Védi a szív egészségét és csökkenti a rák kockázatát, mégsem fogyasztják elegen

GettyImages-182175345 másolata

A peszkatáriánus étrend lényege, hogy húst nem szabad enni, de minden mást igen, ami meglepően előnyös lehet az egészségedre nézve.

Az étrend, amely a növényi alapú táplálékforrásokon kívül halakat, tenger gyümölcseit, esetleg tojást és tejtermékek tartalmaz, valamikor az 1990-es években jelent meg, és a 19. század etikus vegetarianizmusából fejlődhetett ki. Ez idő alatt az Egyesült Királyság Vegetáriánus Társasága megengedte, hogy azok is a tagjai legyenek, akik nem fogyasztanak húsféléket, de halakat igen.

Manapság a peszkatáriánus diéta népszerű választás azok körében, akik szeretnék védeni egészségüket és környezetüket anélkül, hogy vegánná vagy teljesen vegetáriánussá válnának.

Ezért olyan egészséges a peszkatáriánus étrend

A peszkatáriánus étrend részben az elfogyasztott telített zsírok mennyiségének csökkentésével javítja az egészséget. Azért sem tartalmaz húsokat, mert azok zsírtartalmuk révén növelhetik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Követői számára nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a húsipar hozzájárul a globális felmelegedéshez, így választásukkal a környezetet is kímélhetik.

A peszkatáriánusok nem feltétlenül esznek mindennap halat, ez gyakran csak heti néhány alkalmat jelent.

Az étkezések fennmaradó része a mediterrán étrendhez hasonlóan a növényi táplálékforrások köré épül, amelyek között a fehérjebevitel biztosítása céljából gyakran a bab, a tofu, illetve a diófélék és magvak is szerepelnek.

A peszkatáriánus étrend főleg tápanyagdús növényi alapanyagokból és halakból áll
A peszkatáriánus étrend főleg tápanyagdús növényi alapanyagokból és halakból állRimma_Bondarenko / Getty Images Hungary

A diétának nincsenek speciális szabályai a makrotápanyagok eloszlásával kapcsolatban. A legtöbb ember számára ugyanakkor az egészség megőrzéséhez a következők az ideális arányok:

  • Szénhidrát: a bevitt kalória 45–65 százaléka
  • Zsírok: a bevitt kalória 20–35 százaléka
  • Fehérje: a bevitt kalória 10–35 százaléka

A peszkatáriánus étrend előnyei

A húsok elhagyása a halak javára óvhatja a szív egészségét, és számos további egészségügyi előnnyel járhat. Ha több halat és növényi táplálékot eszel, növelheted a rostok, a fitonutriensek és az ómega-3 zsírsavak bevitelét, amelyeknek mindegyike javítja az egészséget. Most lássuk a potenciális előnyöket részletesebben is.

1. Javíthatja a szív egészségét

Az American Heart Association azt javasolja, hogy legalább heti 2 alkalommal egyél halat, mivel ez számottevően csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha olyan zsíros halakat is fogyasztasz, mint a lazac, a hering és a tonhal, azzal növelheted az ómega-3 zsírsavak bevitelét, ami további védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben.

Egy közelmúltbeli tanulmány azt is megállapította, hogy a peszkatáriánus étrend a trigliceridszint, a vérnyomás, a gyulladásos markerek csökkentése révén megnövelheti az élettartamot. Ehhez hozzájárulhat, hogy az ómega-3 zsírsavak mellett értékes rostokat és növényei tápanyagokat, köztük polifenolokat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaz.

Az előnyök egy része a halakban megtalálható ómega-3 zsírsavakból származik
Az előnyök egy része a halakban megtalálható ómega-3 zsírsavakból származikSimpleImages / Getty Images Hungary

2. Csökkentheti a rák kockázatát

Egy kiterjedt, több mint 400 ezer résztvevő bevonásával végzett tanulmány összefüggést talált a vegetáriánus és peszkatáriánus étrend követése, illetve a rák kialakulásának alacsonyabb kockázata között.

Egy 10 éves követési időszak után a résztvevőknél 9 százalékkal csökkent a rák jelentkezésének esélye a húsevőkhöz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy ez azzal függ össze, hogy az érintettek hajlamosak több rostot, fitonutrienst és antioxidánst tartalmazó ételt fogyasztani.

3. Támogathatja a szem egészségét

A peszkatáriánus étrend jótékony hatással lehet a szem egészségére, különösen az életkor előrehaladtával. Ezt erősítette meg egy közelmúltbeli szisztematikus áttekintés és metaanalízis is. Néhány bizonyíték arra utal, hogy az ómega-3 zsírsavak étrendi fogyasztása csökkentheti a szemszárazság kockázatát is.

A halolaj-kiegészítők szedése nem járt ugyanilyen hatással.

A vörös húsok fogyasztása pedig éppen hogy megnövelheti az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát, amellett, hogy egyéb káros hatásokkal is bír.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra