Ezek a zöldségek a többinél jóval hatékonyabban előzik meg a daganatokat

GettyImages-488369701

Nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, minden zöldség egészséges, de a zöld színűekben található klorofill tud valamit, ami különösen jó hatással van ránk.

A klorofill a növények zöld színét adó pigment, amelynek segítségével a fotoszintézis során hasznosítják a napfény energiáját, vagyis szén-dioxidból és vízből energiában gazdag szénhidrátokat állítanak elő. Két fő típusa van, a kékeszöld klorofill A, valamint a klorofill B, ami inkább sárgászöld árnyalatú. Szinte minden növényben találhatunk klorofillt, és minél erősebb a zöld színe, annál többet. Jelentős mennyiség van például a spenótban, rukkolában, petrezselyemben, de jó forrása az alga és a búzafű is. Most megtudhatod, miért olyan jó, ha sok zöldet eszünk!

Akkor is eszed, ha nem tudsz róla

Élelmiszerekben, de kozmetikai termékekben és a gyógyszeriparban is használják adalékanyagként, még E száma is van, ő az E140i. Zöld növényekből, főként csalánból és lucernából vonják ki kémiai úton. A klorofill zsírban oldódik, de amikor lúggal kezelik és a molekulaszerkezetében természetesen megtalálható magnézium helyére ásványi réz kerül, akkor krolofillin keletkezik, ami már csak vízben oldódik. Ezt is használják adalékanyagként, E141 néven. 

A klorofill jó ételszínezék
A klorofill jó ételszínezékmikroman6 / Getty Images Hungary

A klorofill segít a vérképzésben

A klorofill molekuláris felépítése majdnem azonos a vérünkben található hemoglobinnal, melynek legfőbb szerepe az oxigén felvétele és szállítása. Az egyetlen különbség, hogy a hemoglobinmolekulában a szén egy vasionhoz, míg a klorofillmolekulában egy magnéziumionhoz kötődik. A klorofill úgy hat a szervezetünkre, mint a hemoglobin, megemeli az oxigénszintet és segíti a tápanyagok sejtekhez való eljutását. Serkenti a hemoglobin, a vörösvérsejtek és a fehérvérsejtek termelését. Több energiánk is lesz általa.

Erősíti az immunrendszert

A vörösvértestek minőségének javulása jelentősen befolyásolhatja egészségünket, energiánkat és jóllétünket. A megnövekedett hemoglobinszint emeli a keringő oxigénszintet, ami javítja a sejtfunkciókat az egész szervezetben. Állatkísérletekben azt is kimutatták, hogy a klorofill növeli az immunválaszt, hatására nő a fagociták, valamint a T és B limfociták száma, amik immunrendszerünk kórokozók elleni küzdelmének fontos elemei.

Méregtelenít

A klorofill több toxikus molekulacsaládban kelátképző szerepet játszik, tehát képes megkötni őket. Különösen hatékony a számos égési jelenség (kipufogógáz, fatüzelés, grillezés stb.) által termelt anyagok, nehézfémek, ételek főzése során keletkező anyagok és bizonyos anyagcsere-hulladékok ellen. Regenerálja a sejteket és testszöveteket. Elősegíti a máj optimális egészségét, és ezáltal a potenciálisan káros toxinok természetes eltávolítását a szervezetből.

Minél zöldebb, annál több benne a klorofill
Minél zöldebb, annál több benne a klorofillLindasPhotography / Getty Images Hungary

Jó daganatmegelőző hatást mutat

A legújabb amerikai egyetemi tanulmányok kimutatták a klorofill hatékonyságát bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében, beleértve a máj-, vastagbél- és a hasnyálmirigy-daganatot. A klorofill semlegesíti a rákkeltő anyagokat, és elősegíti azok kiürülését a szervezetből.

Erőteljes antioxidánsként segít leküzdeni a rákos sejtek növekedését és szaporodását. A DNS-károsodásért felelős rákkeltő anyagok metabolizmusának blokkolásával a klorofill és származéka, a klorofillin gátolja a fejlődésüket, és megakadályozza szaporodásukat.

Védi a sebeket

A klorofill természetes fertőtlenítő hatása révén képes megvédeni bőrünket és nyálkahártyáinkat a betegségeket okozó mikrobák elszaporodásával szemben.

Egyes tanulmányok kimutatták a fertőzött sebekre gyakorolt hatékonyságát azáltal, hogy gátolja a baktériumok, például a Staphylococcus aureus fejlődését. A klorofill antibakteriális hatása révén megszünteti a fertőzésekkel járó szagokat. 

Hatékony a Candida-fertőzések ellen

A Candida-fertőzés sok ember számára komoly gondot okoz, fáradtsághoz, depresszióhoz és emésztési problémákhoz vezethet. A természetben a klorofill a fő fegyver, amellyel a zöld növények védekeznek a penész ellen. Logikus, és számos kutatás is bizonyította, hogy az izolált klorofilloldatok megállítják a Candida albicans növekedését.

Csökkenti az étvágyat

Egy 2013 szeptemberében publikált tanulmány megállapította, hogy a klorofillt és származékait az éhségcsillapítás és a fogyás elősegítésének hatékony módszerének kell tekinteni. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a tilakoid, az egyik klorofillvegyület energiadús étkezéshez való hozzáadása elősegíti a jóllakottság jeleit, és csökkenti az inzulinválaszt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra