Ezek a zöldségek a többinél jóval hatékonyabban előzik meg a daganatokat

GettyImages-488369701
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, minden zöldség egészséges, de a zöld színűekben található klorofill tud valamit, ami különösen jó hatással van ránk.

A klorofill a növények zöld színét adó pigment, amelynek segítségével a fotoszintézis során hasznosítják a napfény energiáját, vagyis szén-dioxidból és vízből energiában gazdag szénhidrátokat állítanak elő. Két fő típusa van, a kékeszöld klorofill A, valamint a klorofill B, ami inkább sárgászöld árnyalatú. Szinte minden növényben találhatunk klorofillt, és minél erősebb a zöld színe, annál többet. Jelentős mennyiség van például a spenótban, rukkolában, petrezselyemben, de jó forrása az alga és a búzafű is. Most megtudhatod, miért olyan jó, ha sok zöldet eszünk!

Akkor is eszed, ha nem tudsz róla

Élelmiszerekben, de kozmetikai termékekben és a gyógyszeriparban is használják adalékanyagként, még E száma is van, ő az E140i. Zöld növényekből, főként csalánból és lucernából vonják ki kémiai úton. A klorofill zsírban oldódik, de amikor lúggal kezelik és a molekulaszerkezetében természetesen megtalálható magnézium helyére ásványi réz kerül, akkor krolofillin keletkezik, ami már csak vízben oldódik. Ezt is használják adalékanyagként, E141 néven. 

A klorofill jó ételszínezék
A klorofill jó ételszínezékmikroman6 / Getty Images Hungary

A klorofill segít a vérképzésben

A klorofill molekuláris felépítése majdnem azonos a vérünkben található hemoglobinnal, melynek legfőbb szerepe az oxigén felvétele és szállítása. Az egyetlen különbség, hogy a hemoglobinmolekulában a szén egy vasionhoz, míg a klorofillmolekulában egy magnéziumionhoz kötődik. A klorofill úgy hat a szervezetünkre, mint a hemoglobin, megemeli az oxigénszintet és segíti a tápanyagok sejtekhez való eljutását. Serkenti a hemoglobin, a vörösvérsejtek és a fehérvérsejtek termelését. Több energiánk is lesz általa.

Erősíti az immunrendszert

A vörösvértestek minőségének javulása jelentősen befolyásolhatja egészségünket, energiánkat és jóllétünket. A megnövekedett hemoglobinszint emeli a keringő oxigénszintet, ami javítja a sejtfunkciókat az egész szervezetben. Állatkísérletekben azt is kimutatták, hogy a klorofill növeli az immunválaszt, hatására nő a fagociták, valamint a T és B limfociták száma, amik immunrendszerünk kórokozók elleni küzdelmének fontos elemei.

Méregtelenít

A klorofill több toxikus molekulacsaládban kelátképző szerepet játszik, tehát képes megkötni őket. Különösen hatékony a számos égési jelenség (kipufogógáz, fatüzelés, grillezés stb.) által termelt anyagok, nehézfémek, ételek főzése során keletkező anyagok és bizonyos anyagcsere-hulladékok ellen. Regenerálja a sejteket és testszöveteket. Elősegíti a máj optimális egészségét, és ezáltal a potenciálisan káros toxinok természetes eltávolítását a szervezetből.

Minél zöldebb, annál több benne a klorofill
Minél zöldebb, annál több benne a klorofillLindasPhotography / Getty Images Hungary

Jó daganatmegelőző hatást mutat

A legújabb amerikai egyetemi tanulmányok kimutatták a klorofill hatékonyságát bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében, beleértve a máj-, vastagbél- és a hasnyálmirigy-daganatot. A klorofill semlegesíti a rákkeltő anyagokat, és elősegíti azok kiürülését a szervezetből.

Erőteljes antioxidánsként segít leküzdeni a rákos sejtek növekedését és szaporodását. A DNS-károsodásért felelős rákkeltő anyagok metabolizmusának blokkolásával a klorofill és származéka, a klorofillin gátolja a fejlődésüket, és megakadályozza szaporodásukat.

Védi a sebeket

A klorofill természetes fertőtlenítő hatása révén képes megvédeni bőrünket és nyálkahártyáinkat a betegségeket okozó mikrobák elszaporodásával szemben.

Egyes tanulmányok kimutatták a fertőzött sebekre gyakorolt hatékonyságát azáltal, hogy gátolja a baktériumok, például a Staphylococcus aureus fejlődését. A klorofill antibakteriális hatása révén megszünteti a fertőzésekkel járó szagokat. 

Hatékony a Candida-fertőzések ellen

A Candida-fertőzés sok ember számára komoly gondot okoz, fáradtsághoz, depresszióhoz és emésztési problémákhoz vezethet. A természetben a klorofill a fő fegyver, amellyel a zöld növények védekeznek a penész ellen. Logikus, és számos kutatás is bizonyította, hogy az izolált klorofilloldatok megállítják a Candida albicans növekedését.

Csökkenti az étvágyat

Egy 2013 szeptemberében publikált tanulmány megállapította, hogy a klorofillt és származékait az éhségcsillapítás és a fogyás elősegítésének hatékony módszerének kell tekinteni. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a tilakoid, az egyik klorofillvegyület energiadús étkezéshez való hozzáadása elősegíti a jóllakottság jeleit, és csökkenti az inzulinválaszt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek