A természet „zöld aranya” a daganatok és a cukorbetegség ellen is véd

GettyImages-1406135855 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Legyen szó gasztronómiáról vagy gyógyászatról, a pisztácia a világ minden táján óriási népszerűségnek örvend. Ezt a színes kis ropogtatnivalót „zöld aranynak” vagy smaragdnak is nevezik, továbbá számos kultúrában a jólét és a szerencse szimbólumaként tekintenek rá.

A diófélék családjába tartozó pisztácia nemcsak a desszertek, fagylaltok és a pudingok kedvelt összetevője, hanem tápláló, és számos egészségügyi előnye is van. Összegyűjtöttük, miért érdemes a pisztáciát beépíteni a napi étrendünkbe, ha energiaforrást, és nemcsak finom, hanem egészséges nassolnivalót keresel.

Antioxidánsban gazdag

A pisztácia egyedi zöld, sokszor lilával árnyalt színét adó pigmentek védő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok megelőzik a test sejtjeinek károsodását, a sejtelhalást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A pisztáciában lévő antioxidáns A- és E-vitamin gyulladáscsökkentő, a lutein pedig megvédi a szemet a fény káros hatásaitól. Ráadásul az E-vitamin létfontosságú az egészséges bőr szempontjából is. Véd a káros UV-sugaraktól, így megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását, valamint késlelteti a ráncok kialakulását is, továbbá óv a bőr kiszáradásától.

Mindenképpen jó választás a pisztácia, ha fontos a szemünk védelme
Mindenképpen jó választás a pisztácia, ha fontos a szemünk védelmeKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Gondoskodik a szív egészségéről

A legtöbb dióféléhez képest a pisztáciának alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, de a legtöbb káliumot tartalmazza. Különösen gazdag koleszterinszint-csökkentő fitoszterolokban, ezáltal is védi a szív- és érrendszer egészségét. 

A pisztácia emellett hasznos forrása az L-arginin aminosavnak is, amelyet vérnyomáscsökkentő vegyületté alakít a szervezet.

Jót tesz a szemnek

A pisztácia az egyetlen dióféle, amely megfelelő mennyiségű luteint és zeaxantint biztosít. Ez a két antioxidáns fontos szerepet játszik a szem védelmében az idő előrehaladtával.

Támogathatja a fogyást

A pisztácia hasznos lehet a testsúlykontroll szempontjából, hiszen alacsonyabb a kalória- és zsírtartalma, mint a többi dióféléknek. További előnye, hogy miután csökkentett mértékű a nettó metabolizálható energiatartalma, a szervezetünk nem emészti meg és nem szívja fel teljes egészében a benne lévő kalóriát. Mivel rostban és fehérjében is gazdag, hosszú ideig jóllakottnak érezzük tőle magunkat.

A rostoknak és a fehérjének köszönhetően a pisztácia támogatja a fogyást is
A rostoknak és a fehérjének köszönhetően a pisztácia támogatja a fogyást isbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Kordában tartja a vércukorszintet

A pisztácia rostokban, egészséges zsírokban és antioxidánsokban gazdag, ezáltal hasznos kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek. Egészséges felnőtteken végzett kutatások azt bizonyítják, hogy ha pisztáciát adunk a magas szénhidráttartalmú ételekhez, akkor ez a zöld dióféle csökkentheti a vércukorszint-ingadozást, illetve szabályozza a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét.

Megóvja a férfiak egészségét

Kutatások igazolják, hogy a pisztácia kifejezetten jót tesz a férfiaknak, hiszen megvédi őket a rosszindulatú prosztatadaganat kialakulásától. Emellett jó hatással van a férfipotenciálra is, miután javítja a férfi-nemiszerv szöveteinek vérkeringését.

A pisztácia megvédi a férfiakat a prosztata kóros elváltozásaitól
A pisztácia megvédi a férfiakat a prosztata kóros elváltozásaitólPeopleImages / Getty Images Hungary

A pisztácia allergiát is okozhat

A diófélékre allergiásoknak azonban kerülniük kell a pisztáciát. Az allergiás tünetek általában perceken belül kialakulnak, és ezek akár súlyos reakciók is lehetnek. Anafilaxia esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni. A kis szemű pisztácia további veszélyt rejt kisgyermekek és azon idősek számára, akik nyelési problémával küzdenek, hiszen fulladást okozhat.

Az új hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér szerint hetente két-három alkalommal kellene fogyasztanunk kis maréknyi diófélét és olajos magvakat. Hogy miért, azt megtudhatod az erről szóló cikkünkből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek