De vajon mennyi joghurtot kell ahhoz ennünk, hogy megtapasztaljuk a fentebb említett jótékony hatásokat? Nézzük, vajon elegendő-e, ha egy hétig beiktatjuk az étrendünkbe ezt a fajta tejterméket!
Ezért egészségesebb a görög joghurt
A rohanós reggeleken, kiváltképp nyáron, amikor már a nap is hőséggel indul, jól esik egy gyors, hűsítő, energetizáló és laktató reggeli. Erre kiválóan alkalmas a görög joghurt, amellyel kapcsolatban bizonyított tény, hogy tökéletes fehérjeforrás – ez azt jelenti, hogy azon kevés élelmiszerek egyike, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.
A többi joghurttal ellentétben a görög joghurtot a gyártási folyamat során többször is átszűrik, hogy eltávolítsák belőle a felesleges folyadékot és savót. Emiatt lesz sűrűbb és krémesebb a joghurt, amelynek alacsony a cukortartalma, valamint magasabb a fehérje- és probiotikum-koncentrációja, amit a természetes fermentációs folyamat eredményez.
Ezáltal pedig több jó baktérium kerül a szervezetünkbe, ami segít optimalizálni a bélrendszer működését.
Kutatások igazolják, hogy a görög joghurt segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, javítja a csontok szilárdságát és a szív egészségét, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, sőt potenciálisan csökkenti a húgyúti fertőzések kialakulását is. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha legalább egy hétig része lesz a táplálkozásunknak a görög joghurt.
A görög joghurt könnyen beiktatható az étrendbe
Miután a görög joghurt igen sokoldalúan felhasználható, könnyű beiktatni az étrendünkbe. Ez a tejtermék tökéletes választás lehet, ha öntetként egészséges feltétet keresünk a salátánkra, hiszen a görög joghurtnak alacsony a cukortartalma. De nemcsak zöldségekkel, hanem különféle gyümölcsökkel, magvakkal, valamint mézzel és mogyoróvajjal is kombinálhatjuk.
De a görög joghurt nemcsak a reggelikhez, hanem az ebédhez és a vacsorához is hozzáadható, ha például a magasabb zsírtartalmú tejfölt szeretnék helyettesíteni krémlevesek, főzelékek, mártások, mártogatósok, szószok készítésekor, de akár az otthon készült pékáruk sütésekor is használhatjuk, hogy lágyabb legyen a tészta.
A görög joghurt befolyásolta az étvágyunkat
Ha rendszeresen fogyasztunk görög joghurtot, elsőként azt vesszük majd észre, hogy hosszú ideig eltelít. Ha reggelire fogyasztjuk, délig biztosan eszünkbe sem jut majd nassolni. Ennek az az oka, hogy a görög joghurtnak igen magas a fehérjetartalma, a fehérje megemésztése pedig hosszabb ideig tart, mint a szénhidrátoké. Ezért érezzük azt, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fogyasztása után később éhezünk meg.
A hosszabb ideig tartó emésztés pedig lehetővé teszi, hogy a kalóriák lassabban szívódjanak fel, ami kiegyensúlyozottabb vércukorszint-emelkedést eredményez, mintha szénhidrátot fogyasztanánk.
Hatással van az energiaszintünkre és a hangulatunkra
A hosszan tartó teltségérzettel együtt az energiaszintünk is észrevehetően növekszik. Amikor ugyanis fehérjét fogyasztunk, amelyhez fokozatos vércukorszint-emelkedés társul, segít megelőzni a napközi fáradtságot, és így az energiaszintünk a nap folyamán egyenletes marad. Emellett a görög joghurt kiváló A- és B12-vitamin-, valamint magnézium-forrás is, amelyek mindegyike hozzájárulhat ahhoz, hogy energikusabbak legyünk.
Ha pedig növekszik az energiánk, azzal együtt a hangulatunk is jobb lesz. Ennek pedig egyrészt az az oka, hogy a jóllakottság boldogabbá tesz bennünket.
Másrészt kutatások igazolták, hogy a görög joghurtnak hangulatjavító mellékhatása is van, mivel a joghurt növeli a szerotoninszintet, ami egy úgynevezett „jó érzés neurotranszmitter”.
Ez pedig összhangban van azzal a tudományos bizonyítékkal, Amely szerint a probiotikumok javíthatják a mentális egészségi állapotot.
A joghurtevés jót tesz az emésztésünknek
A székrekedéssel küzdőknek hatékony csemege lehet, ha rendszeres fogyasztanak görög joghurtot, ugyanis azok, akik legalább egy hétig ezt a tejterméket ették, azt tapasztalták, hogy a görög joghurt valóban segítette az emésztésüket. Egyebek között megszűnt a székrekedésük és elmúlt a puffadás. A görög joghurtban lévő probiotikumok ugyanis pozitívan befolyásolhatják a bélrendszer egészségét és szabályozhatják a gyomor-bél traktust, jó mikrobákkal töltik be a bélrendszert, amelyek semlegesítik a káros mikroorganizmusokat, ezáltal segítik az ételek megfelelő lebontását.
Ráadásul a görög joghurt azoknál, akiknek a szervezete kevésbé reagál hevesen a tejcukorra, nem váltja ki a tipikus laktózérzékenységre jellemző tüneteket. Ennek az az oka, hogy a görög joghurtra jellemző különös gyártási eljárás, azon belül is a szűrési folyamat lehetővé teszi, hogy kevesebb laktóz maradjon a termékben, mint a hagyományos joghurtban vagy más tejtermékekben. A görög joghurt élő és aktív probiotikus kultúrája szintén segít a benne lévő laktóz lebontásában, így könnyebben emészthető.
Kiderült, hogy néha a drasztikus étrendi változtatások, a hirtelen egészségesebb ételek fogyasztására való átállás rövid távon fejfájást, influenzaszerű tüneteket vagy például gyomor- és bélbántalmakat is okozhatnak. Cikkünkből megtudhatod, hogyan kerüld el a kellemetlen tüneteket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés