Az életedet is veszélyezteti ennek az ásványi anyagnak a hiánya

GettyImages-1254866783 (1)

Természetes, ha egy hosszú, fárasztó munkanap vagy egy megterhelő testmozgássorozat után úgy érzed, olyan fáradt vagy, hogy majd összeesel. De az már nem normális, ha egy kisebb erőfeszítés után úgy érzed, minden erőtartalékod kimerült. Ha magadra ismersz, lehet, hogy te is vashiányos vérszegény vagy, és a hirtelen fáradtsággal jelzi a szervezeted, hogy a sejtjeid éheznek az oxigénre.

Vashiányos vérszegénység akkor fordul elő, ha a vörösvértestek hemoglobinszintje csökken. A hemoglobin az a fehérje a vörösvértestekben, amely az oxigénszállításért felel a szövetekben.

Sokan nem is tudják, hogy vérszegénységben szenvednek

A vashiányos vérszegénység a vérszegénység leggyakoribb típusa. Akkor fordul elő, ha szervezetben nincs elég vas, amelyre szükség van a hemoglobin előállításához. Ha nincs elég vas a vérben, szervezetünk nem jut hozzá a szükséges oxigénhez.

Vashiányos vérszegénység akkor fordul elő, ha a vörösvértestek hemoglobinszintje csökken: okát érdemes megkeresni
Vashiányos vérszegénység akkor fordul elő, ha a vörösvértestek hemoglobinszintje csökken: okát érdemes megkeresniakinbostanci / Getty Images Hungary

Bár ez az állapot igen gyakori, és sokan vannak, akik évekig tapasztalják a tüneteket, mégsem tudják, hogy vashiányos vérszegénységük van, hiszen nincsenek tisztában az okokkal.

A vashiányos állapot főként a nőket érinti. A fogamzóképes korosztály vashiányos vérszegénységének gyakori oka lehet a vérben bőséges menstruáció, illetve a terhesség miatti vasveszteség. De gondot okozhat a helytelen táplálkozás, valamint bizonyos bélbetegségek, amelyek befolyásolják a szervezet vasfelvételét.

Nézzük, milyen tünetek utalhatnak arra, ha a vashiányosak vagyunk, és hogyan orvosolhatjuk a helyzetet.

Krétát ennél? – Ez is a vashiány tünete

A vashiányos vérszegénység lassan, lappangva alakul ki, tünetei eleinte enyhék, ezért fordulhat elő, hogy sokan észre sem veszik mindaddig, amíg egy vérvizsgálaton át nem esnek.

Az erőteljes hajhullás is jelezheti, hogy vashiányos vagy
Az erőteljes hajhullás is jelezheti, hogy vashiányos vagyPredrag Popovski / Getty Images Hungary

A közepesen súlyos vagy súlyos vashiányos vérszegénység tünetei a következők lehetnek: általános fáradtság, gyengeség, sápadt bőr, légszomj, szédülés; ellenálhatatlan késztetés arra, hogy furcsa, szokatlan dolgokat egyél, például agyagot, sarat, krétát, jeget; bizsergő vagy zsibbadó láb, duzzadt vagy fájó nyelv, hideg kezek és lábak, gyors vagy szabálytalan szívverés, törékeny körmök, hajhullás, fejfájás.

Ez lehet az oka, hogy vashiányos vagy

A vashiány a vérszegénység leggyakoribb megjelenési formája, és számos oka lehet:

Nem megfelelő vasbevitel

Hiányt okozhat, ha táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel nem jut elegendő vas a szervezetbe. Magas vastartalma van a húsoknak, a tojásnak és néhány zöld leveles zöldségnek. Mivel a vas elengedhetetlen a gyors növekedés és fejlődés idején, a terhes nőknek és a kisgyermekeknek igen sok vasban gazdag élelmiszerre van szükségük.

Terhesség vagy menstruáció 

Az erős menstruációs vérzés is lehet oka a vashiányos vérszegénységnek. De ugyanígy a terhesség is, mert a szervezetnek ebben az időszakban több vasra van szüksége, hogy elegendő oxigént tudjon előállítani a növekvő gyermek számára. 

A terhes nőknek is szükségük lehet vaspótlásra
A terhes nőknek is szükségük lehet vaspótlásraAja Koska / Getty Images Hungary

Az endometriózisban szenvedő nők a menstruációs időszak idején súlyos vérveszteséget szenvedhetnek el.

Belső vérzés

Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek belső vérzést okozhatnak, ez pedig vashiányos vérszegénységhez vezethet. Ilyen például a gyomorfekély, a vastagbélben vagy a belekben lévő polipok, illetve a vastagbélrák. Bizonyos fájdalomcsillapítók, például az aszpirin rendszeres használata is gyomorvérzéshez vezethet.

Rossz felszívódás

A beleket érintő rendellenességek vagy műtétek szintén befolyásolhatják a szervezet vasfelvételét. Még ha a táplálékkal elegendő vashoz jutna is a szervezet, a cöliákia, vagy egy bélműtét korlátozhatja a szervezet által felvehető vas mennyiségét.

A vas rossz felszívódása genetikailag is öröklődhet.

A gyerekekre is figyelni kell

A vérszegénység bárkinél, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Néhány embernél azonban nagyobb a vashiányos vérszegénység kockázata, mint másoknak. Idetartoznak a fogamzóképes korú nők, a terhes nők, a rossz étrendű emberek, a gyakori véradók, a koraszülött csecsemők és a növekedési ugráson átesett tinédzserek, a vegetáriánusok, a 65 év felettiek, nagy teljesítményt nyújtó sportolók.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek