5 élelmiszer, amely segít, ha a hidratáltságod a tét

GettyImages-510736583
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy jó nagy pohár víznél már csak egy jobb van a tikkasztó hőségben: egy olyan étel, amely nemcsak finom, hanem még hidratál is. Jogosan jut eszünkbe most elsőként a magas víztartalmú görögdinnye és a lédús paradicsom, ám ezeken kívül van még öt olyan élelmiszer, amiről talán nem is tudtuk, hogy fogyasztása maga a valódi szomjoltó kielégülés.

Noha vannak olyan ételek, amelyektől hűvösebbnek érezzük a hőséget, a kánikulában igen jól hidratáló élelmiszerek túlmutatnak a vízen és a lédús gyümölcsökön. Az emberi szervezet számára ugyanis egy élelmiszer hidratálóképessége nem csak annak víztartalmán múlik. De akkor mégis hogyan, mivel pótolhatjuk a veszteségeinket a nagy melegben? Táplálkozástudományi szakemberek árulják el.

Testünk veszteségei

A sók, a cukor és az elektrolitok jelenléte jobban támogatja a szervezetünket a víz megtartásában, mint maga a víz, hiszen a forróságban a fokozott izzadással a víz mellett többek között nátriumot és klórt, kisebb mennyiségben pedig káliumot, magnéziumot és kalciumot veszítünk” – mondja Yi Min Teo emésztési egészségügyi dietetikus és táplálkozástámogató klinikus. 

Gondoljunk csak bele, micsoda veszteség ez a testünknek: amíg a nátrium, a klór és a kálium segít a folyadékegyensúly szabályozásában és fenntartásában, a magnéziumra és a kalciumra az optimális izomműködéshez és az energia-anyagcseréhez van szükségünk. 

Szerencsére ezeket magunk is tudjuk pótolni, nem is akármilyen élelmiszerekkel.

A víz mellett a só és az elektrolitok is támogatják a szervezetünket a hidratálásban
A víz mellett a só és az elektrolitok is támogatják a szervezetünket a hidratálásbanSimpleImages / Getty Images Hungary

Nyáron is jótékony húsleves

Natalie Allen, a Missouri Állami Egyetem Közegészségügyi és Sportorvosi Tanszékének táplálkozástudományi és dietetikai klinikai adjunktusa szerint minden olyan étel, amely szobahőmérsékleten folyékony, folyadéknak számít. Nagy örömünkre így hát a húslevest is lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhatjuk, ami ráadásul jelentős mennyiségű nátriumot is tartalmaz.

„Sokan azt gondolják, hogy a nátrium rossz, és a bevitelét mindig korlátozni kell, de valójában egy igen fontos elektrolit, amely fenntartja a folyadékegyensúlyt a sejtekben, és végső soron elősegíti a hidratáltságot” – mondta Ellen Landes dietetikus és táplálkozási oktató.

Hidratáló tejtermékek?

A hidratáló élelmiszerek kapcsán legkevésbé jutnak eszünkbe a tejtermékek, ám egy másik dietetikus, Kayley Myers szerint a joghurt például segíthet növelni a folyadékbevitelt. 

A joghurt 85 százalékban folyadék, így ennek fogyasztása remek módja lehet annak, hogy fehérjét, kalciumot és probiotikumokat építsünk be az étrendünkbe.

Egy tanulmány szerint a tej egyébként azért is kitűnő hidratáló, miután cukor-, laktóz-, zsír- és fehérjetartalma segít lelassítani a folyadék kiürülését a gyomorból, így hosszabb ideig tart a hidratáció.

Karfiol: 90 százalékban víz

„Ugyan a rendkívül sokoldalú karfiol nem annyira vízdús, mint a paradicsom, az uborka vagy a spenót, de akár grillezve, főzve, sütve vagy rizskenyérrel fogyasztva még mindig több mint 90 százalékban víz” – ezt már Megan Wong dietetikus mondja, aki szerint a karfiol nem csak jó folyadékforrás, C-vitaminban is gazdag. 

Magnéziumban gazdag lazac

Sara Barthel táplálkozási szakértő a lazacot is melegen ajánlja nyáron, többek között a kálium- és a magnéziumtartalma miatt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint már egy fél falat lazac is 53,5 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükségletének körülbelül a 10-15 százaléka. 

Szuper hidratáló élelmiszernek tartják a lazacot is
Szuper hidratáló élelmiszernek tartják a lazacot isEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Segíthet a koffein is

Ugyan a koffeinnek elsőre valószínűleg nem a kitűnő hidratáló hatása jut eszünkbe, Joan Salge Blake, a Bostoni Egyetem klinikai táplálkozástudományi professzora szerint a koffeines italok, a kávék és a teák hozzájárulhatnak az ember napi vízszükségletéhez.

Mint mondta, a közhiedelemmel ellentétben a koffein nem okoz jelentősebb vízveszteséget a koffeinmentes italokhoz képest. 

Mi több, a professzor szerint egyes kutatások is azt sugallják, hogy azok, akik rendszeresen isznak koffeintartalmú italokat, valójában toleranciát alakítanak ki a vízhajtó hatásával szemben, és idővel kevesebb vízveszteséget is tapasztalnak. A fogyasztásával azonban nem kell túlzásba esni

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek