Ez az ősi gyógynövény javítja az agyműködést, és csökkenti a koleszterinszintet

anyitó

A neve leírhatatlan, a hatása felülmúlhatatlan! Ez az ashwaganda nevű csodanövény, amely ott hat, ahol szükség van rá. Amellett, hogy természetes stresszoldó és szorongáscsökkentő, remek gyulladáscsökkentő hatása is van. És ez még nem minden!

Bár az ashwaganda az utóbbi évtizedekben vált Európában is a gyógynövények jolly jokerévé, az őshonos Indiában már 2500 éve ismerik és kutatják ezt az adaptogén gyökérnövényt. Az adaptogén növényeket bátran nevezhetjük a természet csodáinak is, hiszen képesek kiegyensúlyozni a szervezetet, ezáltal fokozzák az emberi test pszichés és fizikai stresszel szembeni ellenállását. Tehát, ami alulműködik a szervezetben, azt felerősítik, ami pedig túlpörög, azt visszább fogják. Ilyen gyógynövény az ashwaganda is, úgyhogy épp itt az ideje megjegyezni a nevét!

A lóillatú indiai ginszeng

Az ashwaganda szó eredetileg azt jelenti, hogy a ló illata, mivel állítólag a friss gyökerek lószagot árasztanak. Ezt a kis kellemetlen szagú növényt az aratás után szárítják, majd por állagúra darálják. Ez a növény főként Indiában, a Közel-Keleten, Nyugat-Kínában és Afrikában őshonos. Az indiai ősi hagyományos orvostudomány, az áyurvéda legfőbb gyógynövénye, nem véletlenül nevezik indiai ginszengnek. 

Ez az a gyógynövény, amely oldja a stresszt, viszont feltuningolja a memóriád!
Ez az a gyógynövény, amely oldja a stresszt, viszont feltuningolja a memóriád!eskymaks / Getty Images Hungary

Folyamatosan tesztelik

Mivel Indiában és a Távol-Keleten is rendkívüli tiszteletnek örvend ez a gyógynövény, ezért számos vizsgálatot és kutatást végeztek már el az ashwagandával. A közelmúltig leginkább az idegerősítő hatása miatt alkalmazták, éppen ezért patkánykísérletekkel igazolták, hogy képes csökkenteni a stresszt. A rágcsálókon vizsgálva úgy találták, hogy javult a rágcsálók állóképessége, és az ashwaganda lejjebb tudta vinni a stressz által kiváltott kortizolszintet. A közelmúltban azonban több ezer tanulmányt végeztek el ezzel a valóságos csodanövénnyel, amelynek rengeteg gyógyhatását tudták bebizonyítani.

S ha még mindig nem győztünk meg, akkor mondunk néhány érvet, miért érdemes egy esélyt adni a lószagú varázspornak.

1. Csökkenti a stresszt

Egy tanulmány szerint a gyógynövény csökkenteni képes a kortizolszintet, azaz a stresszhormont a szervezetben, ezáltal redukálja a szellemi és a fizikai kimerültséget.

2. Javítja az agyműködést

Az ashwaganda remek antioxidáns, amely képes védeni az idegsejteket, továbbá javítja az agyműködést. Emellett serkenti a memóriát, és a tanulás során is előnyödre válhat. Egy bostoni tanulmány szerint ez a gyógynövény olyan súlyos betegségek tüneteit is enyhítheti, mint az Alzheimer-kór, a Huntington-kór vagy a Parkinson-kór.

3. Segíthet az álmatlanság leküzdésében

Konkrét kutatásokkal igazolták már, hogy az ashwaganda közép- és hosszú távú alkalmazása csökkenti a depresszió tüneteit. Bár arra csak feltételezések vannak, de úgy vélik, ezzel összefüggésben az álmatlanság legyőzésében is segíthet.

4. Javíthatja a sportteljesítményt

Egyes kutatások szerint előnyös hatással lehet a sportteljesítményre. Miután napi 1200-1250 milligramm ashwagandát adtak a sportolóknak, az lett az eredmény, hogy javult a fizikai teljesítményük, amely magába foglalta az erőt és az oxigénfelhasználást edzés közben. Az izomerő tekintetében is javulást tapasztaltak a kutatók. Egy 8 hetes tanulmány során 600 milligramm ashwagandhát kaptak naponta a férfi résztvevők és jelentős izomtömeg-növekedést és izomerő-javulást tapasztaltak a placebót szedőkhöz képest.

5. Csökkenti a koleszterinszintet

Mivel az ashwaganda közismert gyulladáscsökkentő, ezért segít csökkenteni a koleszterinszintet és a triglicerideket a szervezetben, ezzel mérsékelni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az ashwagandát indiai ginszengnek is nevezik
Az ashwagandát indiai ginszengnek is nevezikShimbhuistock / Getty Images Hungary

6. Csökkentheti a vércukorszintet is

Ebben a témában csupán korlátozott számú kutatás létezik, viszont 5 klinikai vizsgálatot végeztek el diabéteszes személyeknél. Arra jutottak, hogy jelentősen csökkentette a vércukor, a hemoglobin A1c, az inzulin és a vérzsír szintjét. A kutatók szerint az ashwaganda bizonyos hatóanyagai segítik a sejtek cukorfelvételét a véráramból.

7. Erőteljes fájdalomcsillapító

Közismert, hogy ez az adaptogén növény erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír, enyhítheti a reumatoid artritisz tüneteit. Egy kis csoporton végzett vizsgálat szerint az ashwagandha csökkentette az ízületi fájdalmakat. Covid-fertőzötteknek is adtak ilyen tartalmú étrend-kiegészítőt, és náluk is azt találták, hogy csökkent a gyulladásmarkerek mennyisége. Ez a téma még további kutatásokra vár a biztos eredmények érdekében. 

8. Javítja a termékenységet, és természetes afrodiziákum

Indiában ez a gyógynövény természetes ajzószer, amely segíthet javítani a szexuális inaktivitást. A tesztoszteronszint növelésére és a férfiak termékenységének javítására is használják. Egy brit tanulmány azt vizsgálta, milyen hatással van a spermára az ashwaganda, alacsony spermaszámú férfiak esetében. 46 férfi vett részt a kísérletben, és vagy 675 milligramm ashwagandhát kaptak, vagy pedig placebót, mindezt 90 napon keresztül. A kutatók azt állapították meg, hogy az ashwagandhával kezelt résztvevők között 167 százalékkal nőtt a spermiumok száma, a placebocsoportban a javulás minimális volt.

Kismamák ne szedjék!

Ha te is kipróbálnád ezt a csodafegyvert, akkor bármelyik bioboltban beszerezhetsz ilyen kapszulát. Az ashwaganda tehát az esetek nagy többségében beváltja a hozzá fűzött reményeket, remek szorongáscsökkentő, immunizáló és vitalizáló hatása van. Ha viszont nem az előírások szerint, hanem nagyobb mennyiségben szedik, akkor hasmenést és hányást okozhat. A kismamák azonban semmiképp se szedjenek ebből a gyógynövényből!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek