A halolaj leginkább ómega-3 zsírsavakból áll, amelyek a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, étrend-kiegészítőként való alkalmazását pedig az olyan betegségek kockázatának csökkentésére javasolják, mint például a szívbetegség és az asztma.
Váratlan fordulat: megkopaszodtak az egerek
A Bing Li immunológus által vezetett kutatócsoport az étrenddel összefüggő elhízást és az elhízással kapcsolatba hozható daganatnövekedést kutatta, amikor véletlenül felfigyeltek arra, hogy a vizsgálathoz használt egereknek megkopott a szőre, tulajdonképpen elkezdtek kopaszodni. A tudósok ennek kapcsán jöttek rá arra, hogy ha a halolajban található ómega-3 zsírsav felhalmozódik a bőrben, olyan immunválaszt vált ki, amely hajhullást okoz.

A felfedezés újabb kérdéseket vetett fel a halolaj alkalmazásával kapcsolatban, miután azt addig előnyösnek tartották az emberi szervezet számára.
Ez a néhány hónapja publikált írás szólt először arról, hogy a halolajat tartalmazó magas zsírtartalmú étrend hajhullást okozhat.
Csak a halolaj okozott változást
A vizsgálat során az egereket három csoportra osztották. Az egyik csoport sok halolajat tartalmazó étrenden volt, a másik növényi alapú zsírt fogyasztott kakaóvaj formájában, és mindkettőt egy alacsony zsírtartalmú diétára fogott kontrollcsoport tagjainak egészségi állapotához hasonlították.
A kutatók ekkor vették észre, hogy rövid idő alatt az ómega-3-ban gazdag halolajjal táplált egerek jelentős mennyiségű szőrt veszítettek.
Eközben a kakaóvajjal táplált egerek, valamint az alacsony zsírtartalmú diétás kontrollegerek szőre egyáltalán nem hullott. Li és társai kétszer is elvégezték a kísérletet, és minden alkalommal ugyanazt az eredményt kapták. A vizsgálat bebizonyította, hogy míg a kakaóvajból származó telített zsírok a test különböző részein mozogtak, addig az ómega-3 zsírok felhalmozódtak a bőrrétegben.
Az éremnek két oldala van
A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezetbe bevitt zsírsav a test bármely részén felhalmozódhat. Hozzátették: további kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy bebizonyosodjon, a nemrég elvégzett vizsgálat ellentmondásoktól mentes.

Bing Li hangsúlyozta: mint mindennek, a halolajnak is van előnye és hátránya, hiszen a zsírsavak testtel való kölcsönhatása bonyolult folyamatokat alkot. Az amerikai orvos egereken elvégzett rákkutatásai során például arra is rájött, hogy a halolaj segít csökkenteni az emlődaganatot.
Mi az a halolaj?
A halolaj az egyik leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítő, ómega-3 zsírsavban gazdag, amely nagyon fontos az egészség szempontjából. Olyan teljes értékű élelmiszerekben található meg, mint a lazac, a makréla, a tonhal, néhány dióféle, valamint a lenmag és a chiamag.

A halolaj a halszövetből kivont zsír vagy olaj. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint hetente egy-két alkalommal kellene halat fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében. Ennek az az oka, hogy a halakban található ómega-3 zsírsavnak számos egészségügyi előnye van, ráadásul tartalmaz némi A- és D-vitamint is.
Aki nem fogyaszt halat, étrend-kiegészítővel is bejuttathatja a szervezetébe a halolajat.
Fontos megjegyezni, hogy a halolajban található ómega-3-fajták jelentősebb egészségügyi előnnyel járnak, mint az egyes növényi forrásokban található ómega-3-ak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés