A beleid állapota ilyen erőteljes hatással van az agyadra és a hangulatodra

GettyImages-1145099485

A hangulatingadozás, a lehangoltság és a stressz fárasztó hatása rendkívül megviseli az embert, ám a hasznosabb és egészségesebb a természetes megoldásokat áttekinteni.

A gyógynövények, zöldségek és gyümölcsök valóságos kincsei a házi patikának, erős hatóanyagaiknak köszönhetően számos betegség gyógyítására természetes alternatívát kínálnak. Mást kell azonban bevetni, ha emésztési zavar kínozza az embert, mást, ha megfázott, de a feszültségoldásra is akad köztük bevethető.

Az orbáncfűtől a kamillavirágig több növényből készíthető forrázat, akár ízlés szerint keverhetők is egymással a kellemesebb eredmény érdekében. Azt viszont vedd figyelembe, hogy amennyiben a probléma nem múlik el, hosszú távon fennáll, vagy erősödik, esetleg más egészségügyi zavarokkal is kiegészül, érdemes lehet pszichológus segítségét kérni.

Hangulatjavítás a beleken és az agyon keresztül

Ma már tudományosan is igazolt, hogy jobb hangulatot, élesebb, koncentráltabb elmét, rugalmasságot és nyugalmat élvezhet bárki, ha egy kicsit feljavítja bélrendszere állapotát.

Ezt a bél–agy tengelyt a beleket és az agyat összekötő „telefonvonalként” ábrázolhatjuk. Ez a vonal három területről kommunikál az agy felé: az immunrendszerből, az endokrin rendszerből és az idegrendszerből. Tehát ha az ember zavartnak vagy levertnek érzi magát, vagy hosszú ideig gondjai vannak a fókuszálással, akkor ez lehet egy távoli hívás, amellyel az agyad szeretne üzenni valamit.

A legtöbb neurotranszmitter a bélrendszerben található. A szervezetben lévő szerotonin akár 90 százalékát a bélrendszerben állítják elő a mikrobiomban található egészséges baktériumok. A szerotonin fontos, mivel befolyásolja a hangulatot, az étvágyat, a stresszre adott reakciókat is.

A bélrendszered állapota fontosabb, mint gondolnád

A Psychology Today szerint 100 millió idegsejt szegélyezi a beleidet, és ha valami kibillent az egyensúlyból, vészhelyzeti segélyhívást küldenek az agynak a hangulaton keresztül. Ha valaha is súlyos hangulati ingadozásokat tapasztaltál az antibiotikumok szedése közben, akkor az agyad épp jelzést kapott a bélrendszerétől. Az irritábilis bélszindrómában és gyulladásos bélbetegségben szenvedők szintén hajlamosak a hangulati zavarokra, ami azt jelzi, hogy a bélrendszerük javításra szorul.

A 20. század elején George Porter Phillips brit klinikus észrevette, hogy sok depressziós páciense súlyos székrekedésben is szenved. A hangulat és a mikrobiom közötti kapcsolat megteremtése érdekében Phillips kefirt adott pácienseinek, mert az gazdag egy barátságos mikrobában, amely megkönnyíti az emésztést. A többség teljes javulást mutatott, míg a többiek lényegesen jobban érezték magukat.

A kutatások a mai napig folynak, izgalmas felfedezések születnek a mentális egészség területén. A World Journal of Psychiatry folyóiratban megjelent, 2021 júliusában készült tanulmány a glutamát aminosav és a depresszió közötti összefüggést vizsgálta. A glutamát egy serkentő neurotranszmitter, és tanulmányozzák a szorongás, a szociális visszahúzódás és a depresszió kezelésében. Ha helyreáll a glutamát útja a bélből az agyba, akkor van remény arra, hogy további előrelépések tehetők a hangulati rendellenességek gyógyításában.

A hangulatod erősen összefügg a beleid állapotával
A hangulatod erősen összefügg a beleid állapotávalLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Maximalizáld a hangulatot az egészséges ételekkel

Mivel az étel hangulat, összpontosíts a jó hangulatú ételekre! Ezek közé tartozik a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, különösen a polifenolokban gazdagok. Amikor a polifenolok a bélben vannak, üzemanyaggá alakulnak. Az étcsokoládé, a zöld tea, az áfonya, a brokkoli, a vörös szőlő és a mandula mind jó választás lehet.

Kerüld a cukros és a feldolgozott ételeket, mert ezek csak rosszabb állapotba hozzák a bélrendszert. A rendszeres fogmosás és fogselyem is segíthet eltávolítani a problémás baktériumokat, ami egészségesebb bélrendszerhez vezethet. Ügyelj arra, hogy napi menüd erjesztett ételeket is tartalmazzon, mint például a joghurt, a kombucha, a kimchi, a savanyú káposzta és a kefir.

Nyúlj a természetes segítőkhöz: zöldség, gyümölcs, joghurt… Getty Images Hungary
Nyúlj a természetes segítőkhöz: zöldség, gyümölcs, joghurt… Getty Images HungaryHinterhaus Productions

Amikor legközelebb megtervezed az étkezéseid, ne feledd, hogy ételválasztásod segít a test, az elme és a hangulat felturbózásában.

A kutatás halad előre, különösen ami a glutamátterápiát illeti, és a jó hír az, hogy az emberek mentális jólléte, kedélyállapota a hűtőszekrény kinyitásával is összefügg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek