Ettől van valójában izomlázad: semmi köze nincs a tejsavhoz

GettyImages-554893881

Korábban biztosan te is a tejsavas elméleted ismerted, s így hihetted azt, hogy az anyag felgyülemlése okozza az izomlázat: mostanra kiderült, hogy ez hatalmas tévedés.

A tejsav, mely az oxigénhiányos, azaz anaerob környezetben történő tápanyagbontás következményeként halmozódik fel az izmokban, korábban az izomlázat kiváltó egyetlen okként volt ismert. Az indoklás már azért is billegett, mert a tejsav felezési ideje húsz perc, miközben izomlázat akár napokig is érezhetünk: ezt is rendbe teszi a valódi okokat feltáró magyarázat.

Ettől alakul ki az izomláz

A késleltetett izomfájdalom, amit ilyenkor érzünk, nem edzés közben jelentkezik, hanem másnap: az edzés után 12–24 órával alakulhat ki. A jelenség hátterében az áll, hogy 

intenzív mozgás közben az izmokon egészen parányi sérülések keletkeznek, melyekre a test gyulladásos folyamat indításával reagál. Nem a sérülések, hanem ez a gyulladás az, ami az izmok fájdalmát létrehozza.

Azon típusú edzéseket követően alakulhat ki az állapot, amelyekben a megnyújtott izom megfeszül: ez megtörténik például futás közben a négyfejű combizommal.

Az izomláz okozója egy gyulladásos folyamat
Az izomláz okozója egy gyulladásos folyamatPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Vannak tévhitek bőven

Sokan hiszik azt, hogy izomláza annak lehet, aki edzetlenségben tengeti napjait, aztán nekiiramodik egy komolyabb futótávnak, melyen nagy tempót diktál: nos, ez nem igaz. A kulcs az, hogy a megszokott mozgástól eltérő típusú edzés, a szokottnál erősebb intenzitású mozgás válthatja ki, valamint a nyújtott izom megfeszítése.

Szintén tévhit, hogy ha érzed az izmaid a következő napokban, az jó edzés volt:

ennek cáfolata a fentiekből fakad. Ilyen megerőltetést a szokatlan típusú edzés ad, ha pedig lassan megszokod azt a mozgást, azt az intenzitást, azaz tested adaptálódik hozzá, már nem fogod tapasztalni az ilyen típusú fájdalmakat.

Így enyhítheted

Hacsak nem nagyon erős az izomláz, inkább ne azzal próbáld kihúzni a következő napokat, hogy a kanapén fekszel: ez a valóságban semmit sem javít, hanem inkább csak ront az állapotodon. Amíg érzed az izmaid, addig nagyon intenzív edzést azért ne vállalj. A valódi gyógyírt az idő jelenti egyébként az állapotra.

Amíg fájnak izmaid, a következőket próbálhatod ki:

  • masszírozhatod gyengéden az érintett területet,
  • használhatsz fájdalomcsillapító, hűsítő krémet,
  • fürdőt is vehetsz.
A hideg és a meleg fürdő is enyhíti az ilyen típusú fájdalmakat
A hideg és a meleg fürdő is enyhíti az ilyen típusú fájdalmakatJena Ardell / Getty Images Hungary

Ha egy hétnél hosszabban áll fenn az állapot, érdemes lehet orvoshoz fordulni vele, de egyébként célszerűbb inkább a megelőzésre koncentrálni. Ez úgy valósítható meg, ha rendesen bemelegítesz, az edzés végén pedig nyújtasz, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz, illetve nem sieted el az edzésintenzitás felépítését.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra