Teafaolaj belsőleg – új csodaszer vagy veszélyes átverés? Gyermekorvost kérdeztünk

GettyImages-1451907505
Olvasási idő kb. 6 perc

A teafaolaj méltán felkapott természetes szer, ami bizonyítottan antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású. Legalábbis külsőleg, ugyanis eddig azt olvashattuk, hogy lenyelve mérgező hatású az anyag. Néhány hónapja mégis anyukák ajánlgatják egymásnak, mondván, milyen gyorsan meggyógyult a gyerek már 1-2 csepptől is. Gyermekorvost kérdeztünk, hogy jól teszik-e az édesanyák, ha teafaolajjal kezelik a gyerekbetegségeket.

Az illóolajokkal történő gyógyítás újra virágzik; ismét felfedezzük az értékes olajok jótékony hatását. Jól tudjuk, milyen nagyszerűen enyhíti például az eukaliptusz a megfázásos tüneteket, és egyre több szó esik a teafaolajról is, ami igazi jolly joker az illóolajok között. Senki sem vitatja értékes tulajdonságait, felhasználásának módját viszont annál inkább.

Mi mindenre jó a teafaolaj?

A teafaolaj erős antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású, ezért hatékonyan alkalmazható gombás fertőzések vagy herpesz kezelésére is. A teafaolajat elsősorban a szépségiparban és a bőrgyógyászatban használják, de többnyire hígítva, mert erős anyag révén könnyen allergiás reakciókat válthat ki. Hígított változata kiváló a problémás bőrre, de ha valaki allergiás rá, akkor épp ellenkező a hatása, azaz belobbanhat a gyulladás. Eddig úgy tudtuk, hogy a tiszta, 100 százalékos teafaolaj például csak körömgomba kezelésekor vethető be.

Az illóolajok nagyszerűen alkalmazhatók gyerekeknél is, de akárcsak a gyógyszereknél, itt is tartsuk be a használati utasításokat
Az illóolajok nagyszerűen alkalmazhatók gyerekeknél is, de akárcsak a gyógyszereknél, itt is tartsuk be a használati utasításokatdetkov dmitrii / Getty Images Hungary

A fenti adatok fényében szinte hitetlenkedve olvassa az ember, hogy egyes oldalak nemcsak külső használatra buzdítanak – otthoni körülmények között, különösebb tapasztalat és tudás nélkül –, hanem egyenesen azt ajánlják, hogy 2-3 cseppet mézre csöppentve, naponta fogyasszunk belőle, ha gyorsan ki szeretnénk gyógyulni a megfázásból. Hiszen teljesen természetes, nagy tisztaságú anyagról van szó, mi bajunk is lehetne. 

Anyukák ajánlják egymásnak

Ezen felbuzdulva az anyuka – akinek elege van abból, hogy minden harmadik héten lebetegszik a gyerek – persze hogy úgy gondolja, megtalálta a csodaszert, ami véget vethet a szeptembertől májusig tartó bacidömpingnek. Egy kisvárosban még termékbemutatót is szerveznek kisgyerekes anyukák részére, ahol több, tagadhatatlanul hatásos olaj mellett a teafaolaj áldásos hatásáról is beszélnek, az ott hallottak aztán óvodai folyosói pletyka szinten járnak szájról szájra.

Felvetődik a kérdés, kinek higgyünk, mikor teszünk jót a gyerekünkkel és saját magunkkal, hiszen gyakran szkeptikusan állunk a gyógyhatású, de gyógyszernek nem minősülő készítményekhez.

Dr. Lakos Piroska gyermekorvos nem csupán a hagyományos orvoslás híve, előszeretettel alkalmaz alternatív gyógymódokat is úgy a saját gyerekein, mint a rendelőjét felkereső kis páciensein.

„Sajnos az orvosi egyetemeken még mindig nem kapnak elég teret az alternatív gyógymódok, holott hasznos lenne, ha az orvostanhallgatók jobban elmélyülhetnének ezekben a területekben is” – meséli a gyermekorvos. „Én például külön tanfolyamokat végeztem, majd kitapasztaltam az egyes gyógymódok működését. Többek közt a teafaolajat is előszeretettel használom, és igen: belsőleg is.” 

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy idehaza szkeptikusan állnak a témához, azt feleli a szakember, hogy éppen a megfelelő háttér-információ hiánya miatt. „Ahhoz, hogy jobban elmélyüljünk a témában, külföldi tanulmányokat kell keresnünk, ahol sok kutatást végeztek már a teafaolaj használatáról. Itthon sajnos ez egyáltalán nem jellemző.”

Használható, de körültekintően

Dr. Lakos Piroska azt mondja, teljesen megérti, ha az emberek kétkedve fogadnak egy olyan gyógyhatású szert, amiről korábban úgy tudták, veszélyes belsőleg használni. A teafaolaj, mint minden illóolaj, valóban allergizálhat, épp ezért a gyermekorvos az olaj körültekintő használatára biztat.

A legfontosabb, hogy jó minőségű, tiszta olajat vásároljunk. Amikor kiválasztottuk a megfelelő teafaolaj-terméket, használat előtt mindenképpen teszteljük a csuklón.

Figyelembe kell venni, hogy van-e bármilyen túlérzékenység a családban. Az allergiateszthez 1-1 csepp hígítatlan, érzékeny bőrűek esetében 1:4 arányban kókuszolajjal hígított teafaolajat csöppentsünk a csuklóra. Ha fél óra elteltével sem mutatkozik allergiás reakció (például bőrpír, kiütés, égő, viszkető érzés), akkor bevethető a teafaolaj, de csakis akkor, ha ismerjük a megfelelő, biztonságos dózist. Így akár már másfél, kétéves korú gyermeknek is adható, használható, hiszen ebben a korban már sokféle étellel, itallal megismerkedett a kisgyermek. Nem javasolt viszont az illóolajok használata állapotos nőknek, és csak nagy óvatossággal a kismamáknak, akik még szoptatnak.”

Az illóolajok inhalátorban használva is hatásosan felveszik a harcot a felső légúti megbetegedésekkel
Az illóolajok inhalátorban használva is hatásosan felveszik a harcot a felső légúti megbetegedésekkelNestea06 / Getty Images Hungary

Hogyan használhatjuk, és mi mindenre jó a teafaolaj?

Felső és alsó légúti megbetegedések

  • Inhalátorból belélegezve nagyon hatásos, a legjobb, ha Salvus vízbe cseppentünk 1-1 csepp teafa- és levendulaolajat; fiatalabbaknál tegyük diffúzorba.
  • Kockacukorra vagy 1 teáskanál mézbe csöppentsünk 1 csepp teafaolajat (gyerekeknél 1:4 arányban hígítva – főleg az intenzív íze miatt), majd forgassuk kis ideig a szájban, mert az olaj a száj nyálkahártyáján keresztül gyorsabban szívódik fel. Érzékenyebbek erre a célra gyártott kapszulába is tölthetik. A napi dózis gyerekeknek 3x1 csepp, 7-10 napos időtartamban.
  • A torok fertőtlenítésére gargarizálva használjuk.
  • A mellkason is eloszlathatjuk a teafa- és egyéb illóolajak keverékét.

Fül- és arcüreggyulladás

  • Vattapamacsra cseppentsünk 1 csepp teafaolajat, majd tegyük a fülkagylóba, és tartsuk bent egy ideig. Hatásos ha a fül körüli területet is bekenjük.
  • Hígítsuk a teafaolajat körömvirágolajjal vagy kókuszolajjal, csöppentsünk hozzá eukaliptuszolajat, majd kenjük be vele az arcunkat.

Levegő fertőtlenítése

  • Cseppentsünk vízzel hígított tiszta alkoholba teafaolajat, citromot és eukaliptuszt, majd töltsük szórófejes flakonba, és ezt permetezzük a levegőbe vagy a tisztítandó felületekre.

Kéz fertőtlenítése

  • Az alkoholos kézfertőtlenítők és antibakteriális kézmosók használata helyett dörzsöljük be a kezünket teafaolajos oldattal. Nagy előnye, hogy nem károsítja a bőr természetes védőrétegét.

Használható bőrtisztításra és bőrfiatalításra, de horzsolásra, sebre is kenhető. Fogkrémre cseppentve pedig szájüregi fertőtlenítő és fogfehérítő hatású.

Rendkívül fontos, hogy szembe semmilyen formában ne kerüljön illóolaj!

Érdemes utánajárni, megbizonyosodni egy-egy divatosnak tűnő gyógymód biztonságosságáról, mielőtt kipróbáljuk azt. Ez esetben az derült ki, hogy körültekintően használva igenis hatékony megoldás lehet a teafaolaj külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek