alkohol ugyanis nagymértékben ronthatja az állapotot. 

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

*A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra