A diófélék családjába tartozó pisztácia nemcsak a desszertek, fagylaltok és a pudingok kedvelt összetevője, hanem tápláló, és számos egészségügyi előnye is van. Összegyűjtöttük, miért érdemes a pisztáciát beépíteni a napi étrendünkbe, ha energiaforrást, és nemcsak finom, hanem egészséges nassolnivalót keresel.
Antioxidánsban gazdag
A pisztácia egyedi zöld, sokszor lilával árnyalt színét adó pigmentek védő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok megelőzik a test sejtjeinek károsodását, a sejtelhalást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A pisztáciában lévő antioxidáns A- és E-vitamin gyulladáscsökkentő, a lutein pedig megvédi a szemet a fény káros hatásaitól. Ráadásul az E-vitamin létfontosságú az egészséges bőr szempontjából is. Véd a káros UV-sugaraktól, így megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását, valamint késlelteti a ráncok kialakulását is, továbbá óv a bőr kiszáradásától.
Gondoskodik a szív egészségéről
A legtöbb dióféléhez képest a pisztáciának alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, de a legtöbb káliumot tartalmazza. Különösen gazdag koleszterinszint-csökkentő fitoszterolokban, ezáltal is védi a szív- és érrendszer egészségét.
A pisztácia emellett hasznos forrása az L-arginin aminosavnak is, amelyet vérnyomáscsökkentő vegyületté alakít a szervezet.
Jót tesz a szemnek
A pisztácia az egyetlen dióféle, amely megfelelő mennyiségű luteint és zeaxantint biztosít. Ez a két antioxidáns fontos szerepet játszik a szem védelmében az idő előrehaladtával.
Támogathatja a fogyást
A pisztácia hasznos lehet a testsúlykontroll szempontjából, hiszen alacsonyabb a kalória- és zsírtartalma, mint a többi dióféléknek. További előnye, hogy miután csökkentett mértékű a nettó metabolizálható energiatartalma, a szervezetünk nem emészti meg és nem szívja fel teljes egészében a benne lévő kalóriát. Mivel rostban és fehérjében is gazdag, hosszú ideig jóllakottnak érezzük tőle magunkat.
Kordában tartja a vércukorszintet
A pisztácia rostokban, egészséges zsírokban és antioxidánsokban gazdag, ezáltal hasznos kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek. Egészséges felnőtteken végzett kutatások azt bizonyítják, hogy ha pisztáciát adunk a magas szénhidráttartalmú ételekhez, akkor ez a zöld dióféle csökkentheti a vércukorszint-ingadozást, illetve szabályozza a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét.
Megóvja a férfiak egészségét
Kutatások igazolják, hogy a pisztácia kifejezetten jót tesz a férfiaknak, hiszen megvédi őket a rosszindulatú prosztatadaganat kialakulásától. Emellett jó hatással van a férfipotenciálra is, miután javítja a férfi-nemiszerv szöveteinek vérkeringését.
A pisztácia allergiát is okozhat
A diófélékre allergiásoknak azonban kerülniük kell a pisztáciát. Az allergiás tünetek általában perceken belül kialakulnak, és ezek akár súlyos reakciók is lehetnek. Anafilaxia esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni. A kis szemű pisztácia további veszélyt rejt kisgyermekek és azon idősek számára, akik nyelési problémával küzdenek, hiszen fulladást okozhat.
Az új hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér szerint hetente két-három alkalommal kellene fogyasztanunk kis maréknyi diófélét és olajos magvakat. Hogy miért, azt megtudhatod az erről szóló cikkünkből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés