Amikor Rachel Ashby belevágott a sokak által ellentmondásos húsdiétába, nem gondolt arra, hogy ez akár teljesen meg is változtathatja az életét.
Tíz tojás reggelire
A négygyermekes édesanya elsősorban azért szeretett volna változtatni az étrendjén, mert már régóta meg akart szabadulni a szülés után rajta maradt felesleges kilóktól. A 41 éves nő elmondása szerint korábban már éveket töltött azzal, hogy leadja súlyfeleslegét, de sehogyan sem boldogult, mígnem rábukkant egy videóra, amelyben egy orvos azt állítja, hogy a húsevő diéta akár csökkentheti a krónikus, az autoimmun és a mentális betegségek tüneteit. Miután Rachel kíváncsi volt arra, hogy vajon igazak-e a doktor állításai, változtatott az étrendjén, és ügyelt arra, hogy a kalóriabevitele húsból, tojásból és vajból naponta elérje a mintegy 5000 kalóriát.

Rachel reggelire rendszerint tíz tojást evett meg egy kis vajjal és sóval. Ebédre csirkét, általában annak is a szárnyát fogyasztotta, és vacsorára is húst evett, általában két-három szelet steakkel zárta a napot.
Elmondása szerint mindig mindenből annyit evett, amennyi épp jólesett neki. Példája ragadós volt, négy gyermeke közül három szintén húsevő lett, és ha úgy tartotta kedvük, követték édesanyjuk új étkezési szokásait. A gyerekek, elmondásuk szerint sokkal jobban érezték magukat, ha ők is a speciális diétát követték.
A dietetikusok nem javasolják a drasztikus diétát
Bár Rachel azt állítja, hogy a növényi alapú élelmiszerek elhagyása drasztikusan javította az egészségi állapotát, a szakemberek egyáltalán nem javasolják, hogy valaki csak és kizárólag húst egyen. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szerint érdemes számba venni a várható következményeket, beleértve a hátrányokat is, mielőtt valamilyen szélsőséges, gyors és látványos eredményt hozó csodadiétába kezdünk. Ugyanis a kalóriabevitel radikális korlátozása, vagy az étrendből bizonyos élelmiszercsoportok teljes eltávolítása hosszú távon káros lehet az egészségre – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A csodadiéták azért veszélyesek, mert bár gyors eredményt ígérnek, hatásukra előfordulhat kezdeti gyors fogyás, azonban számos egészségügyi problémához vezethetnek – ilyen például a tápanyaghiány, az anyagcsere-zavarok és a jojóeffektus, amikor akár a többszörösét is visszahízhatjuk a leadott kilóknak.
A legjobb megoldás a tartós fogyásra az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amit például a hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér is előír, valamint a rendszeres testmozgás. A szakértők azt javasolják, hogy a szélsőséges diéták helyett inkább a hosszú távon fenntartható, egészséges életmódra álljunk át.
Ezek lehetnek a divatdiéták káros hatásai
A MDOSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy csodát ígérő, egyoldalú táplálkozást hirdető diéták gyakran vezethetnek tápanyaghiányhoz, ha elhagyunk az étrendünkből bizonyos makrotápanyag-csoportokat, például szénhidrátokat, zsírokat vagy fehérjéket. Ha pedig nem jutunk hozzá minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz és makrotápanyaghoz, az gyengítheti az immunrendszert, valamint árthat a bélflóra, a haj, a bőr és a csontok egészségének.
A túl szigorú kalóriakorlátozás vagy az extrém diéták lelassíthatják az anyagcserét, ami hosszú távon megnehezíti a fogyást.
A test alkalmazkodik a kevés kalóriához, és igyekszik energiatakarékosan működni, így kevesebb kalóriabevitel mellett sem következik be súlyvesztés.

A szigorú diétáknak mentális és érzelmi hatásai is vannak, hiszen pszichésen is nagyon megterhelőek. Az étkezési korlátozások frusztrálóak, és akár étkezési zavarokat is okozhatnak. A gyors eredmények miatti elvárások csalódottságot kelthetnek, és ha a súlycsökkenés nem bizonyul tartósnak, negatívan befolyásolja az önértékelést.
Igen súlyos probléma, hogy egyes csodadiéták túlzott mértékben korlátozzák a zsírbevitelt, vagy egyes tápanyagokat, ami hosszú távon károsíthatja a szív- és érrendszert. A helytelen étrend hozzájárulhat a vérnyomás, a koleszterinszint és más szívbetegségekkel kapcsolatos egészségügyi problémák kialakulásához.
A szélsőségekkel szemben a dietetikusok a fokozatos és fenntartható fogyást ajánlják, amely az egészséges étrenden és a rendszeres mozgáson alapul. Ha nagyobb mértékű súlytól szeretnénk megszabadulni, inkább az egyedi, személyre szabott megközelítést kövessük szakember segítségével és folyamatos kontrolljával, mintsem, hogy drasztikus és veszélyes csodadiétákkal kísérletezzünk.
A húsoktól soha nem éhezik
Az orvosok és a dietetikusok figyelmeztetése ellenére Rachel ragaszkodik ahhoz, hogy a diéta neki csak a hasznára vált, hiszen az elmúlt négy évben éhezés nélkül 25 kilótól sikerült megszabadulnia, miközben az izomtömegét megnövelte. Elmondása szerint ez azért sikerülhetett, mert most már csak addig eszik, amíg jól nem lakik, ellenben korábban mindig figyelmen kívül hagyta a teste jelzéseit. Ráadásul – állítja – hús-központú életmódja még a szépségápolásban is segített neki, miután arc- és testápolóiba marhafaggyút kevert.
Ha valami nem stimmel az étrendünkkel, akkor ez azonnal megjelenik az arcunkon. Vajon mely ételek és italok okozzák a legnagyobb elváltozást?

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés