A magyarok kedvenc gyümölcse rettegett ráktípustól véd meg

GettyImages-580503227
Olvasási idő kb. 4 perc

Az őszibarack vitaminban, ásványi anyagban gazdag gyümölcs, előnyeit kívül-belül élvezhetjük. Nemcsak a fogainkat erősíti, hanem megvéd a diabétesztől, a szívbetegségektől és a vastagbélráktól is, ráadásul még a bőrünk is szebb lesz tőle.

Miután könnyen beépíthető az étrendünkbe, az őszibarackG fogyasztásával szinte észrevétlenül tehetünk annak érdekében, hogy erősítsük az immunrendszerünket, és szükség esetén csökkentsük a vércukorszintünket.

Gyümölcs, tele antioxidánssal

Az őszibarack kiváló magnézium-, foszfor, kálium-, vas-, valamint B-, C-, E- és K-vitamin-forrás, továbbá tele vannak antioxidánsokkal is. Ezek a hasznos növényi vegyületek leküzdik az oxidatív károsodást, és segítenek megvédeni a szervezetet az öregedéssel járó kellemetlenségektől és a betegségektől. Jó tudni, hogy minél frissebb és érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz, éppen ezért javasolt akkor fogyasztani, amikor éppen szezonja van a gyümölcsnek.

A gyümölcsben lévő növényi vegyületek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez
A gyümölcsben lévő növényi vegyületek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhezalvarez / Getty Images Hungary

Az őszibarack az egyik legjobb gyümölcs a belek egészsége számára

Az őszibarack rosttartalmának köszönhetően hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, megelőzi és meg is szünteti a székrekedést. Továbbá a gyümölcs rostjai táplálják a jótékony baktériumokat, amelyek gondoskodnak a bélsejtek egészségéről. Ezáltal részt vesznek a bélben kialakult gyulladás csökkentésében és az olyan emésztési rendellenességek leküzdésében, mint például a Crohn-betegség, az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a fekélyes vastagbélgyulladás.

A gyümölcs könnyen beilleszthető az étrendünkbe, így szinte észrevétlenül gondoskodhatunk a rákos megbetegedés megelőzéséről
A gyümölcs könnyen beilleszthető az étrendünkbe, így szinte észrevétlenül gondoskodhatunk a rákos megbetegedés megelőzésérőlArx0nt / Getty Images Hungary

Kevésbé ismert, hogy az őszibaracknak nemcsak a gyümölcse, hanem virágából készült kivonat is javíthatja az emésztést.

A hagyományos kínai orvoslásban emésztési rendellenességek kezelésére használják, miután a virágban található vegyületek növelik a bélösszehúzódások erősségét és gyakoriságát, ezzel segítve a megfelelő bélmozgást.

Az őszibarack szívbarát és rákellenes gyümölcs

A gyümölcs rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megőrizzük a szívünk egészségét, hiszen az őszibarack csökkentheti olyan szívbetegségek kockázati tényezőit, mint például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Miután az epesav képes megkötni az őszibarackot, a gyümölccsel együtt az epesavban lévő koleszterin is kiürül a széklettel.

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan az őszibarackban is megtalálhatók azok a jótékony növényi vegyületek, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle rákos megbetegedések ellen. Az őszibarack héja és húsa karotinoidokban és kávésavban gazdag. Ez a kétféle antioxidáns rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A mellrák megelőzésében is fontos szerepet játszhat az őszibarack fogyasztása
A mellrák megelőzésében is fontos szerepet játszhat az őszibarack fogyasztásaPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Laboratóriumi vizsgálatok és állatkísérletek igazolták, hogy az őszibarackmagban lévő vegyületek korlátozhatják a nem rákos bőrdaganatok növekedését, és megakadályozhatják, hogy rosszindulatú daganattá váljanak. Továbbá az őszibarack tele van polifenolokkal, vagyis olyan antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a rákos sejtek, egyebek között az emlőrákot okozó sejtek növekedését és elterjedését. 

Az őszibarackban lévő polifenolok további előnye, hogy képesek elpusztítani a rákos sejteket anélkül, hogy károsítanák az egészségeseket.

A kutatók azt is kimutatták, hogy napi két-három őszibarackot elegendő elfogyasztani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű polifenolhoz jusson a szervezetünk. Az őszibarack magas rosttartalmának köszönhetően megelőzi a vastagbélrák kialakulását is.

Kutatások igazolják, hogy a magasabb karotinoidtartalommal rendelkező narancssárga és piros gyümölcsök, valamint zöldségek segítik az agy egészségének megőrzését és a demencia kockázatának csökkenését. Erről itt olvashatsz bővebben!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek