Egy életre vékony maradsz, ha erre képes vagy: miért buknak el benne mégis olyan sokan?

Bagyinka Tímea
GettyImages-1310939722
Olvasási idő kb. 6 perc

A villámdiétáknak nem véletlenül nincs eredményük. A valódi alak- és életmódváltáshoz odafigyelésre és kitartásra van szükség, nem csupán egy pár hétig, hanem éveken át.

Táplálkozásunk és életmódunk minősége vitathatatlanul életünk fennmaradásának legfontosabb elemei, meghatározói. Ezek mellett persze az étkezések és az ehhez köthető szokások jó, ha egyben örömforrások is számunkra, hiszen természetünknél fogva csak azokat az elfoglaltságokat tudjuk mindennapi tevékenységként űzni, amelyeket szeretettel és elszántan tudunk végezni. Szenvedni senki sem szeret, azt, ami nyűg, halogatjuk, elnapoljuk, vagy nemes egyszerűséggel feladjuk. Az étkezés önmagában egy napi szükséglet, de emellett még társadalmi esemény is, hiszen a legtöbb családi, baráti összejövetel és ünnep az asztal köré szerveződik. A legjobb beszélgetések mindig a konyhában történnek.

A rendszeresnek mondott étkezési szokásaink egészségünk alappillérei. Hogy ezek a napi rutinok elősegítői vagy tönkretevői lesznek életünknek, csak rajtunk múlik. Az már nagyon régóta tudományosan bizonyított tény, és mindenki számára jól ismert, hogy a táplálkozással összefüggő betegségek jelentős része megelőzhető lenne az egészséges és előre megtervezett étkezési attitűdjeinkkel – és persze a megfelelő testmozgással.

A sikeres diéta egyik alapja a kitartás – enélkül nem megy
A sikeres diéta egyik alapja a kitartás – enélkül nem megyAja Koska / Getty Images Hungary

A sikeres diéta egyik alapja a kitartás

A táplálkozástudományban a legújabb trendek sokkal inkább pozitív megközelítést adnak ennek az egész témának. Ma már nem arról beszélünk, hogy az egyik étel hasznos, a másik pedig káros az egészségre. Hiszen, mint sehol máshol, itt sem lehet valami vagy fekete, vagy fehér. Nem kell nagyon messzire menni, a vaj, a margarin, a tej, a tojás, a kenyér, minden érv mellett áll egy ellenérv. Napjainkban sokkal fontosabb, és bátran kijelenthetjük, jobb szemlélet az, hogy nincsen tiltott minőség, tiltott mennyiség viszont annál inkább. 

A fogyókúra maga a tudatosság?

Nem. Illetve persze, adott időszakban tanít. Kitartásra, túlélésre ösztönöz, a motiváció pedig a fogyás víziója. De azt sose felejtsük el, az elsődleges cél mindig az egészség megőrzése vagy visszaszerzése, utána jöhetnek csak a számok, centikben vagy kilókban. Ráadásul a diétákban és fogyókúrákban az a közös, hogy azok csak záros ideig végezhetők, általában egy előre meghatározott időszakra szólnak. Leggyakrabban specifikusan vagy valamelyik energiahordozó megvonására épülnek, vagy egy-egy tápanyag, élelmiszer vagy összetevő fókuszba helyezett fogyasztását javasolják, és így kecsegtetnek a testsúlycsökkenés lehetőségével.

Viszont minden fogyókúra elkezdése előtt érdemes lenne végiggondolni, milyen út vezetett oda, ahol most tartunk, egyáltalán miért van most szükség erre? Hiszen most adott egy állapot, amely elégedetlenséget szül, ennek elhárítására megszületik egy döntés, amely ugyan megszünteti – vagy csökkentheti – a jelen helyzet miatti panaszainkat, és közelebb vihet minket a vágyott állapothoz. De ekkor még nem térképeztük fel azt az utat, amely odáig vezetett minket, hogy fogyókúrára adjuk a fejünket. És a titok pont ebben rejlik. Hiszen ha nem tanulunk meg a helyes úton járni, ha nem tudjuk, mi a jó a testünknek, milyen igényei vannak a szervezetünknek, akkor a sanyargatós időszak eredményét csak ideig-óráig élvezhetjük, le nem vetkőzött rossz szokásaink pedig újra ugyanabba a csapdába fognak minket taszítani.

Ne időszakos diétákkal próbálkozzunk

Így ha bele is kezdünk egy programba, ahol a testsúlyvesztés a cél, nagyon fontos, hogy annak befejeztével kezdjünk el egy teljesen új, jól megtervezett életet élni, ami a táplálkozási szokásokat illeti. Vagy! Dönthetünk úgy is, hogy a fogyókúrás program helyett azonnal tudatos életvezetési technikákat tanulunk meg, garantálva ezzel a sokkal tartósabb, konzervált eredményt magunknak és persze a velünk egy háztartásban élőknek. 

A tudatos életmód egy életvitelszerűen űzött hobbi. Talán az egyik legkifizetődőbb szabadidős tevékenység. Erre sosem sajnálhatjuk az időt és az energiát. A tudás, amit kapunk, az egyre bővülő lehetőségek, hogy hogyan lehet változatosan, finom és egészséges ételeket fogyasztva, odafigyeléssel és némi kontrollal fűszerezve boldogan és egyszerűen vezetni egy konyhát, felülmúlhatatlan. Ebbe a rendszerbe pedig nyugodtan belefér az, hogy vendégségben megegyünk egy tányér tojásos nokedlit, mert belül tudjuk, ez nem mindennapos, a hét többi napján megtettünk mindent magunkért, így nyugodtan, bűntudat nélkül élvezhetjük abban a pillanatban azt az ételt. 

Mi van a kamrában és a hűtőben?

A tudatosság az alapanyagokban rejlik. Mi van otthon, és miből tudjuk elkészíteni a napi betevőnket. És persze, hogy mennyire tudunk ellenállni az élelmiszeripar által kínált, hívogató csomagolású, egyszerű megoldást kínáló lehetőségeknek. Nagyon egyszerű példával élve joghurtot enni jó dolog, gyümölcsjoghurtot enni még jobb. Megvehetjük a boltban is, szinte minden ízben. Vagy elkészíthetjük otthon is, natúr joghurtból, néhány szem fagyasztott gyümölcsből, akár egy kis zabpehellyel vagy mandulaforgáccsal. Az egy dolog, hogy a saját készítésű sokkal egészségesebb, mint a bolti változata, de arányaiban még olcsóbb is, ha kiszámoljuk. 

Az egészséges táplálkozás háza a teljes kiőrlésű gabonafélékre épül. A belőlük készült ételek jelentős energiaforrások a szervezet számára. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ezért hosszú távon szolgáltatnak energiát.

A zöldségek és a gyümölcsök alkotják az oldalfalakat, és a tető hús- és halfélékből áll. Ezekből az élelmiszercsoportokból naponta többször is javasolt fogyasztani, sőt a legjobb, ha minden étkezésnél megjelennek mind, különböző konyhatechnikai feldolgozásban. Azok a táplálékok, amelyek zsiradékban és cukorban gazdagok, nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás házának szerkezetében, ezeket inkább hetente vagy ritkábban célszerű fogyasztani. Így nem szükséges teljesen kitiltani sem ezeket, a lényeg az egyensúly, az önmegtartóztatás és a mértékletesség. És ezek mind-mind tanulható tulajdonságok.

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek