A halolaj leginkább ómega-3 zsírsavakból áll, amelyek a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, étrend-kiegészítőként való alkalmazását pedig az olyan betegségek kockázatának csökkentésére javasolják, mint például a szívbetegség és az asztma.
Váratlan fordulat: megkopaszodtak az egerek
A Bing Li immunológus által vezetett kutatócsoport az étrenddel összefüggő elhízást és az elhízással kapcsolatba hozható daganatnövekedést kutatta, amikor véletlenül felfigyeltek arra, hogy a vizsgálathoz használt egereknek megkopott a szőre, tulajdonképpen elkezdtek kopaszodni. A tudósok ennek kapcsán jöttek rá arra, hogy ha a halolajban található ómega-3 zsírsav felhalmozódik a bőrben, olyan immunválaszt vált ki, amely hajhullást okoz.
A felfedezés újabb kérdéseket vetett fel a halolaj alkalmazásával kapcsolatban, miután azt addig előnyösnek tartották az emberi szervezet számára.
Ez a néhány hónapja publikált írás szólt először arról, hogy a halolajat tartalmazó magas zsírtartalmú étrend hajhullást okozhat.
Csak a halolaj okozott változást
A vizsgálat során az egereket három csoportra osztották. Az egyik csoport sok halolajat tartalmazó étrenden volt, a másik növényi alapú zsírt fogyasztott kakaóvaj formájában, és mindkettőt egy alacsony zsírtartalmú diétára fogott kontrollcsoport tagjainak egészségi állapotához hasonlították.
A kutatók ekkor vették észre, hogy rövid idő alatt az ómega-3-ban gazdag halolajjal táplált egerek jelentős mennyiségű szőrt veszítettek.
Eközben a kakaóvajjal táplált egerek, valamint az alacsony zsírtartalmú diétás kontrollegerek szőre egyáltalán nem hullott. Li és társai kétszer is elvégezték a kísérletet, és minden alkalommal ugyanazt az eredményt kapták. A vizsgálat bebizonyította, hogy míg a kakaóvajból származó telített zsírok a test különböző részein mozogtak, addig az ómega-3 zsírok felhalmozódtak a bőrrétegben.
Az éremnek két oldala van
A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezetbe bevitt zsírsav a test bármely részén felhalmozódhat. Hozzátették: további kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy bebizonyosodjon, a nemrég elvégzett vizsgálat ellentmondásoktól mentes.
Bing Li hangsúlyozta: mint mindennek, a halolajnak is van előnye és hátránya, hiszen a zsírsavak testtel való kölcsönhatása bonyolult folyamatokat alkot. Az amerikai orvos egereken elvégzett rákkutatásai során például arra is rájött, hogy a halolaj segít csökkenteni az emlődaganatot.
Mi az a halolaj?
A halolaj az egyik leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítő, ómega-3 zsírsavban gazdag, amely nagyon fontos az egészség szempontjából. Olyan teljes értékű élelmiszerekben található meg, mint a lazac, a makréla, a tonhal, néhány dióféle, valamint a lenmag és a chiamag.
A halolaj a halszövetből kivont zsír vagy olaj. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint hetente egy-két alkalommal kellene halat fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében. Ennek az az oka, hogy a halakban található ómega-3 zsírsavnak számos egészségügyi előnye van, ráadásul tartalmaz némi A- és D-vitamint is.
Aki nem fogyaszt halat, étrend-kiegészítővel is bejuttathatja a szervezetébe a halolajat.
Fontos megjegyezni, hogy a halolajban található ómega-3-fajták jelentősebb egészségügyi előnnyel járnak, mint az egyes növényi forrásokban található ómega-3-ak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés