Ha együtt szeded ezeket, baj lehet belőle

GettyImages-1320518555

A kalcium és a magnézium egyaránt esszenciális egészségünk szempontjából, de mivel szervezetünk nem képes előállításukra, táplálkozásunkon keresztül kell bevinnünk őket. Szedésük azonban nem kockázat nélküli.

Bár a két ásványi anyag számos élelmiszerben megtalálható, bizonyos tényezők, mint a gyógyszerszedés vagy egyes egészségügyi állapotok, szükségessé tehetik táplálékkiegészítőkön keresztül történő pótlásukat. Szakemberek azt mondják, ebben az esetben érdemes külön szedni őket. Mutatjuk, hogy miért.

A kalcium egészségügyi előnyei

A kalcium elsősorban a csontok egészségében betöltött szerepéről ismert, ami annak is köszönthető, hogy javítja azok ásványianyag-sűrűségét, de számos egyéb létfontosságú testi folyamathoz is szükséges, mint az idegek működése, a vérerek tágulása, a véralvadás és egyes hormonok szekréciója.

Sőt, kutatások kimutatták, hogy védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen, illetve csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát.

A legtöbb ember ugyan elegendő kalciumhoz jut étrendjéből, de bizonyos populációknak, például a posztmenopauzás nőknek és a vegán étrendet követőknek szükségük lehet kalciumkiegészítésre, hogy kielégítsék napi szükségleteiket.

A kalcium és a magnézium is erősíti a csontokat
A kalcium és a magnézium is erősíti a csontokatEdwin Tan / Getty Images Hungary

A magnézium egészségügyi előnyei

Amellett, hogy a kalciumhoz hasonlóan támogatja a csontok egészségét, a magnézium szabályozza az izom-összehúzódásokat, javíthatja a vércukorszintet és a vérnyomást, csökkentheti a depressziót és a szorongást, jótékony hatással lehet az alvásminőségre, valamint a fejfájást és a székrekedés tüneteit is enyhítheti.

A magnézium számos növényi élelmiszerben, így a babokban, magvakban és különféle zöldségekben is előfordul, ám az ultrafeldolgozott ételek térhódításával sokan nem jutnak hozzá elégséges mennyiségben.

Ez történik együttes szedésükkor

A magnézium és a kalcium optimális szintjének fenntartása elengedhetetlen az általános egészséghez, így előfordulhat, hogy mindkettő pótlásra szorul. A két anyagot ugyanakkor nem szerencsés egyszerre szedni.

A kalcium és a magnézium versenghet a szervezetben történő felszívódásért. Így a kiegészítők egyidejű szedése megzavarhatja a szervezet tápanyag-felvételi képességét.

A szakértők ezért azt mondják, jobb, ha a nap folyamán különböző időpontokban szeded őket: például a magnéziumkiegészítőt délután, majd a kalciumkiegészítőt este veszed be.

Kellemetlen bélrendszeri panaszokat okozhatnak
Kellemetlen bélrendszeri panaszokat okozhatnakboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Másfelől fontos tudni, hogy a magas kalciumbevitel ronthatja a magnézium egyensúlyát a szervezetben. Ha azonban a kalcium mellett magnéziumot is szedsz, elkerülhető a magnézium-egyensúly felborulása. Ha multivitamint szedsz, akkor ezzel valószínűleg nem lesz problémád, mivel a gyártók odafigyelnek az optimális arányra: a magnézium általában kétszerese vagy háromszorosa a kalcium mennyiségének.

Ennyit érdemes szedni belőlük

Az, hogy mennyi magnéziumra és kalciumra van szükséged, több tényezőtől, köztük az életkorodtól, a nemedtől és az egészségügyi állapotodtól is függ. A felnőttek számára a magnézium esetében napi 375 mg, míg a kalcium esetében 800 mg a beviteli referenciaérték.

Mellékhatásaik is lehetnek

Mivel a magnézium és a kalcium bizonyos formái gyomor-bél rendszeri tüneteket válthatnak ki, a együttes alkalmazásuk súlyosbíthatja ezeket a mellékhatásokat.

Oda kell figyelni a helyes adagolásra
Oda kell figyelni a helyes adagolásraSimpleImages / Getty Images Hungary

Számolni kell azzal is, hogy az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyasztva a kalcium lerakódhat az artériákban, ami növelheti a szív- és érrendszeri szövődmények, például a szívroham kockázatát, illetve akár vesekő, időskori makuladegeneráció és metabolikus szindróma kialakulásához is vezethet. A kalciumkiegészítők ráadásul gyomor-bél rendszeri tüneteket is okozhatnak, továbbá megzavarhatják a pajzsmirigygyógyszerek, az antibiotikumok, a biszfoszfonátok és a vízhajtók hatását.

A túlzott magnéziumbevitel pedig hasmenést, hányingert és hasi görcsöket okozhat.

A magnéziumtartalmú hashajtók és savlekötők nagyobb dózisban (ami meghaladja a napi 5000 mg-ot) magnéziumtoxicitást is okozhatnak, ami nagyobb kockázatot jelent a vesebetegekre nézve. Ennek tünetei közé tartozik az alacsony vérnyomás, a légzési nehézség és a szabálytalan szívverés.

Tudtad, hogy vitaminból is megárt a sok? Arról, hogy mely vitaminokkal kell vigyázni, alábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek