A jujubát, avagy a kínai datolyát már 4 ezer éve termesztik őshazájában, Kínában, ahol a népi gyógyászatban elsősorban álmatlanság és szorongás ellen, étvágycsökkentőként, valamint emésztésserkentőként használják. A különleges gyümölcs gyógyhatásait egyre több kutatás vizsgálja, az első eredmények pedig bizakodásra adnak okot.
Milyen gyümölcs a jujuba?
A Kína mellett Afrika egyes részein, valamint Dél-Koreában, Spanyolországban, Görögországban, Cipruson és Szicíliában is előforduló jujuba egy vöröses, barnás színű gyümölcs, amely ízében és állagában az almára hasonlít. Egyes fajtái olyan apróak, mint a cseresznye, míg mások inkább a körtéhez állnak közel. Íze szintén változatos képet mutat, és az édestől az egészen fanyarig terjedhet.
A jujuba nyersen és szárítva is fogyasztható. A leggyakrabban lekvárokban, kenyerekben és desszertek töltelékeiben lehet találkozni vele.
Mennyire egészséges?
„Ha egy élelmiszert több száz éven keresztül használnak bizonyos célokra, annak általában jó oka van” – mondja Sarah Thomsen Ferreira, az elismert dietetikus, aki szerint a jujuba történelmi felhasználása arra utal, hogy a gyümölcs joggal tett szert pozitív hírnévre, ugyanakkor az emberi egészségre gyakorolt hatásairól szóló kutatási adatok még korlátozottak.
Egy dolog biztos: a jujuba rendkívüli tápértékkel bír.
A gyümölcs nem csak káliumforrásként kiváló, C-vitamin-tartalmát tekintve a Navel naranccsal és az eperrel vetekszik. De legizgalmasabb tulajdonsága, hogy fenolos vegyületekben gazdag, amelyek többféle egészségügyi előnnyel bírnak. Idetartozik, hogy erőteljes antioxidánsként működve hatékonyan ellensúlyozzák a szabad gyökök sejtkárosító hatását a szervezetben.
„Fenoltartalma miatt a cseresznyére hajlamosak vagyunk szuperélelmiszerként gondolni, pedig a jujuba ilyen tekintetben messze megelőzi” – mutatott rá a szakember.
Viszonyításként, miközben egy adag (85 gramm) kínai datolya 275 és 541 milligramm közötti fenolmennyiséget tartalmaz, addig a cseresznyénél csak 114 milligrammról beszélhetünk. Úgy tartják, erre vezethető vissza, hogy a jujuba potenciálisan védelmet nyújthat az agy és az idegrendszer károsodása, a rák, a szívbetegségek, a gyulladások, a májkárosodás, az elhízottság és a bőrkárosodás ellen.
Mi derül ki a kutatásokból?
A korai kutatások során a jujubával kapcsolatban a következő egészségügyi előnyök merültek fel:
- Rákellenes hatás. Kutatók egy csoportja a jujuba méhnyak- és mellráksejtekre gyakorolt hatását vizsgálta. Eredményeik alapján a gyümölcs ígéretes eszköz lehet a rák megelőzésében és kezelésében.
- Egészségesebb bélrendszer. Egy tanulmány kimutatta, hogy a jujuba megelőző szerepet tölthet be az olyan gyulladásos bélbetegségek kialakulásában, mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.
- A vérszegénység kezelése. Egy előzetes tanulmány azt sugallja, hogy a jujuba alkalmas lehet az alacsony vörösvérsejtszámmal járó vérszegénység megelőzésére és gyógyítására.
- Az agy egészsége. Egy kutatás szerint a jujubának agyserkentő hatása lehet, így javítja a memóriát és a tanulási potenciált.
- Jobb alvásminőség. A hagyományos orvoslásban a jujuba legfontosabb felhasználási módja az alvásminőség javítása. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egyes összetevői befolyásolhatják a szervezet szerotoninrendszerét.
Hogy juthatok hozzá?
A jujuba itthon főleg porított formában, tablettaként vagy aszalva kapható. Ha nem tudod beszerezni, van néhány alternatívája, amelyik hasonló vitamintartalommal és állaggal rendelkezik. Ilyen például a datolya, az aszalt sárgabarack, az aszalt papaja és az aszalt cseresznye.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés