5 élelmiszer, amely segít, ha a hidratáltságod a tét

GettyImages-510736583
Hrdina-Bárány Zsuzsi

Egy jó nagy pohár víznél már csak egy jobb van a tikkasztó hőségben: egy olyan étel, amely nemcsak finom, hanem még hidratál is. Jogosan jut eszünkbe most elsőként a magas víztartalmú görögdinnye és a lédús paradicsom, ám ezeken kívül van még öt olyan élelmiszer, amiről talán nem is tudtuk, hogy fogyasztása maga a valódi szomjoltó kielégülés.

Noha vannak olyan ételek, amelyektől hűvösebbnek érezzük a hőséget, a kánikulában igen jól hidratáló élelmiszerek túlmutatnak a vízen és a lédús gyümölcsökön. Az emberi szervezet számára ugyanis egy élelmiszer hidratálóképessége nem csak annak víztartalmán múlik. De akkor mégis hogyan, mivel pótolhatjuk a veszteségeinket a nagy melegben? Táplálkozástudományi szakemberek árulják el.

Testünk veszteségei

A sók, a cukor és az elektrolitok jelenléte jobban támogatja a szervezetünket a víz megtartásában, mint maga a víz, hiszen a forróságban a fokozott izzadással a víz mellett többek között nátriumot és klórt, kisebb mennyiségben pedig káliumot, magnéziumot és kalciumot veszítünk” – mondja Yi Min Teo emésztési egészségügyi dietetikus és táplálkozástámogató klinikus. 

Gondoljunk csak bele, micsoda veszteség ez a testünknek: amíg a nátrium, a klór és a kálium segít a folyadékegyensúly szabályozásában és fenntartásában, a magnéziumra és a kalciumra az optimális izomműködéshez és az energia-anyagcseréhez van szükségünk. 

Szerencsére ezeket magunk is tudjuk pótolni, nem is akármilyen élelmiszerekkel.

A víz mellett a só és az elektrolitok is támogatják a szervezetünket a hidratálásban
A víz mellett a só és az elektrolitok is támogatják a szervezetünket a hidratálásbanSimpleImages / Getty Images Hungary

Nyáron is jótékony húsleves

Natalie Allen, a Missouri Állami Egyetem Közegészségügyi és Sportorvosi Tanszékének táplálkozástudományi és dietetikai klinikai adjunktusa szerint minden olyan étel, amely szobahőmérsékleten folyékony, folyadéknak számít. Nagy örömünkre így hát a húslevest is lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhatjuk, ami ráadásul jelentős mennyiségű nátriumot is tartalmaz.

„Sokan azt gondolják, hogy a nátrium rossz, és a bevitelét mindig korlátozni kell, de valójában egy igen fontos elektrolit, amely fenntartja a folyadékegyensúlyt a sejtekben, és végső soron elősegíti a hidratáltságot” – mondta Ellen Landes dietetikus és táplálkozási oktató.

Hidratáló tejtermékek?

A hidratáló élelmiszerek kapcsán legkevésbé jutnak eszünkbe a tejtermékek, ám egy másik dietetikus, Kayley Myers szerint a joghurt például segíthet növelni a folyadékbevitelt. 

A joghurt 85 százalékban folyadék, így ennek fogyasztása remek módja lehet annak, hogy fehérjét, kalciumot és probiotikumokat építsünk be az étrendünkbe.

Egy tanulmány szerint a tej egyébként azért is kitűnő hidratáló, miután cukor-, laktóz-, zsír- és fehérjetartalma segít lelassítani a folyadék kiürülését a gyomorból, így hosszabb ideig tart a hidratáció.

Karfiol: 90 százalékban víz

„Ugyan a rendkívül sokoldalú karfiol nem annyira vízdús, mint a paradicsom, az uborka vagy a spenót, de akár grillezve, főzve, sütve vagy rizskenyérrel fogyasztva még mindig több mint 90 százalékban víz” – ezt már Megan Wong dietetikus mondja, aki szerint a karfiol nem csak jó folyadékforrás, C-vitaminban is gazdag. 

Magnéziumban gazdag lazac

Sara Barthel táplálkozási szakértő a lazacot is melegen ajánlja nyáron, többek között a kálium- és a magnéziumtartalma miatt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint már egy fél falat lazac is 53,5 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükségletének körülbelül a 10-15 százaléka. 

Szuper hidratáló élelmiszernek tartják a lazacot is
Szuper hidratáló élelmiszernek tartják a lazacot isEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Segíthet a koffein is

Ugyan a koffeinnek elsőre valószínűleg nem a kitűnő hidratáló hatása jut eszünkbe, Joan Salge Blake, a Bostoni Egyetem klinikai táplálkozástudományi professzora szerint a koffeines italok, a kávék és a teák hozzájárulhatnak az ember napi vízszükségletéhez.

Mint mondta, a közhiedelemmel ellentétben a koffein nem okoz jelentősebb vízveszteséget a koffeinmentes italokhoz képest. 

Mi több, a professzor szerint egyes kutatások is azt sugallják, hogy azok, akik rendszeresen isznak koffeintartalmú italokat, valójában toleranciát alakítanak ki a vízhajtó hatásával szemben, és idővel kevesebb vízveszteséget is tapasztalnak. A fogyasztásával azonban nem kell túlzásba esni

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra