Az étrend, amely a növényi alapú táplálékforrásokon kívül halakat, tenger gyümölcseit, esetleg tojást és tejtermékek tartalmaz, valamikor az 1990-es években jelent meg, és a 19. század etikus vegetarianizmusából fejlődhetett ki. Ez idő alatt az Egyesült Királyság Vegetáriánus Társasága megengedte, hogy azok is a tagjai legyenek, akik nem fogyasztanak húsféléket, de halakat igen.
Manapság a peszkatáriánus diéta népszerű választás azok körében, akik szeretnék védeni egészségüket és környezetüket anélkül, hogy vegánná vagy teljesen vegetáriánussá válnának.
Ezért olyan egészséges a peszkatáriánus étrend
A peszkatáriánus étrend részben az elfogyasztott telített zsírok mennyiségének csökkentésével javítja az egészséget. Azért sem tartalmaz húsokat, mert azok zsírtartalmuk révén növelhetik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Követői számára nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a húsipar hozzájárul a globális felmelegedéshez, így választásukkal a környezetet is kímélhetik.
A peszkatáriánusok nem feltétlenül esznek mindennap halat, ez gyakran csak heti néhány alkalmat jelent.
Az étkezések fennmaradó része a mediterrán étrendhez hasonlóan a növényi táplálékforrások köré épül, amelyek között a fehérjebevitel biztosítása céljából gyakran a bab, a tofu, illetve a diófélék és magvak is szerepelnek.
A diétának nincsenek speciális szabályai a makrotápanyagok eloszlásával kapcsolatban. A legtöbb ember számára ugyanakkor az egészség megőrzéséhez a következők az ideális arányok:
- Szénhidrát: a bevitt kalória 45–65 százaléka
- Zsírok: a bevitt kalória 20–35 százaléka
- Fehérje: a bevitt kalória 10–35 százaléka
A peszkatáriánus étrend előnyei
A húsok elhagyása a halak javára óvhatja a szív egészségét, és számos további egészségügyi előnnyel járhat. Ha több halat és növényi táplálékot eszel, növelheted a rostok, a fitonutriensek és az ómega-3 zsírsavak bevitelét, amelyeknek mindegyike javítja az egészséget. Most lássuk a potenciális előnyöket részletesebben is.
1. Javíthatja a szív egészségét
Az American Heart Association azt javasolja, hogy legalább heti 2 alkalommal egyél halat, mivel ez számottevően csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha olyan zsíros halakat is fogyasztasz, mint a lazac, a hering és a tonhal, azzal növelheted az ómega-3 zsírsavak bevitelét, ami további védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben.
Egy közelmúltbeli tanulmány azt is megállapította, hogy a peszkatáriánus étrend a trigliceridszint, a vérnyomás, a gyulladásos markerek csökkentése révén megnövelheti az élettartamot. Ehhez hozzájárulhat, hogy az ómega-3 zsírsavak mellett értékes rostokat és növényei tápanyagokat, köztük polifenolokat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaz.
2. Csökkentheti a rák kockázatát
Egy kiterjedt, több mint 400 ezer résztvevő bevonásával végzett tanulmány összefüggést talált a vegetáriánus és peszkatáriánus étrend követése, illetve a rák kialakulásának alacsonyabb kockázata között.
Egy 10 éves követési időszak után a résztvevőknél 9 százalékkal csökkent a rák jelentkezésének esélye a húsevőkhöz képest.
A kutatók úgy vélik, hogy ez azzal függ össze, hogy az érintettek hajlamosak több rostot, fitonutrienst és antioxidánst tartalmazó ételt fogyasztani.
3. Támogathatja a szem egészségét
A peszkatáriánus étrend jótékony hatással lehet a szem egészségére, különösen az életkor előrehaladtával. Ezt erősítette meg egy közelmúltbeli szisztematikus áttekintés és metaanalízis is. Néhány bizonyíték arra utal, hogy az ómega-3 zsírsavak étrendi fogyasztása csökkentheti a szemszárazság kockázatát is.
A halolaj-kiegészítők szedése nem járt ugyanilyen hatással.
A vörös húsok fogyasztása pedig éppen hogy megnövelheti az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát, amellett, hogy egyéb káros hatásokkal is bír.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés