Sokkal egészségesebb lesz a kenyér, ha ezt teszed vele fogyasztás előtt

GettyImages-90882456
Olvasási idő kb. 4 perc

Arról valamiért nagyon keveset hallottunk eddig, hogy ezzel az egyszerű módszerrel te magad javíthatsz azon, hogy mennyire egészséges az általad már megvásárolt kenyér.

A glikémiás index kifejezés nem cseng idegenül azok számára, akiknek oda kell figyelniük vércukruk alakulására. Ez a mérőszám egy nullától százig terjedő skálán mutatja meg azt, hogy milyen az adott étel vércukoremelő képessége, azaz milyen tempóban szívódik fel a szervezetben az elfogyasztott táplálékban található szénhidrát.

Ezért jobb az alacsony érték

Fontos tudni, hogy nem az étel szénhidráttartalmára utal ez a mutató, abban viszont segítségünkre van, hogy meg tudjuk állapítani, mely élelmiszer tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezek glikémiás indexe (GI) ugyanis alacsony. A legalacsonyabb értékkel rendelkező ételek kevesebb glükózt juttatnak szervezetedbe, így a hasnyálmirigyben is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk a sejteknek ahhoz, hogy ez be tudjon épülni a sejtekbe. Ez kisebb mennyiségű zsír raktározásához is vezet.

Sokaknál komoly része a napi étkezéseknek a kenyér, még ha ez nem is feltétlenül egészséges
Sokaknál komoly része a napi étkezéseknek a kenyér, még ha ez nem is feltétlenül egészségesMint Images / Getty Images Hungary

Hogy hogy jön ide a kenyér? Hát úgy, hogy

sajnos még az egészségesebb változatoknak is igencsak magas a glikémiás indexe,

mint az a lentiekből is kiolvasható:

  • 90 fölötti GI: cukor, méz, malátacukor, nádcukor, barna cukor, növényi szirupok (pl. agávé-, rizs-, juhar-, kukoricaszirup), cukrozott üdítőitalok, burgonyapürépor, főtt burgonya, fehér kenyér, zsemle, kifli, gabonapehely, kukoricapehely (corn flakes), rizspehely, (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt sejtfalú, nagy szénhidráttartalmú növényi termék), datolya.
  • 70–90 közti GI: fehér és félbarna kenyér, Abonett, puffasztott rizs, ostya, kétszersült, édes kekszek, pudingpor, fehér liszt, hagyományos tojással gyúrt főtt tészták (kivéve durum), kalács, szőlő, görögdinnye, répacukor, puliszka, hasábburgonya, cukrozott sűrített tej.
  • 50–70 közti GI: zabpehely, kukorica, főtt rizs, édesburgonya, banán, füge, mazsola, ananász, natúr cukrozatlan gyümölcslé, zöldborsó, kivi, müzli, csipsz.
  • 30–50 közti GI: tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs (alma, körte, sárgabarack), narancs, durumtészta, tejszínes fagylaltok, basmati rizs, vadrizs, sárgarépa.
  • 30 alatti GI: fruktóz, cukoralkoholok (pl: szorbit, xilit, maltit), lencsefélék, babfélék, szójabab, szójatej, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró), diétás mézpótló, grépfrút.
  • 15 alatti GI: zöldségek, mint a spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, zöldbab, padlizsán, cukkini, salátafélék, paprika, spenót, mángold, tök, paradicsom, retek, cékla.

A kenyér nem túl egészséges e szempontból

Szóval kedvenc szendvicsalapjaink, sőt, még a sokak által egészségesnek hitt puffasztott alternatíva is igencsak magas GI-vel terhelik szervezetünket – ez főleg azoknál okozhat gondot, akik cukorbetegséget megelőző állapotban vannak. Nekik igazán érdemes odafigyelniük arra, hogy minél alacsonyabban tartsák ezt az indexet, de lehetséges, hogy ehhez nem kell teljes mértékben száműzni a konyhából a kenyeret, épp csak egy trükkhöz érdemes folyamodni.

Mindennap esszük, pedig növelheti egy ráktípus kockázatátMindennap esszük, pedig növelheti egy ráktípus kockázatát

Kedvelt reggeli-alapanyagunk egy kutatás szerint hajlamosabbá tesz az emésztőrendszer egy részét érintő rákos megbetegedésre.

Tovább olvasom

Nem is húzzuk tovább az időt: egy kutatás szerint 30 százalékkal csökkenthető a kenyér GI-je, ha fogyasztás előtt lefagyasztod, majd felolvasztva megeszed. Ha meg is pirítod, akkor összességében 39 százalékkal mérsékelheted ezt az indexet. A dolog fehér és barna kenyér esetén egyaránt működik. 

A jelenség hátterében a kutatók szerint az áll, ahogyan a fagyasztás megváltoztatja a kenyérben található keményítő szerkezetét – az így ellenállóbb lesz az emésztéssel szemben.

A kenyér mehet nyugodtan a fagyasztóba
A kenyér mehet nyugodtan a fagyasztóbaPavel Samsonov / Getty Images Hungary

Így változtass!

Ha ezt a trükköt szeretnéd alkalmazni, akkor a következőkre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a lehető legjobban csökkentsd a GI-t:

  • sütés után minél hamarabb fagyaszd le a kenyeret;
  • szeleteld fel, mielőtt a mélyhűtőbe tennéd, ezzel a magad dolgát könnyíted meg olvasztásnál;
  • a kiolvasztást éjjel végezd a hűtőben, így nem lesz rossz a kenyered állaga;
  • pirítsd is meg azt, mielőtt megennéd.
Ezt teszi a testeddel a kovászos kenyérEzt teszi a testeddel a kovászos kenyér

A kovászos kenyérről a szakembereknek is van véleménye – nem is akármilyen.

Tovább olvasom

Ha ezt a cikkünket érdekesnek találtad, talán az is érdekelhet, mit kell tenned, ha túl sötétre pirult egy szelet kenyér.

Ez történik valójában, ha megeszed az égett pirítóstEz történik valójában, ha megeszed az égett pirítóst

A pirítósban, ha túlsütöd, felgyűlik egy olyan anyag, melyet a rák kialakulásával is összefüggésbe hoztak már.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek